reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Abit Fatal1ty AN8: Nebezpečná známost

17.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
Abit Fatal1ty AN8: Nebezpečná známost
Jsem velmi potěšen, že po delší době Abit opět vsadil na nVidii. Můžeme se tak setkat s modelem AN8, který je vybaven čipovou sadou nForce4 Ultra a stejně jako ostatní základní desky z řady Fatal1ty vsází na náročné uživatele toužící pro taktování.

Možnosti BIOSu:

AwardBIOS
Frekvence CPU
200–410 MHz po 1 MHz
Nastavování frekvence a možností pamětí
200, 266, 333, 400MHz, CAS, celkem 14 položek
Napětí CPU
1,5–1,8 V po 0,025 V (+-100 mW)
Napětí pamětí
2,5–2,8 V po 0,05 V (+-100 mW)
Napětí čipové sady1,5–1,8V po 0,05V
Napětí HT1,2–1,35 po 0,05V
Frekvence PCIe100–145MHz po 1MHz

BIOS je jednou z tradičních míst, kde Abit exceluje. I když dnes to nebude mít jednoduché, jelikož jej míním srovnat s dříve testovaným DFI LanParty nF4.


BIOS - Main Menu

Do BIOSu se dostanete po stisku klávesy Del. Následně se otevře tradiční prostředí Award BIOSu. Krom nastavení časování jsou všechny položky důležité pro výkon umístěny pod položkou uGuru Utility.


BIOS - DRAM Configuration

Při srovnání možností nastavení pamětí nemáme žádného jasného vítěze. Abit si stejně jako MSI K8N Neo4 a DFI LanParty nF4 vedl velmi dobře a poskytuje podobné menu.


BIOS - OC Guru

Po položkou uGuru Utilities se nachází OC Guru a rovněž Abit EQ. Jako první je OC Guru, které nabízí možnosti nastavení napětí a frekvencí. Nabídka je sice bohatá, ovšem nedosahuje extrémních hodnot jako u DFI. Ovšem nemyslete si, že vás Abit ochudí, to rozhodně ne. Nabízený rozsah je dostatečný pro pokusy taktování se vzduchem nebo vodou. Jen pokud jste extrémisté a taktujete s dusíkem, potom je DFI lepší volbou.


BIOS - Abit EQ

Abit EQ poskytuje mnoho možností pro monitorování a nastavování otáček ventilátorů.


BIOS - Abit EQ


BIOS - Abit EQ - FanEQ

Pokud pamatujete na DFI, měla podobné možnosti. Ovšem Abit šel ještě dál a nejen že umožňuje nastavit teplotu při které se ventilátory spínají, ale je rovněž možné nastavit voltáž, která má být do ventilátorů pouštěna. Díky tomu máte plně pod kontrolou hluk celého vašeho PC.


BIOS - Abit EQ - Voltage monitoring


BIOS - Abit EQ - Fan Speed monitoring

K dokonalému přehledu o stavu vašeho miláčka slouží i monitorování teploty, napájení a otáček.

Dodávané utility

Bez dodávaných utilit by to ani nebyl Abit. Jedná se samozřejmě o balík utilit uGuru, který slouží k monitorování a nastavování z prostředí Windows:
    • OC Guru - AutoDrive
      • OC Guru slouží jako taktovácí část balíku uGuru. Aplikace AutoDrive pak umožňuje taktování z prostředí Windows. Lze nastavovat všechny hodnoty podobně jako tomu je v BIOSu. Rovněž je možné nastavit si profily, které se aktivují po spuštění aplikace. Tedy na příklad přetaktování po spuštění UT2004.exe nebo snížení otáček po spuštění wmplayer.exe. Pokud se přetaktování nepovede a systém zatuhne, OC Guru po restartu automaticky nastaví původní hodnoty.
    • Abit EQ
      • Jedná se o diagnostickou utilitu k monitorování všech dostupných parametrů. Jedná se o aplikaci velmi podobnou Motherboard Monitoru. Abit EQ obsahuje možnost podobně jako BIOS nastavit hodnoty,které když se překročí, je uživatel upozorněn, případně systém vypnut.
    • FlashMenu
      • Jedná se o utilitu k flashování BIOSu přímo z prostředí Windows. V případě přímého připojení na internet se BIOS automaticky stáhne a nainstaluje.
    • BlackBox
      • Utilita která slouží jako helpdesk. V případě chyby systému se uloží výpis, který lze odeslat firmě Abit a následně žádat o technickou podporu.
reklama