reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 8942G: výkon na dosah

6.4.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 8942G: výkon na dosah
Pokud něco má hovořit za celý tento notebook, pak to bude trojice hlavních komponent: procesor Intel Core i7-720QM, grafická karta ATI Mobility Radeon HD 5850 a 8 GB operační paměti DDR3-1066. To vše uzavřené v 18" těle, na které se nyní podrobně podíváme.

Vnější zpracování


V záplavě nových notebooků vylepšených různými texturami či dokonce 3D povrchy působí Acer Aspire 8942G střídmě až konzervativně. Povrch víka jeho displeje je lesklý, hladký a černý s modrým nádechem, k čemuž přispívají také trošku vykukující otvory reproduktoru Acer Tuba CineBass s modrým lemováním. Samotné stříbrné logo firmy Acer ale již svůj efekt využívající lomu světla má. Na pevnost víka si i přes jeho velké rozměry nemůžeme stěžovat, ale také nejde o nijak tenkou část


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část notebooku má také vcelku běžné provedení. I zde se ovšem ukazuje, že výrobci čím dál častěji umísťují výdech chlazení na zadní hranu notebooků, kde se sice mírně omezují s displejem, ale zato se nám uvolní strany pro porty, konektory, apod.

Baterie se zasunuje trošku neobvykle přímo zespoda a je jasné, že kdyby Acer chtěl, mohl integrovat daleko větší model. I tak má ale dodávaná baterie osm článků. Pak je zde počet podpůrných nožek zvýšen na šest, aby se přístroj veprostřed neprohýbal a chybět nemůže množství průduchů s prachovými filtry. Do útrob notebooku se můžeme podívat díky jednomu velkému odšroubovatelnému panelu, ale za tím můžeme čekat toliko pozice pevných disků a paměťových modulů. Však uvidíme na konci kapitoly.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá hrana notebooku v sobě nese především porty USB 2.0 a hned zezačátku jsou to dva s dostatečným vzájemným odstupem, pak optická mechanika schopna zapisovat i číst média Blu-ray. Za ní máme další port USB 2.0, následně anténní konektor (malá anténka s přísavkou je v balení také) a nakonec už zbylo místo jen pro otvor pro zámky Kensington posílený kovem.



Z druhé strany je notebook o poznání nápaditější. Začíná se třemi audio konektory pro sluchátka, mikrofon a linkový vstup, nad nimiž je slot pro karty Express Card/54 krytý záslepkou. Následně pokračujeme s mini konektorem rozhraní IEEE1394 FireWire, další (již čtvrtý) port USB 2.0, za ním kombinovaný USB 2.0 s eSATA a pak už trojice obrazových konektorů - digitální HDMI a Display Port a analogový D-Sub. Výčet zakončíme ethernetovým RJ-45 a napájecím konektorem (kabel pro něj je zalomený, aby netrčel ven).



Přední zkosená hrana notebooku je přímo prošpikována ventilačními otvory, ale přesto si pod hranatými LED kontrolkami můžeme nahmatat otvor čtečky karet SD/MMC/MS/MS PRO/xD. Její záslepku lze snadno nahmatat i po slepu, takže se nebudeme muset nepohodlně ohýbat a hledat ji pohledem. LED kontrolky jsou umístěny tak, aby na ně bylo vidět i téměř seshora. Je jich celkem pět a bráno zleva jde o indikaci práce pevných disků, zapnuté funkce Num Lock a Caps Lock, stavu počítače a stavu baterie.


- klikněte pro zvětšení -

Zavřený notebook zezadu ukáže zase především otvory basového reproduktoru Acer Tuba CineBass, vedle nějž má tento notebook nabídnout ještě čtyři další, a tedy systém 5+1. Vedle toho jsou viditelně již jen dva masivní klouby displeje a jinak tu už není zhola nic.


- klikněte pro zvětšení -


Vnitřek notebooku


Displej Aceru Aspire 8942G lze otevřít jen do úhlu cca 125 stupňů, takže mnoho flexibility nám v tomto ohledu neposkytuje. Jde ale o vyloženě stolní notebook, takže to ani tak nevadí a spíše je důležité, že se displej ve své nastavené poloze příliš neklepe ani při psaní, což dokáže být neuvěřitelně otravné. K označení tohoto produktu jako Desktop Replacement rozhodně napomáhá velikost obrazovky. Ta má úhlopříčku 18 palců a širokoúhlé rozlišení 1920 x 1080 pixelů, takže na šířku má displej stejně jako 20palcový s klasickým poměrem stran 4:3. Ten ale má pochopitelně daleko více na výšku, a tak se více hodí pro vážnou práci, zatímco Aspire 8942G lépe poslouží pro multimédia a ani u moderních her si nebudete stěžovat.


- klikněte pro zvětšení -

Jaký tedy je interiér tohoto notebooku? Libovat si bude především ten, kdo se neštítí všelijakých moderních prvků, zatímco konzervativní uživatel bude jako obvykle nadávat téměř na vše. Ale vezměme to pěkně popořádku, tedy od displeje. Ten má nahoře webovou kameru Crystal Eye poskytující rozlišení až 720p. Nalevo od ní pak máme dva malé otvory pro stejný počet mikrofonů a při pohledu na celý displej si můžeme všimnout, že jeho černé orámování tvoří s průhledným ochranným panelem jeden kus.

