reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook

13.7.2009, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook
Dnes si předvedeme nový netbook Acer Aspire One 751h-w, jehož hlavním lákadlem je obrazovka o úhlopříčce 11,6" s rozlišením 1366 x 768 (WXGA), o němž si dnes většina modelů může nechat zdát. To částečně proto, že takové specifikace neodpovídají představám Microsoftu. K dispozici jsou 4 různě barevné modely, jež se zaměřují především na výdrž běhu na baterie.

Hardware


Instalovanému hardwaru vévodí mozek počítače - procesor Intel Atom Z520. Je založen na jádru s kódovým označením Diamondville, jež je vyráběno 45nm procesem. Z520 má k dispozici 24 kB datové L1 cache, 32 kB instrukční L1 cache a 512 kB L2 cache. Běží na frekvenci FSB 533 MHz, disponuje virtualizační technologií Intel, stejně tak technologií Hyper-Threading, takže se pro systém jeví jako dvoujádrový a podporuje i SpeedStep pro šetření energií.



Tento model má mít dle údajů Intelu i aplikace CPU-Z frekvenci 1,33 GHz, avšak specifikace Aceru mluví o frekvenci 1,22 GHz, což veskrze odpovídá údajům z CPU-Z udávajícím 1,24 GHz. Násobič při této frekvenci je 10x, takže je jasné, že za sníženou celkovou frekvenci může sběrnice snížená z 133 MHz na 124 MHz. Pro intenzivnější šetření energií si však tento procesor při běhu naprázdno umí upravit násobič na 6x při snížení napájecího napětí z 1,21 V na 0,93 V. To přinese snížení pracovní frekvence na výsledných 744 MHz.

Intel Atom Z520 zde tedy nebude výkonnostním přeborníkem, zvláště ve svém podtaktovaném stavu, a tak se připravme na podstatně nižší výkon, než mají běžné netbooky s 1,6GHz procesory.



Základní deska je v CPU-Z označována jako JV11-ML a aplikace také správně určuje, že čipová sada je tu integrovaná v jednom "švábu" s označením US15W (Poulsbo). Ten se může pochlubit maximálním TDP pod 2,5 W, takže celkově má i s procesorem Atom maximální spotřebu pod 5 W. To je podstatná výhoda oproti klasickému řešení se zastaralou sadou řady Intel 945. US15W dále podporuje sběrnici FSB 400/533 MHz, maximálně 2 GB paměti DDR2, sběrnici PCIe 1.1, maximálně osm portů USB 2.0 a Intel HD Audio.

Nevýhodou Poulsba ale je výkon jeho integrovaného grafického řešení v podobě Intel GMA 500. To samo o sobě pracuje na frekvenci 200 MHz a má dvě pipeline. GMA 950 oproti tomu má frekvenci 400 MHz a čtyři pipeline, avšak GMA 500 dle údajů Intelu hardwarově akceleruje přehrávání videa ve formátech H.264, MPEG2, VC1 a WMV9. Na informace z aplikace GPU-Z se ale nepodíváme, protože ta se i v nejnovější stabilní verzi 0.3.4 v každém případě na Acer Aspire One spolehlivě zasekne a s ní i celý počítač, takže nezbývá než počítač restartovat.

Hardwarová podpora moderních formátů videa je sice pěkná věc, ale zapotřebí jsou k tomu také kvalitní ovladače a těmi integrovaná grafická jádra od Intelu příliš neoplývají. Uvidíme ale v kapitole s testy, jak na tom tento netbook je, snad budeme překvapeni.



Operační paměti pochází od společnosti Nanya a jde o jeden modul, jehož podrobné specifikace si však CPU-Z není schopno vytáhnout. Acer o něm však udává, že jde o 1 GB DDR2 667/800 MHz SDRAM.



Pevný disk pochází od společnosti Hitachi a má označení HTS543216L9SA00. Díky tomu snadno zjistíme, že má kapacitu160GB, plotny se otáčejí rychlostí 5400 RPM a rozhraní je SATA 3Gbps. Optickou mechanikou toto PC nedisponuje, takže pokračujeme softwarem.


Software


Po spuštění nás čeká několik otravných procesů aktivace softwarů, kde se nejdříve ohlásí sám Acer, jenž se nevyhnutelně potřebuje registrovat a pak je to neuvěřitelně otravné McAffee Security Center, které má potřebu vás informovat o všem, co ho napadne. Jde také pouze o 60denní zkušební verzi, za niž si po uplynutí této lhůty budete muset platit. Počítačem je také prolezlý volně šiřitelný software od Google (Toolbar, Desktop a Setup), v němž osobně přínos také nevidím, jakož i v žádné umělé nástavbě, která nám nutí nové a úžasné funkce, jež jinde najdeme v nenásilné podobě už v základu.

Následuje aplikace eSobi, jež nám "dává pohodlí na ... Přečtěte novinky; Sestavte knihovna (sic!)." Aplkace pracuje s RSS kanály a vyhledává nové zprávy a může je také organizovat do knihovny. Acer GameZone Console nabízí ke stažení velký počet her (většinou demoverze) řazených podle žánrů. Jde samozřejmě o jednoduché hry s nenáročnou grafikou, aby je tento netbook zvládl.

Pak stojí za zmínku ještě zkušební verze Microsoft Works SE 9 s Office Home a Student 2007, dále Acer eRecovery Management dovoluje uživateli vytvoření záchranného disku se systémem a také disku s ovladači a aplikacemi, CyberLink PowerDVD 8 asi není ani třeba představovat a pak už stojí za zmínku už jen obslužný software webkamery Acer Crystal Eye.
reklama