reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

250GB v novém - Barracuda 7200.9 a DiamondMax 10 SATA

28.2.2006, Eagle , recenze
250GB v novém - Barracuda 7200.9 a DiamondMax 10 SATA
V listopadovém megatestu pevných disků jsme otestovali vše, co bylo tehdy k dispozici. Nedostupné byly pevné disky nové řady Seagate Barracuda 7200.9 a také inovovaný DiamondMax 10 pro rozhraní Serial ATA 3.0 Gb/s od Maxtoru. Proto se na ně podíváme nyní...
Teplota

Klíčovou otázkou při výběru pevného disku je i teplo, které vydává. To se negativně podílí na jeho teplotě, což může být v počítačích s malým průtokem vzduchu problematické. Díky ústřednímu topení byla opět teplota v místnosti 23 stupňů Celsia. Znovu byl použit laserový teploměr.



Začněme negativní zprávou. Maxtor DiamondMax 10 pro Serial ATA 3.0 Gb/s nejen že se podle H2benchw stal nejrychlejším diskem na trhu, ale zároveň se také stal nejvíce teplým diskem na trhu. 51 stupňů je opravdu hodně, o stupeň víc než u jeho staršího kolegy. A nyní ona (očekávaná) pozitivní zpráva - Seagate Barracuda 7200.9 pro Ultra ATA rozhraní je naopak tím nejchladnějším diskem testu. Kdo by to byl řekl s pověstí Seagatu jakožto výrobce hřejících modelů. Serial ATA verze pak se svými 46 stupni skončila v průměru.


Celkové zhodnocení

Opět jsem provedl pěknou řádku testů, nyní už nezbývá než se podívat na to, který z disků je celkově nejrychlejší.



Pořadí bylo stejně jako v listopadu stanoveno postavením disků proti nejlepšímu v dané kategorii s váženým součtem. Vybrané testy byly H2benchw Application Index (váha 50%), PCMark 2005 General Usage (25%), průměrná přístupová doba (20%) a průměrná rychlost sekvenčního čtení (5%). Jak je patrné z grafu výše, na prvních dvou příčkách se nic nemění. Maxtor DiamondMax 10, model 6L250S0 a Western Digital Caviar SE16, model WD2500KS jsou stále nejrychlejšími disky na trhu. Na třetí pozici se nově dostal Maxtor DiamondMax 10, model 6V250F0 pro SATA 3.0 Gb/s. Zaostávání za svým starším kolegou je způsobeno především propadem v PCMarku a pomalejší přístupovou dobou. Nové Barracudy 7200.9 dopadly více méně identicky jako starší modely 7200.8. Oba modely tak patří spíše mezi ty pomalejší.


Závěrečný komentář k diskům

Jak si stojí Maxtor DiamondMax 10 pro Serial ATA 3.0 Gb/s, model 6V250F0 ? Jeho hodnocení je poměrně komplikované. Jednoznačně je u něj vidět zlepšení v rychlosti sekvenčního čtení a zápisu. A toto zlepšení je velmi výrazné. Na druhou stranu přístupová doba dopadla o něco hůř, patrně také kvůli tomu, že disk je trochu tišší než starší model 6L250S0 (byť stále dost hlasitý). Co se výkonu v aplikačních testech týče, je to sporné. Jsou v zásadě asi dva typy testů - v jedněch docela výrazně získává, v jiných naopak docela ztrácí. Druhých jmenovaných je bohužel více. Stejně jako starší model i tento v pořadí "skáče" mezi nejvyššími a nejnižšími příčkami. Jeho výkon je prostě ne zcela vyrovnaný. Mám ho doporučit? Určitě je to jeden z nejrychlejších disků, takže pokud pokukujete po něčem novém a Maxtor je vaše oblíbená značka, proč do něj nejít? Pokud ale hledáte to nejlepší, zvolil bych i tentokrát minulého vítěze, disk Western Digital Caviar SE16, model WD2500KS. Je tišší, o hodně chladnější, má vyrovnanější výsledky a jeho výkon je velmi podobný. A k tomu nemá ony známé problémy s kompatibilitou na čipové sadě nForce 4.

A co nové Barracudy 7200.9 ? Protože 250 GB verze nepoužívají ony úžasné 160 GB plotny, jedná se v podstatě o ten samý disk jako je Barracuda 7200.8. Ve spoustě testů si vedou sice o maličko hůř, jindy to ale firmware hodně dohání. Celkově je to prostě to samé v bledě modrém. Nutno podotknout, že Barracudy nijak extra velkým výkonem nehýří. Příliš nevidím důvod, proč si pořizovat Serial ATA verzi - hřeje se vysloveně průměrně, je hodně hlučná a výkon není nijak excelentní. Na druhou stranu verze pro Ultra ATA vypadá zajímavě. Je relativně tichá (byť již zmíněný WD2500KS je také velmi tichý) a hodně chladná. Že jí to výkonem moc nejde, je sice pravda, ale na druhou stranu do tichého počítače může být jako dělaná.

Pevný disk Maxtor DiamondMax 10 pro Serial ATA 3.0 Gb/s zapůjčila firma CzechComputer



a pevné disky Seagate Barracuda 7200.9 zapůjčila firma Ridea Distribution, oběma tímto děkujeme.
reklama