To je jednak moderní a potom vzhledem k tomu, že obecně jsou u řady nových notebooků rámy displejů chabě zpracované, dají se velmi snadno od nich odloupnout, popřípadě k nim vůbec nedoléhají, pak je takové zpracování jednoznačně pozitivní. Každopádně i takto musí být takový rám do něčeho zasazen, konkrétně tedy do krytu displeje, ale ani to nečiní výrobci problém. Nutno ještě dodat, že logo Acer pod displejem je decentně podsvícené bílou barvou.



Horní část základny byla vyrobena z jednoho kusu jemně perforovaného hliníkového plechu a kromě reflexů reproduktorů má v sobě zasazena dvě tlačítka. Ještě je nutné upozornit na to, že do malých otvorech v panelu velmi dobře drží hrubší prachové části.

Vlevo je to především velké tlačítko Power s modrým nedokončeným kruhem, který je po zapnutí počítač podsvícený. Klasický piktogram patřící tomuto tlačítku dokončuje modrá lišta vedoucí od boku notebooku, kde je napájecí konektor. Ta se rozsvítí pouze tehdy, když zapojíme adaptér, což je velmi elegantní a přehledné řešení. Na opačné straně je zeleně podsvícené tlačítko s piktogramem baterie a listu, což nám již napovídá, že půjde o systém pro snížení spotřeby. Pokud toto tlačítko stiskneme, příslušný program nám na obrazovce oznámí přechod notebooku do režimu PowerSmart, což můžeme případně zrušit, nebo přikázat, ať akci provede a už nás příště neotravuje.

Otázkou však je funkčnost systému PowerSmart, protože v notebooku není žádná možnost nastavení, nebo jen ověření toho, co PowerSmart provádí. Ať počítač zatížíme, či ne, stejně se hlavní komponenty chovají stejně, a tak jediné, co dle našeho zjištění tento systém ovlivňuje, je časová prodleva do přechodu do úsporných režimů a jas obrazovky. A nejsem si zrovna jistý, zda si toto zaslouží svou vyhrazenou funkci a své vyhrazené tlačítko.



Následně je tu klávesnice s bílým podsvícením všech kláves. To má jednostuňovou intenzitu a lze aktivovat pomocí kombinace kláves Fn + F9. Vedle hlavních kláves se na základnu vešel ještě numerický blok a ještě zbylo dost místa na dva bloky dotykových kláves. Vpravo jsou to tři a slouží k zapnutí Acer Backup Manager pro nastavení zálohování dat, pak aktivace rozhraní Bluetooth a nakonec Wi-Fi. Ovšem, u naší verze notebooku (Aspire 8942G-728G1280TWN) není Bluetooth přítomen, což je tedy menší faux-pas. Jednak tento notebook není zrovna levný, aby neměl výbavu, jakou disponují i levné netbooky a potom, když už je pro Bluetooth vyhrazeno takto viditelné speciální tlačítko, tak by toto rozhraní mohlo být instalováno do všech verzí.

Aby se zabránilo nechtěnému stisku a vypnutí třeba rozhraní Wi-Fi, je nutné příslušné tlačítko podržet asi 1 sekundu, ovšem i tak mi připadá umístění takových tlačítek nešťastné. Představte si třeba situaci, že budete chtít notebook někam poponést, takže jej přirozeně chytíte za boky a tehdy můžete velmi snadno nějaké dotykové tlačítko aktivovat. Raději bych tedy tato tlačítka viděl někde nahoře nad klávesnicí a pak by alespoň zbylo místo na oddělení hlavních kláves od numerického bloku.

Na druhé straně máme dotyková tlačítka pro multimediální účely. Hlavní šestice tlačítek pro ovládání přehrávání je stále bíle podsvícena, zatímco funkce Mute dole v rohu je podsvícena modře. Velmi dobře a pohotově pracuje otočné kolečko pro ovládání hlasitosti a pak už zbývají nahoře dvě poslední tlačítka - jedno pro spuštění multimediální aplikace Acer Arcade Deluxe a druhé pro blokování celého panelu (vyjma ovladače hlasitosti).



Nakonec na základně zbývá touchpad s velmi příjemným matným a klouzavým povrchem, dvěma tlačítky a uprostřed mezi nimi čtečkou otisků prstů. Tlačítka jsou bohužel opět kolébková, takže je nutné je tisknout u stran, jinak to jde až příliš těžce. Jejich zdvih je jinak velmi nízký a málo hlučný. Poblíž je poslední aktivní prvek základny - tlačítko pro deaktivaci celého touchpadu.



Nakonec se, jak jsem slíbil, podíváme pod kapotu notebooku. K vidění je páreček pevných disků Western Digital WD6400BEVT-22A0RT0, stejně tak páreček paměťových modulů SO-DIMM DDR3-1066 MHz s celkovou kapacitou 8 GB a nakonec kousek chladicího systému, pod nímž kouká procesorový socket s Intel Core i7-720QM a u něj pravděpodobně také čipová sada Intel HM55 Express.
reklama