reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

17“ LCD monitor SAMPO PD-80A na druhý pohled

29.5.2001, Petr Klabazňa, recenze
17“ LCD monitor SAMPO PD-80A na druhý pohled
Na četné dotazy našich čtenářů ohledně LCD monitoru Sampo PD-80A jsme se tentokráte rozhodli k ne individuálním odpovědím, ale jednotlivé záležitosti uvést do samostatného článku. Pokud jste se tedy chtěli na něco zeptat, odpověď naleznete právě zde...
Kapitoly článku:
  1. 17“ LCD monitor SAMPO PD-80A na druhý pohled
  2. Ostrost, odezva, nastavení, využití CAD/CAM a jak na menší rozlišení?
Ostrost, odezva, nastavení jasu/kontrastu a geometrie
Málem bychom zapomněli na druhý monitor - EIZO FlexScan F56 17“ CRT. Využívám fce dualhead a nastavuji na něm (resp. na výstupu pro druhý monitor) stejný obraz na obou monitorech (s uspořádáním vedle sebe, protože je také fyzicky vedle sebe mám postaveny). Tohle Eizo podporuje pro rozlišení 1280 x 1024 obnovovací frekvenci 75 Hz. Takže nám ve stejném rozlišení na obou monitorech nic nebrání. Přepínám a jdu porovnávat.

Nejprve alespoň přibližně srovnám nastavení jasu a kontrastu na obou monitorech. Jelikož jsem již předtím nějakou dobu pracoval na EIZu v rozlišení 1024 x 768 musím přiznat, že 1280 x 1024 není pro něj zrovna nejideálnější (snesl by rozlišení o kapánek menší). Když tak mám zástupce obou (jak LCD, tak i CRT) monitorů pěkně vedle sebe, mohu začít porovnávat. Ceny vynechám a přejdu hned k barvám, ty na mne zapůsobily jako první. Zatímco mi připadají přechody barev na LCDčku stále ostřejší, je na CRTčku obraz jemnější – jinak řečeno: zobrazená fotografie lépe vystihuje realitu. Je tedy stále ještě na čem pracovat (myslím tím na LCD). Vyzkouším ještě mezní hodnoty nastavení jasu/kontrastu na obou monitorech .. a LCD má v tomto případě navrch. Vracím tedy nastavení zpět, aby se na obraz opět dalo vůbec dívat.

A pokračuji nastavením geometrie (umístění, roztažení ..). U EIZA využívám všech možností které menu nabízí (včetně natočení). Naproti tomu u LCDčka máme sice omezené možnosti nastavování, nicméně absenci těchto funkcí v klidu zastane řídící elektronika.

Využití v CAD/CAM a barevné profily...
Jak jsem již uvedl, z důležitějších věcí byl v krabici jen manuál :-). Žádná disketa či instalační CD. Zde je již (snad poslední) dotázek dalšího z našich čtenářů: jak je to s barevnými profily. Pro CAD je daleko důležitější použít vhodné ovladače (a předtím samozřejmě zvolit tu správnou grafiku). Takže zde jsme zrovna moc nepochodili, ale ještě že mám tu Matroxku :-). Nastavení tedy nechávám čistě na potřebách uživatele (v tomto případě sebe sama).

A co DTP aplikace? Zde by bylo možné využít barevný profil, nicméně jej výrobce nenabízí (ostatně o použití na DTP se výrobce ve specifikaci nezmiňuje). Takže nezbývá, než při nastavení využít vlastních zkušeností...

Jak na menší rozlišení?
Jak vypadají aplikace na displeji v menším rozlišení (méně než maximální) jsme si již vyzkoušeli. Také jsme si na vlastní kůži ověřili autoaujust, ale i tak byl stále obraz poznamenán přepočtem. Monitor Sampo PD-80A má ovšem pro takovéto případy implementován jednu docela zajímavou funkci: EXPAND. Ačkoli je tato v manuálu nazvána jako „EXPEND“, přeci jen funguje jak má :-). A jak vlastně? Pokud ji v menu povolíme:



potom veškerá rozlišení, která do monitoru karta posílá jsou zobrazovány 1:1. Mlčky se samozřejmě předpokládá, že budou menší nežli maximální (1280 x 1024). Obrazovka s menším rozlišení pak vypadá následovně:



Vypadá to trochu nepřirozeně, také nemáme využitu celou plochu displeje, ale ten obraz. Je báječný, a pokud jsme předtím měli monitor nastaven (autoadjust), tak již netřeba nic dolaďovat. Na předchozím obrázku je např. rozlišení 800 x 600 (také se Vám tak jeví „plošně“ velmi malé?). No, když to tak počítám, tak 640 x 480 by se vešlo do maximálního rozlišení celkem více jak 4x.

