reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 5740: Core i3 v akci

9.3.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 5740: Core i3 v akci
Začátek tohoto roku znamenal také odstartování nové platformy určené pro běžné notebooky, která využívá mobilní procesory Intel Core i3 a Core i5. My se podíváme na jednoho zástupce notebooků s procesory Core i3, kterým je Acer Aspire 5740-334G32MN.

Použitý hardware


Začneme tedy nejdůležitější komponentou, a sice procesorem. Jedná se o nový Intel Core i3-330M založený na jádře Arrandale vyráběném 32nm procesem. K dispozici má 2x 32 datové L1 cache, stejně tak instrukční a pak 2x 256 kB L2 cache a nakonec 3 MB L3 cache sdílené oběma jádry.



Tato jádra logicky zdvojuje technologie Intel Hyper-Threading, ovšem další vymoženost - Intel Turbo Boost - pro zvyšování frekvence jader dle zatížení zde chybí. Proto bude procesor pracovat maximálně na základní frekvenci 2,13 GHz a pak se dokáže maximálně díky Enhanced Intel Speedstep Technology a změně násobiče podtaktovat až na 931 MHz (7 x 133 MHz), ale spíše v klidu pracuje na 9 x 133, tedy 1197 MHz.

Další podporované technologie apod. jsou Intel TXT, Intel VT-x, Intel 64 (EM64T) a řada instrukčních sad MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2. Nezapomeneme také na Intel Smart Cache, která dovolí jednomu procesorému jádru alokovat si klidně celou dostupnou paměť L3 cache, pokud ji druhé jádro zrovna nepotřebuje. Smart Cache je tedy pouze jiné označení pro sdílenou cache třetí úrovně, takže za tím nehledejme nic úžasného a nového, jako spíše marketing.



Mobilní Core i3 podporují paměti DDR3-1066 MHz, jíž je v tomto případě díky dvěma modulům celkem 4 GB. Moduly PC3-8500F pocházejí od firmy Samsung a nabízí při základní frekvenci 533 MHz časování 7-7-7-20-27.



Základní desku CPU-Z detekuje klasicky jako označení celého notebooku, tedy Aspire 5740 a čipová sada je určena správně (i když jako southbridge) pod označením Intel HM55. Grafické rozhraní, kde bývá vypsaná sběrnice PCI Express x16 zde zůstává neupřesněné.



Grafický čip utilita GPU-Z označuje správně jako Intel Graphics Media Accelerator HD (tedy GMA HD), avšak neumí zjistit takt čipu ani ve své nejnovější verzi. Ten by však měl pracovat na 500 MHz a využít systémovou paměť DDR3 na frekvenci 533 MHz (1066 DDR). Dle jiných informací si jí grafické jádro zabralo až 1754 MB, což je mu pochopitelně na nic.

Intel GMA HD podporuje API DirectX 10.0 se Shader Modelem 4.0 a jeho výkon určuje především dvanáct shaderových jednotek a čtyři ROP. Zajímavé také je, že oproti 32nm procesoru Arrandale je GMA HD vyráběné 45nm procesem.

Pevný disk Hitachi HTS545032B9A300 s kapacitou 320 GB je v počítači uživateli dostupný jako jediná logická jednotka a je třeba také zmínit, že téměř 13 GB si z něj uzme skrytý oddil pro obnovení systému do továrního nastavení. Disk je jinak klasický 2,5palcový notebookový typ s rozhraním SATA 3 Gbps, 5400 otáčkami za minutu a 8 MB vyrovnávací paměti.


Instalovaný software


A nyní již k software, jemuž předsedá operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit doplněný o 60denní verzi Microsoft Office . Ten je zčásti spojen s tlačítky notebooku a především tím nad klávesou F3. Po jeho stisknutí se spustí Acer Backup Manager. Ten dovoluje jednoduše ve třech krocích (zdroj dat, cíl a pravidla) vytvořit úlohu pro zálohování dat. Je přitom uzpůsoben především nezkušeným uživatelům, kteří si budou moci jednoduše třeba vybrat třeba kolonku Office, Hudba, Mail či Internet Explorer a zálohovat si data a nastavení z příslušných aplikací či míst. Přitom se samozřejmě přepokládá, že budeme využívat aplikace od Microsoftu a data ukládat tam, kam je dle názoru Microsoftu ukládat máme. Nechybí ale samozřejmě ještě možnost zálohovat si jakékoliv soubory a adresáře a je tu také reflektován zvyk ukládat data na plochu, pro níž máme celou jednu záložku.



Cíl je možný nastavit buď na výměnných úložištích (flash disky, apod.), lokálních harddiscích, nebo optických discích. Nelze však evidentně zálohovat data na tutéž diskovou jednotku, po čemž program suše oznámí, že "adresáře či soubory nelze zálohovat do stejného adresáře", i když se o to nijak nesnažíme. Nakonec se volí, zda se má úloha provést jen jednou, nebo vícekrát a to je vše. Nejsou tu tedy žádné volby pro nastavení přírůstkových či rozdílových záloh, takže s data prostě případně celá přepísou a basta.

Jednoduché hry nám dovolí si stáhnout Acer Gamezone, o bezpečnost se postará McAfee Security Center, zálohování dat na internet lze provést pomocí Norton Online Backup, dále MyWinLocker od EgisTec umí nevratně mazat data a Acer k tomu dále dodává Acer Updater pro aktualizování systému, eRecovery Management dovolující vytvořit disky s výchozím nastavením systému pro případ havárie a výměny pevného disku. Pak můžeme zmínit NTI Backup Now 5, NTI Media Maker 8 či eSobi v2.

Softwaru je zde nainstalovaného snad až příliš a zvláště u her by mohl Acer ubrat a přenechat jejich výběr raději na nás.
reklama