reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire One D255: Android na výběr

30.9.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire One D255: Android na výběr
Tématem dnešní recenze je levný netbook Acer Aspire One D255 vybavený procesorem Intel Atom N550, ale také alternativním operačním systémem Google Android, který bude koexistovat s již tradičním OS Microsoft Windows 7 Starter.

Vnější zpracování


Došlá verze má zpracování označované jako Diamond Black, což svým vzhledem ctí. Její víko je totiž černé, lesklé a má perleťový nádech. Lesklý je také vnitřní rám displeje, ale jinak je netbook kryt matným černým plastem a osobně nemám k jeho provedení vážné výhrady. Za svou cenu se jedná o slušně provedený stroj s pevnou základnou, i když od displeje nemůžeme vzhledem k jeho tenkému profilu čekat velkou odolnost.



Víko tak není problém snadno prohnout, ale to mu nijak neuškodí. A jak je vidět z fotografie, výrobce neopomněl na víko umístit velký nápis Aspire One, který je znatelně více na očích než logo Acer. Nyní si netbook obrátíme na krovky a ukážeme si jeho bříško.


- klikněte pro zvětšení -

Jak je vidět, výrobce nám nedává snadnou možnost podívat se do útrob tohoto počítače, avšak stejně ani není třeba. Odnímatelná je ale samozřejmě baterie, která se do základny zasouvá ze zadního směru a drží ji na místě dvě západky po obou stranách. V pravé části vedle malého bílého štítku pak můžeme vidět několik málo výdechů chlazení. To tak nevypadá zrovna výkonně, a tak doufejme, že nebude příliš potřeba. A v přední části je pak tenký perforovaný pruh, za nímž můžeme tušit pozici dvou reproduktorů.



Pravá část netbooku obsahuje hned vepředu zaslepenou čtečku karet Secure Digital (SD) a MultiMediaCard (MMC). Pak pokračujeme se zeleným výstupem na sluchátka, červeným vstupem pro mikrofon, osamoceným portem USB 2.0, otvorem pro zámky Kensington a nakonec trošku více obnaženým portem RJ-45 pro Ethernet. Osobně bych v tomto případě posunul otvor pro zámky až za ethernetový port, ale jinak výrobce nechal mezi těmito prvky adekvátní rozestupy.



Z druhé strany není nejdříve nic, pak dva porty USB 2.0 následované analogovým obrazovým konektorem D-Sub a pak už jen napájecím konektorem. Zde si můžeme všimnout mezi USB a D-Sub třech malých průduchů chlazení, takže je zřejmé, že pokud netbook položíme na měkkou podložku, spodní otvory se ucpou a vzduch bude moci proudit pouze skrz tento titěrný prostor. A dle mého názoru měl výrobce dostatek možností k tomu, aby chlazení u Aspire One D255 vyřešil daleko lépe.


- klikněte pro zvětšení -

Přední část netbooku nemá v sobě vůbec nic, tedy až na čtyři LED kontrolky na levé straně, které svítí převážně modře. První z nich udává stav počítače, pak je tu další pro stav baterie, třetí signalizuje práci pevného disku a poslední aktivitu bezdrátových rozhraní.


- klikněte pro zvětšení -

Z opačné strany se ukáží pouze postranní klouby displeje a pak už většinu tohoto prostoru zabírá zapojená baterie.


Vnitřek netbooku


Víko displeje drží u těla jen díky síle kloubů, která je však dostatečná a klouby samotné navíc umožňují, abychom mohi displej otevřít do úhlu kolem 170°, což je více než dost pro pohodlné uživání na cestách. Displej samotný má lesklou povrchovou úpravu, což platí i pro jeho široké okraje. Nejde sice o zpracování, kde displej a okraje jsou v jedné rovině, ale ty ani tak moc nevystupují a především pevně drží u displeje a neodchlipují se. V horní části pak máme oko webkamery Acer Crystal Eye a dole opět logo výrobce.


- klikněte pro zvětšení -

Samotná základna byla zpracována čistě a velmi jednoduše. Kromě modře podsvíceného tlačítka Power v levém horním rohu se nedočkáme žádných dalších, tedy samozřejmě kromě samotné klávesnice Acer Fine Tip s plochými klávesami.



Ta byla provedena tak, aby zabírala téměř celou nabízenou šířku notebooku, díky čemuž výrobce mohl docílit co největší plochy kláves. To je předpoklad pro pohodlné psaní, ovšem téměř jednolitá plocha kláves s jen úzkými přechody již takovému účelu moc neposlouží.



Každopádně tento netbook vypadá i zevnitř pěkně a nepřeplácaně, k čemuž napomáhá také touchpad, jenž je téměř neznatelně zasazen do tmavě šedého panelu pod klávesnicí. Ohraničují jej pouze dvě hmatatelné čáry po stranách, nebo v podstatě i šířka kolébkového tlačítka suplující dvě hlavní tlačítka myši. Vzhledem k tomuto zpracování je ale nutné tato tlačítka mačkat po stranách, protože čím blíže ke středu jsme, tím je to těžší až nemožné.





reklama