reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

720W zdroj v podání OCZ

22.3.2007, Martin Šejnoha, recenze
720W zdroj v podání OCZ
Počínaje dnešním testem začíná docházet i na ty nejvýkonnější zdroje. Jedná se o Evostream 720W od výrobce OCZ, proslulého zejména kvalitními paměťovými moduly. Bude stejně kvalitní i tento zdroj? Na tuto otázku dostanete odpověď v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
Již při prvním pohledu na vnitřnosti bylo jasné, že je jedná o kvalitní zdroj, jehož elektronika je natolik rozsáhlá, že je umístěna na dvou vzájemně propojených deskách. Spodní deska tvoří část primární a horní deska nese kompletní sekundární část. Desky jsou vzájemně sešroubované pomocí kovových distančních sloupků a tvoří tak spolu pevný mechanický celek. Ve zdroji se nachází opravdu perfektně provedený EMI filtr, sestavený celkem ze tří LC článků, kde obvykle bývají použity dva. Zdroj je založen na moderní topologii flyback a stejně jako většina moderních zdrojů je vybavený aktivním PFC.



Filtrační kondenzátor stejnosměrného meziobvodu je zde sestaven z pěti kvalitních elektrolytických kondenzátorů od výrobce Rubycon. Paralelním řazením kondenzátoru se výhodně snižuje vnitřní odpor takovéto baterie a dále toto řešení umožňuje větší nabíjecí a vybíjecí proudy než jeden kondenzátor shodné kapacity. Nehledě na to, že zde například při přerušení jednoho z kondenzátorů bude zdroj pravděpodobně schopen provozu, zatímco u většiny ostatních zdrojů by to znamenalo absolutní nefunkčnost. Na pozicích spínacích tranzistorů samotného měniče a aktivního PFC jsou použity kvalitní a osvědčené polovodiče firem SGS Thomson a Infineon. Po nahlédnutí do jejich katalogových listů jsem zjistil, že jsou zde i poměrně hodně výkonově naddimenzované. Za pozornost stojí i to, že akumulační tlumivka v obvodu aktivního PFC je naimpregnovaná, stažená bandáží a pevně přilepená k desce. Takové řešení zdela bezpečně předejde možnému pískání anebo uražení při přepravě.






Hlavní transformátor zdroje se již nachází na druhé desce zdroje a opět i zde není co vytýkat. Svou velikostí zcela odpovídá výkonům zdroje, jeho provedení je na vysoké úrovni. Kladně hodnotím také umístění „naležato“ - zejména díky lepší mechanické pevnosti. Na pozicích usměrňovacích diod jsou použity kvalitní součástky od firmy SGS Thomson, navíc jsou i zde dost výkonově předimenzované. Výrobce zde diody spojoval i paralelně, ovšem provedeno je to tak, že paralelně jsou spojené pouze diody v rámci jednoho pouzdra. Jen tak se zajistí, že obě diody mají velmi dobrou shodu parametrů a nebude docházet ke „stahování“ proudu na diodu s menším úbytkem v propustném směru.






Stabilizace napětí jednotlivých větví v důsledku jejich nerovnoměrného zatížení zde není tvořena klasicky společnou tlumivkou, ale transduktory jednotlivě pro každou větev. Toto řešení přináší lepší stabilitu napětí v závislosti na zatížení. Ve výstupních filtračních článcích jsou zde použity velmi kvalitní a trvanlivé kondenzátory firmy Nippon Chemi-con. Zdroj disponuje čtyřmi 12V větvemi a dokonce i 3,3 a 5V větev jsou vybaveny snímacími bočníky napojenými na obvody proudové pojistky. Zajímavé je zde i řešení řízení ventilátoru zdroje. Řídí se zde jednak klasicky teplotně, ale i dle aktuálního zatížení. Regulační obvod dokonce hlídá otáčky ventilátoru (jedná se o třívývodový typ) a v případě poruchy zdroj nenechá nastartovat a pokud je již v provozu, tak jej bezpečně odstaví. O řízení zdroje se stará obvod ML4800CP od firmy Fairchild Semiconductor a smečka komparátorů LM324/339 v obvodech proudové pojistky. Celá elektronika zdroje je umístěná na kvalitních DPS se sklotextitovým základem, desky jsou jen minimálně prohnuté důsledkem pájení a i to je bez chybičky.



reklama