Pořádek na stole je na prvním místě...
Také u tohoto Sampa (již jsem se v poslední době s několika monitory setkal) je vyřešena otázka uspořádání přívodních kabelů, takže se nemusí nekontrolovaně povalovat na pracovním stole...



Autoadjust, neboli automatické nastavení/doladění
Několikrát v předchozím textu jsem se zmiňoval o automatickém nastavení – AUTO ADJUST. Tuto (dnes již u LCDček zcela běžnou funkci) nalezneme v menu „AUTO CONFIG“. Což jsou položky pro vnitřní nastavení parametrů jako CLOCK, PHASE, rozměry a barevné vyvážení. Sice bychom mohli využít nastavení pomocí různých monoskopů a nebo utilitky nokiatest, ale automatika u tohoto displeje je velmi kvalitní a přesvědčila mne natolik, že hodnoty ke kterým dospěla během pár sekund jsem ručně nastavoval přes čtvrt hodiny (dal jsem si záležet :-), jinak za pět minut to lze zvládnout také, pokud se několikrát nevracíte zkontrolovat předchozí nastavení). Položky menu „AUTO CONFIG“ jsou na následujícím obrázku:



AUTO CONFIG s grafickou značkou nářadí (plochý stranový klíč a kladívko – v žádném případě to není návod jak postupovat) má následující položky:
AUTO ADJUST – po této volbě se postupně provedou všechny následující volby
AUTO TRACKING – zde probíhá nastavení hodin a fáze
AUTO POSITION – po této volbě dojde ke srovnání obrazu rozměrově (vycentrování a roztažení)
AUTO COLOR – optimalizace nastavení barevného ladění, následně lze v menu „COLOR“ donastavit teplotu barev pro každou složku zvlášť
RETURN – návrat do hlavního menu

Při automatickém nastavování doporučuji použít hned první volbu „AUTO ADJUST“, čímž máme zaručeno, že postupně proběhnou všechna nastavení. V případě potřeby doladění barev pak následně použít volby „COLOR“ z hlavního menu (možno nastavit každou barevnou složku samostatně).

Klady
    • především dobrý poměr cena/výkon oproti porovatelným LCD monitorům jiných výrobců
    • a pominu-li až nezvykle nízkou pořizovací cenu, tak musím konstatovat, že se obraz jeví velmi ostrý (tipnul bych si, že v porovnání s předchozími LCD je to způsobeno vyšším rozlišením: 1208x1028 oproti „standardu“ 15“ LCD panelu 1024x768)
    • dostatečný rozsah nastavení korekčních prvků jas/kontrast

Zápory
    • jednoznačně je to odezva, dle mého názoru je absolutně nevhodné monitor používat na aplikace s rychle se měnícím obsahem (animace, přehrávání DVD ..., ale i prosté listování dokumentem nebo v internetovém Exploreru)
    • technická stránka konstrukčního řešení – nejvíce jsem postrádal nemožnost otáčet displejem okolo jeho středu – do polohy “na výšku” a zpět

Závěr:
Ať chci nebo ne, musím také souhlasit s názory uvedenými v předešlé recenzi. Ale na druhou stranu musím přiznat, že mne tento monitor docela zaujal. Sice pro mou práci bych jej využít nemohl, ale na běžné kancelářské aplikace je bez problému – no uznejte, které jiné Sampo by se lépe vyjímalo na stole sličné sekretářky? :-).

Teď ale vážně, běžné aplikace, grafiku (jako Corel, PhotoShop, U-lead apod.) schvaluji taktéž, CAD/CAM i různé DOSové záležitosti je možno provozovat takřka bez omezení (přitom nezapomnout na funkci EXPAND). Bohužel jakékoli aplikace s rychle se měnícím obsahem obrazovky jsou nevhodné (vlivem dlouhé odezvy použitého displeje).


Délka záruky: 3 roky
Cena bez DPH: 37490 Kč (prodejní cena bez DPH)


K testování zapůjčila: ProCA s.r.o.



reklama