reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

19" LCD do práce i domů - iiyama ProLite E483S

31.1.2006, Pavel Kovač, recenze
19" LCD do práce i domů - iiyama ProLite E483S
Hledáte monitor pro každodenní práci? Nepožadujete ultimátní odezvy? Chcete zkrátka monitor, který vydrží a mohou na něm pracovat všichni členové rodiny? Možná právě dnes recenzovaný model od výrobce iiyama je k takovýmto účelům připraven. Pokud byly odpovědi na předešlé otázky kladné, nenechte si tento článek ujít.
Vnější schránku samotného monitoru máme zdárně za sebou, a tak nám nezbývá nic jiného, než se ponořit do útrob. Ovládací elektronika a napájecí zdroj je schován jak pod plastovým krytem, tak je ještě chráněn plechovým deklem. Jeho odstranění není žádný problém - drží pouze na dvou šroubcích.


Ovládací elektronika a zdroj (Pro zvětšení klikněte)

Samotný zdroj je celkem rozměrný a je uzpůsoben tak, aby nezvětšoval hloubku monitoru. Elektronika starající se o zpracování signálu je dost atypická a na internetu se o ní příliš mnoho informací nedočteme. Výrobce je HONESTAR Technologies a zde osazený čip (TSU56AK) v sobě nese podporu pro OSD menu. Obrazové režimy zvládá jen do SXGA (1280x1024) a umožňuje konverzi na 6-bitvé barvy. Pro konverzi analogového signálu je čip obdařen 8-bit ADC převodníkem. Celkem mě překvapila podpora pro sRGB režim. Ten u TN panelů nebývá až tolik častý. Pro přístup k paměti používá DDR do 40MHz :-). Nebo sériovou při 400Kbit/s. Dle informací se zdá, že neobsahuje žádné vyspělé technologie pro zpracování barev. Uvidíme, jak si povede v testech.


Samotná elektronika starající se o zpracování signálu (Pro zvětšení klikněte)

Elektroniku pro zpracování signálu máme zdárně za sebou a teď se podíváme na to nejdůležitější. Tím není nic jiného než samotný LCD panel. Firma iiyama zvolila pro tento panel obrazovku HannStar, které používají například i monitory Neovo.


Samotná obrazovka s reproduktory a ovládacími tlačítky (Pro zvětšení klikněte)


Štítek na samotném LCD panelu

Vzpomínáte na recenzi LCD panelu NEOVO X 19AV R8? Právě ono NEOVO v sobě skrývá dost podobnou obrazovku (její označení je HSD190ME13-A02). Tento panel (iiyama PL E483S) má prakticky stejnou pouze v posledním čísle je změna. Co mě však potěšilo, byl fakt, že iiyama udává naprosto shodné specifikace jako udává výrobce obrazovky HannStar. Je to férové a zákazník se nemusí ničeho bát.


Reproduktor o výkonu 1W (Pro zvětšení klikněte)

Na závěr této kapitoly jsem si nechal pouze samotný reproduktor. Ten je opravdu mrňavý, avšak nic jiného nelze čekat. Do takto malého prostoru prostě nic jiného nacpat nejde.
reklama