reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire One D255: Android na výběr

30.9.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire One D255: Android na výběr
Tématem dnešní recenze je levný netbook Acer Aspire One D255 vybavený procesorem Intel Atom N550, ale také alternativním operačním systémem Google Android, který bude koexistovat s již tradičním OS Microsoft Windows 7 Starter.

Použitý hardware


Začneme tedy nejdůležitější komponentou, a sice procesorem. Jedná se o dvoujádrový a čtyřthreadový (Intel Hyper-Threading) procesor Intel Atom N550 pracující na frekvenci 1,50 GHz i s jeho celkovým 1 MB cache druhé úrovně. Procesor v sobě na rozdíl od předchozí generace integruje také paměťový řadič a grafické jádro, což umožnilo jednak jednodušeji navrhovat základní desky a v podstatě celé počítače a pak by to mělo i dovolit výrobcům snížit cenu.

Intel si také určitě slibuje to, že když bude nabízet celková integrovaná řešení, nebude mezi ně a koncové výrobce hardwaru vstupovat třetí strana, tedy především NVIDIA, avšak nyní má spíše problémy s nástupem řešení založených na architektuře ARM, kde figuruje nejen NVIDIA, ale také další výrobci. Na druhou stranu je Intel v oblasti netbooků stále neomezeným vládcem.



Procesor využívá jednokanálový paměťový řadič pro DDR3 a ty může provozovat na frekvenci až 800 MHz DDR. Na výkon by to ale stejně asi nemělo velký vliv. Atom N550 se vyrábí 45nm procesem, jeho deklarované napětí se může pohybovat mezi 0,8 a 1,175 V a maximální spotřeba dosáhne 8,5 W, což není zrovna již zanedbatelná hodnota. Když však do toho započítáme i grafické jádro a paměťový řadič, není to věru tak špatné. V klidovém režimu zapracuje funkce EIST, která nechá procesor podtaktovat na 6 x 166 MHz, čili zhruba 1 GHz při napětí 0,95 V. Toto se shoduje i s jednojádrovým Atomem N450.

A co se týče technologií, zapomeňme na moderní virtualizace a podobné vychytávky. Takový počítač si musí vystačit s procesorem Intel podporujícím Execute Disable Bit, EIST (Enhanced Intel Speedstep Technology) pro snižování frekvence a úsporu energie a samozřejmě pak Hyper-threading a Intel 64.



Utilita CPU-Z nám sice nesděli frekvenci paměťových modulů, ale z jejich časování lze bezpečně vyvodit, že přítomný 1 GB paměti DDR3 od společnosti Samsung pracuje na 800 MHz DDR. To při časování daném čipem SPD, čili 5-5-5-12-38 2T při napětí 1,5 V. Výkon pamětí tedy nebude zrovna vysoký, ale to neplatí ani pro zbytek komponent.

GPU je identifikováno jako Pineview, což je kódové označení pro samotný procesor. Jeho grafické jádro je ale Intel Graphics Media Accelerator 3150, a to disponuje pouze dvěma shaderovými jednotkami a frekvencí dle specifikací 200 MHz. Od toho si nemůžeme slibovat téměř žádný výkon vhodný pro hry a rovněž se nedočkáme ani akcelerace videa, kterou zajišťuje sada Poulsbo s GMA 500 (MPEG-2, VC-1 a AVC). Čip GMA 3150 umí akcelerovat pouze MPEG-2, takže v tomto směru jde od Poulsba využívaného s některými předchozími Atomy o krok zpět.



Pevný disk Western Digital WD2500BEVT-22A23T0 pochází ze série Scorpio Blue, tedy běžných mobilních pevných disků, a tak nabídne kapacitu 250 GB, rozhraní SATA 3 Gbps, 8 MB cache a otáčky 5400 RPM.


Instalovaný software - Android


Zabývat se zde budeme především nainstalovaným operačním systémem Android, který má na disku vyhrazeno 4 GB prostoru, z nich jsou k dispozici téměř 3 GB. V hlavním operačním systému Windows 7 Starter si můžeme Android pomocí příslušné utility aktivovat a případně zaškrtnout, ať se po 10 sekundách pak automaticky pokračuje s bootem Windows. Android samotný nabootuje jen asi za 10 sekund, pokud tedy nepočítáme POST.



Prostředí Androidu je již zezačátku celkově počeštěno a nabízí tři klasické obrazovky a výsuvný panel napravo se základními nástroji. Po nastavení sítě není problém s brouzdání po internetu, přehrávání flashových videí či používání elektronické pošty. Problém není ani s přehráváním hudby či používáním webové kamery (volba fotoaparát), ovšem co považuji za chybu, systém neumí ve svém výchozím stavu přehrávat videa. Další aplikace seženeme na známém Android Marketu nebo jinde jako soubory .apk, které je možné nainstalovat.



To jsme si vyzkoušeli s hrou Towser Defense, která fungovala dobře, i když bylo znát, že byla přeci jen navržena pro jiné rozlišení. A právě s tímto se budeme asi nejvíce potýkat, neboť Android je vyvíjen pro mobilní zařízení typu chytrý telefon.



Na tomto netbooku by tedy Android potřeboval ještě doladit, aby nám hned zezačátku nabídl i přehrávání videa a další jeho problém je, že se pro netbooky ani tak moc nehodí. Ovšem na druhou stranu se s ním budeme v budoucnu setkávat častěji, a tak není k zahození, když se s ním v našem novém netbooku lépe seznámíme.


- klikněte pro zvětšení -


reklama