reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 statečných CPU: AMD vs. Intel

4.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
10 statečných CPU: AMD vs. Intel
Po posledním testu hi-endových procesorů AMD a Intel se dnes podrobně zaměříme na několik velmi odlišných modelů, kde budou figurovat také nejnovější kousky z nabídky AMD. Jejich soupeři pak pochopitelně pochází z nabídky firmy Intel.

Spotřeba platforem


V tomto testu procesorů se také více než obvykle zaměříme na spotřebu platforem, kde posloužil měřák Voltcraft Energy Check 3000. Pochopitelně není možné přístrojově měřit pouze spotřebu procesorů, a tak se musíme spokojit pouze se spotřebou celých sestav, což znamená všechny komponenty plus ztráty napájecího zdroje. Aspoň monitor zůstává stranou.



Klidová spotřeba nám ukázala zajímavý fakt. Pokud vezmeme všechny výsledky dohromady, pak ty se liší maximálně v rozsahu 12 W, přičemž nejvyrovnanější jsou u platformy Intel, kde jsme se vešli mezi 94 a 98 W. Zde je tedy vše jasné - nejsou tu žádné významné rozdíly, pokud tedy v domácnosti nepočítáte každý Watt energie.





Prime95 nám posloužil k tomu, aby ukázal maximální spotřebu procesorů s využitím jednoho a všech jader. Naprosto výborně jsou na tom procesory Core i3 a Core i5, které se v nejvyšší možné zátěži vešly pod hranici 150 W. Následují je slabé Athlony II a pak silnější Phenomy II a Core i7. Zajímavé však je, že při zátěži jednoho jádra mají procesory AMD obecně znatelně vyšší spotřebu než modely Intel.





Podobnou situaci nastíní výsledky spotřeby při testech Cinebench R10, které dle očekávání kopírují předešlou sadu grafů, ovšem hodnoty jsou o několik Wattů nižší.





Následovně jsme vyzkoušeli také spotřebu v testech WinRAR a x264 encoding, kde v prvním grafu se dočkáme zamíchání pořadím. To již neodpovídá ostatním výsledkům, takže jen dvoujádrový Phenom II dokázal předhonit čtyřjádrový Athlon II.



Poslední graf ukazuje spotřebu sestavy ve hře Operation Flashpoint: Dragon Rising, kde se pochopitelně více zapojí také grafická karta. A zde je zcela jasně vidět, že nižší hodnota FPS je u procesorů Core i3 a Core i5 vykoupena také nižší spotřebou. Ta ostatně v podstatě kopíruje naměřený výkon, což poznáme i v další kapitole, kde se budeme věnovat poměru výkon/spotřeba.
reklama