reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright

1.7.2008, Jan Vítek, recenze
11 CPU chladičů - ve znamení Thermalright
Dnes si vezmeme na mušku mainstreamové i hi-endové chladiče procesorů. Zastoupeny budou chladiče od Arctic Cooling, Cooler Master, Noctua, Thermaltake a především 5 modelů od Thermalright. Výzvou pro ně pak bude čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q6600.

Thermalright Ultra-120 eXtreme


A posledním chladičem firmy Thermalright je model Ultra-120 eXtreme, který patří mezi chlouby firmy. Tento model vychází ze základního Ultra-120, ale na rozdíl od něj má navíc dvě duální heatpipe, takže efektivně jich využívá stejně jako předchozí Ultima-90I dvanáct. Jedná se tedy v podstatě o zvětšenou verzi Ultimy, i když ta, pokud vím, přišla na trh až později.


Model
Ultra-120 eXtreme
Materiál
hliník, měď, 6mm heatpipe
Rozměry
63,5 x 132 x 160,5 mm
Hmotnost
790 g
Ventilátor
-
Kompatibilita
Intel LGA775, AM2 Athlon64 / FX / X2 / Opteron - neobsahuje zadní rámeček!
Kompatibilní základní desky zde

Co se týče kompatibility, pak Thermalright upozorňuje, že tento chladič společně s jeho slabším bratříčkem Ultra-120A neobsahuje zadní rámeček pro desky se socketem AM2/AM2+. To se týká především základních desek Asrock a Gigabyte. Rámeček je v takovém případě nutné dokoupit.



Z bočního pohledu na tento věžovitý chladič si můžeme všimnout zvláštního ohybu žeber. Ty jsou dle vyjádření firmy ohnuté proto, aby se lépe vystavily lopatkám ventilátoru, a tím minimalizovaly odpor proudícímu vzduchu.



Dále si můžeme také všimnout, že žebra zde v neměnné vzdálenosti již udržují ohlé packy, což se dobře podepisuje na celkovém vzhledu chladiče. A ještě jedna zajímavost přitáhne pohledy - eliptické uspořádání heatpipe v žebrech. Zpracování je pak již na tradičně vysoké úrovni.



A stejně tak dobře je provedená styčná plocha chladiče, takže zde je vše v pořádku. Ona firma Thermalright v podstatě nemá žádné problémy se samotnými chladiči, alespoň pokud vím, ale její slabé místo se ukrývá v mechanismech pro uchycení chladičů na sockety nebo grafické karty a s nimi jsem se již nejednou pral, i když šlo především o chladiče grafických karet.




Příslušenství


V tomto případě je příslušenství odlišné od jiných chladičů této firmy a už od pohledu se dá říci, že instalace bude jednodušší. Máme zde jeden zadní rámeček pro socket Intel LGA775 a dva přední pro Intel a AMD. A to doplňují dvě sady šroubků, teplovodivá pasta a spony pro ventilátor, takže je naprosto jasné i bez návodu, jak bude instalace probíhat.




Instalace


Umístit chladič Thermalright Ultra-120 eXtreme na socket LGA775 je velmi snadné. Potřebujeme k tomu pouze zadní rámeček, přední sponu a čtyři šroubky s pružinkami. Nejdříve si na desku nasuneme černý zadní rámeček a na chladič si nasadíme přední sponu, kterou je možné zůžit, aby mohla projít skrz heatpipe. Poté ji opět roztáhneme.



Chladič umístíme na procesor a pak postupně umístíme na všechny čtyři spoje šroubky s pružinkami. Utahování není dost dobře možné přehnat, protože šroubky nám samy "řeknou" zvýšeným odporem, že by to už stačilo. Posledním krokem je nasunutí drátových spon na chladič a uchycení zvoleného 120mm ventilátoru, toť vše.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu ThermalRight Ultra-120 eXtreme poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama