reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10 statečných CPU: AMD vs. Intel

4.11.2010, Jan Vítek, srovnávací test
10 statečných CPU: AMD vs. Intel
Po posledním testu hi-endových procesorů AMD a Intel se dnes podrobně zaměříme na několik velmi odlišných modelů, kde budou figurovat také nejnovější kousky z nabídky AMD. Jejich soupeři pak pochopitelně pochází z nabídky firmy Intel.

Přetaktování procesorů AMD Black Edition


Celý test vznikl především pro vyzkoušení nových procesorů AMD, a tak jsme si pro tuto kapitolu z nich vybrali dva a vyzkoušeli jejich schopnosti přetaktování s výkonným vzduchovým chladičem Noctua NH-U12P. Výběr dvou procesorů byl jasný, takže se ukáží Phenom II X2 560 a Phenom II X4 970, čili oba z Black Edition s otevřenými násobiči. V obou případech jde také o modely, které trůní na vrcholu svých řad - první vede procesory Callisto a druhý Deneb, takže asi nemůžeme čekat s běžným chlazením gigahertze navíc.

Maximální napětí pro napájení procesorů bylo nastaveno ze základních 1,325 V (Phenom II X2 560) a 1,4 V (Phenom II X4 970) na ještě relativně bezpečných 1,5 V a dále už bylo vše především otázkou zvyšování násobiče, čímž se po 100 MHz zvyšovala i výsledná frekvence. Následně byl procesor, pokud systém vůbec nabootoval, vyzkoušen v testu Prime95 a pokud prošel, mohl jít na vyšší frekvenci, dokud jsme nenarazili na strop.

Tento strop nakonec pro Phenom II X2 560 (3300 MHz) byl na hodnotě 4100 MHz, ovšem s vyšším napětím bychom možná mohli jít i dále. Phenom II X4 970 (3500 MHz) se ukázal v přetaktování jako daleko striktnější. Uvolil se pracovat na 3900 MHz a na 4 GHz neprojevil ani snahu.

Zkusili jsme také na desce MSI odemknutí jader dvou testovaných dvoujader od AMD, tedy Athlon II X2 265 a Phenom II X2 560 Black Edition, ovšem to ani v jednom případě bohužel nebylo úspěšné. Jde přeci jen o nejvýše taktované kousky svých řad.


Porovnání výsledků


A nyní se podívejme nejdříve na výkonnostní srovnání nepřetaktovaných (šedé sloupce) a přetaktovaných (červené sloupce) procesorů v několika testech.





Výsledky 3DMark Vantage nezávisí jen na CPU, a tak u hlavního skóre nelze očekávat markantní rozdíly. Lepší situace nastane až při srovnávání subtestu CPU, kde je nárůst již znatelnější, a to především u Phenomu II X2 560, který byl přetaktován více než X4 970.





Ve hře ArmA 2 i v Company of Heroes jsme zaznamenali také znatelné zvýšení výkonu, jenž by už zvláště u Arma 2 mohl být při takových FPS velmi podstatný.





Poslední testy z praktického prostředí ukáží také jasné zlepšení a především si procesory polepšily v Cinebench R11.5, neboť ten využívá sílu všech jader na sto procent. Co to vše ale bude znamenat pro spotřebu sestavy?


Spotřeba před a po přetaktování


Nebude to znamenat nic dobrého, jak ukazují následující grafy. Zvláště u čtyřjádrového modelu Phenom II X4 970 spotřeba velmi významně narostla (Cool'n'Quiet nehrál roli) a výjimkou nebylo ani navýšení celkové spotřeby sestavy o více než 100 W. Připravte se tedy na to, že přetaktování opravdu neznamená pouze zisk výkonu zadarmo. Naopak, ten navýšení spotřeby bohužel v poměru neodpovídá.








reklama