reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 8942G: výkon na dosah

6.4.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 8942G: výkon na dosah
Pokud něco má hovořit za celý tento notebook, pak to bude trojice hlavních komponent: procesor Intel Core i7-720QM, grafická karta ATI Mobility Radeon HD 5850 a 8 GB operační paměti DDR3-1066. To vše uzavřené v 18" těle, na které se nyní podrobně podíváme.

LCD displej


Použitý LCD displej reflektuje především multimediální využítí tohoto notebooku, takže se dočkáme Full HD (či WUXGA) o 1920 x 1080 pixelech a poměru stran 16:9. Filmy z Blu-ray tedy budou přehrávány v nativním rozlišení, což je předpokladem k poskytnutí dobrého zážitku, ale jak je na tom displej z jiných ohledů?


- pohled zpříma -

Jako u jiných panelů typu TN pokulhává sytost barev a také šedý přechod měl spíše namodralý tón, takže v tomto ohledu žádné překvapení.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Jiné to není ani s pozorovacími úhly, takže při pohledu zespoda, jak ukazuje fotografie dole, se obraz postupně od nejtmavších odstínů invertuje, až zbydou tři základní odstíny - červený, modrý a zelený. Pohled seshora zase přinese opačný extrém se světle modrou, fialovou a černou barvou. Opět tedy klasické TN.


- pohled zespoda -

Pohled z boku zase ukáže snížený kontrast a v lesklém povrchu se začnou více odrážet okolní předměty. Suma sumárum, jde o normální TN LCD, nic víc, nic míň.


Webkamera


Instalovaná webkamera Crystal Eye v tomto notebooku dosahuje rozlišení 720p, ovšem nejlepších výsledků dosahuje při rozlišení 640 x 480. Tehdy má její obraz i při nízkém nepřímém osvětlení v noci stále dobrou obnovovací frekvenci, i když už je znatelné jeho rozmazávání, ale ostatní jeho kvality patří mezi to nejlepší, co nám webkamery v noteboocích dokáží poskytnout.



Příkladná je především ostrost, což platí i pro rohy a nijak netrpí ani barvy a jejich vyváženost. Velmi dobrou kvalitu ostatně ukazují i ostatní notebooky Acer Aspire, a tento výrobce tak nijak nepřehání, když udává, že jeho webkamery jsou optimalizovány pro práci v nízkém osvětlení. Za webkameru tedy putuje Aceru pochvala.


Zvukový systém


Pro vyluzování zvuku má Aspire 8942G mít připraven systém reproduktorů 5.1, čili "opravdový 5.1 kanálový zvuk", jak udává web výrobce, ovšem při přehrávání hudby to vypadalo, jako by tu byly jen dva reproduktory, maximálně ještě s jedním basovým. Zvuk hudby se totiž linul pouze z místa nad základnou a konkrétně z dvou modrých otvorů, ovšem chtělo si to přehrát nějaké klipy a trailery z dodávaného nosiče Blu-ray a zbylé reproduktory se odhalily. Jsou ovšem jen málo výkonné a vhodné pro dokreslení vedlejších kanálů.

A jak tedy notebook hraje? Zcela jistě značně nadprůměrně v porovnání s normálními notebooky, protože jeho zvuk není až tak plochý. Ovšem systém basů Acer Tuba CineBass tak trochu zní, jako by byl reproduktor uzavřen v kovové trubce a zkrátka není přirozený. Co mohlo být lepší, je také maximální výkon, který se mi zrovna nezdál hodný takového notebooku. Celkově ale můžeme zvuk u Aceru Aspire 8942G akceptovat jako přiměřený a vhodný pro své účely. Pro přehrávání filmů bude stačit, když tedy nemáme rádi ohlušující rachot a pro přehrávání hudby se notebook nebude hodit nikdy.


Ergonomie


O mobilitě v případě tohoto Aceru nemůžeme ani uvažovat, tedy pokud mluvíme o tom, že bychom si někde na cestách tento notebook vytáhli z brašny a začali koukat na film nebo hrát hry. Nemožné to tedy není, ale rozhodně ne pohodlné a vzhledem ke spotřebě notebooku ani příhodné.

Budeme tedy o Aspire 8942G uvažovat jako o stolním počítači a pro tyto účely je především vhodné, aby byla obrazovka, respektive její horní okraj, ve výšce očí. To se vám v případě tohoto notebooku bez dalších pomůcek asi nepovede, ale není divu. Notebooky se zkrátka svou ergonomií nemohou s desktopovými počítači měřit.

Co se týče rozložení portů po stranách, tak se tento notebook bude hodit spíše pro praváky, kteří budou mít díky optické mechanice napravo prostor pro ruku s myší. Bylo by však vhodné, kdyby se až za ni přesunula dvojice portů USB 2.0, ale ani tak to není žádná tragédie, protože k využití jsou další dva (či tři, když počítáme také kombinovaný eSATA/USB 2.0). Levá strana přístoje je porty přímo přecpána, ale jejich rozmístění je logické, takže vzadu budeme mít ty nejčastěji a nejdéle zapojované a vepředu zase méně často využívané.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice, touchpad a jiné ovládací prvky také velmi ovlivňují komfort při používání. Klávesnice zde nabízí dobře zpracované bílé podsvícení veškerých kláves, které je dostatečně rovnoměrné, aby byly klávesy ve tmě či přítmí dobře čitelné. Podsvícené jsou také ostatní prvky, jako dotykové klávesy po stranách nebo hlavní tlačítko Power. V důsledku tak notebook ukazuje řadu různých barev podsvícení (modrá, oranžová, bílá i zelená), ale přesto působí spíše decentně.

S pevností je na tom klávesnice dobře, ovšem pro psaní všema deseti se příliš nehodí. Proč? Jednoduše kvůli tvaru kláves, které mají absolutně rovný povrch, takže když se mezi nimi máte orientovat po hmatu, znamená to, že okraj klávesy poznáte zpravidla až tehdy, když společně s ní stisknete i sousední. A to není zrovna vhodné pro rychlé psaní bez překlepů.

Zrovna úžasná není ani pozice touchpadu přímo pod mezerníkem, což je sice v souladu s tím, abychom co nejrychleji z ní přehmátli, ale u takovéhoto notebooku asi budeme používat především normální myš. Navíc je krajně nepříjemné pracovat s touchpadem posunutým tak blízko ke kraji, protože buď budeme muset (jako praváci) sahat pravou rukou daleko více doleva, nebo si přesedneme a tehdy bude zase monitor příliš vpravo. To si můžete ostatně vyzkoušet sami, že není o co stát.

Myš je tedy u takového počítače nutnost, i když samotný touchpad není zpracován vůbec špatně. Má hladký povrch, po němž prsty snadno kloužou a snad jen tlačítka mohla být samostatná a ne kolébková. To bychom měli k ergonomii a nyní již k výkonu.
reklama