reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

19" LCD do práce i domů - iiyama ProLite E483S

31.1.2006, Pavel Kovač, recenze
19" LCD do práce i domů - iiyama ProLite E483S
Hledáte monitor pro každodenní práci? Nepožadujete ultimátní odezvy? Chcete zkrátka monitor, který vydrží a mohou na něm pracovat všichni členové rodiny? Možná právě dnes recenzovaný model od výrobce iiyama je k takovýmto účelům připraven. Pokud byly odpovědi na předešlé otázky kladné, nenechte si tento článek ujít.

Podání barev



Byl jsem nadmíru zvědav, jak si poradí panel s barevným podáním, když neobsahuje nějaké extra vyspělé obvody pro zpracování signálu.


Bílo-černý přechod (Náhled)

A výsledek? Bílo-černý přechod byl relativně dobrý, nějaké to proužkování je u TN naprosto běžné, a tak se jedná v rámci technologie o jeden z nejlepších.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,2MB), malý výřez (691kB).


Duhový přechod (Náhled)

Duhový přechod je s přihlédnutím na technologii naprosto perfektní. I když chybička se najde: přechod z červené do žluté je v jedné části tmavší, než by měl být, a tak vytváří dojem, že jde přechod nejdříve do žluté, poté velmi rychle zpět do červené a pak pokračuje směrem ke žluté. Tento neduh je však viditelný pouze u tohoto teoretického obrazce a věřte, že při běžném provozu jej jen tak nespatříte.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,3MB), malý výřez (0,7MB).


Zobrazení fotografie (Náhled)

A co se týče zobrazení již běžně se vyskytujících barev? Největší problémy panelu dělá žlutá barva. Ona krásná kytička je dost přepálená. To se lehce zlepší při zvolení režimu 5400K (teplejší barvy), Při ručním sladění jsem docílil už celkem pěkné žluté barvy, avšak pleťovka se změnila v něco, co reálnému odstínu opravdu neodpovídalo. Barvy si celkově vedou v rámci technologie velmi dobře.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,8MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Díky technologii TN+Film je rozlišení jemných odstínů šedé od černé resp. bílé lehce podprůměrné. Hodnoty 252/255 a 4/0 nejsou opravdu nic moc.


Podsvícení



Co se týče podsvícení, tak je celkově na vysoké úrovni. V horní části je naprosto perfektní, dolní část je sice trochu přesvícená, ale nejde o žádnou tragédii.


Podsvícení obrazovku (Pro zvětšení klikněte)


Interpolace při nižším rozlišení (800x600)



Převzorkování menšího obrazu na větší, nebo-li interpolaci, zvládl tento panel na jedničku. Nějaké to rozmazání je samozřejmé, avšak v minimální míře.


Interpolace textu (Pro zvětšení klikněte)

A jak jsou na tom tenké linky? I ty jsou velmi pěkně prokresleny a neztrácejí příliš na ostrosti. CRT to sice nikdy nebude, ale už se to dá považovat za úspěch.


Interpolace tenkých linek (Pro zvětšení klikněte)
reklama