reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 statečných CPU: AMD vs. Intel

4.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
10 statečných CPU: AMD vs. Intel
Po posledním testu hi-endových procesorů AMD a Intel se dnes podrobně zaměříme na několik velmi odlišných modelů, kde budou figurovat také nejnovější kousky z nabídky AMD. Jejich soupeři pak pochopitelně pochází z nabídky firmy Intel.

Poměr výkon / spotřeba


Samotné testy spotřeby by nebyly příliš vypovídající, kdybychom nepoukázali na to, jaký výkon za spotřebovanou energii dostaneme. Výsledkem je poměr, kde větší hodnota vždy znamená i lepší výsledek.





Nemůžeme se divit tomu, že procesory Core i7 díky vysokému výkonu a adekvátní spotřebě porážejí v testu renderování na hlavu modely AMD. Výjimkou jsou pouze rychlé Phenomy II s více jádry, které se při použití všech jader mohou rovnat modelům Core i5. Ty sice neposkytnou vysoký výkon, ale zato mají podstatně nižší spotřebu, takže při spočítání poměru vyjdou podobně.



Podobná situace nastane u testu enkódování videa, pouze rozdíly už nejsou tak dramatické, když tedy nepočítáme dvoujádra AMD.



V tomto případě u WinRARu platí, že opět jsou na tom nejlépe Core i7, to především díky svému výbornému času, a stíhají je rychlé Phenomy. Poslední pochopitelně zůstal dvoujádrový Athlon II X2 265 s nejslabším časem.



Malý výkon procesorů Core i3 a Core i5 nedokázala v počítání poměru pozdvihnout ani slabší spotřeba; ta jej pouze upravila, aby na tom nebyly tak špatně. Prvenství opět patří modelům Core i7, ale to není už tak přesvědčivé jako v ostatních případech.
reklama