reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Iconia Tab W510: tabletový hybrid

1.2.2013, Jan Vítek, recenze
Acer Iconia Tab W510: tabletový hybrid
Nedávno jsme měli v recenzi moderní, i když levný tablet Sencor Element 10.1 s operačním systémem Android. V dnešní recenzi půjde také o tablet, ovšem o model s procesorem Intel Atom a operačním systémem Windows 8. Chybět nebude ani hardwarová klávesnice.

Displej


Dle specifikací by zvolený displej měl nabídnout velmi slušné vlastnosti. Jedná se o 10,1" displej s technologií IPS (In-Plane Switching) s rozlišením 1366 x 768, a tedy s poměrem stran 16:9. Acer slibuje také vysoký jas 350 nit a je skutečně pravda, že obrazovka svítí dost. Pro běžnou práci tak bude stačit ji nastavit jen cca na třetinu a zbytek si nechat jako rezervu. To mimochodem zhruba odpovídá oněm 150 nit, které Acer uvádí u výdrže 9 hodin na baterie. Nastavení jasu obrazovky je u takto málo výkonných, a tedy i málo žravých počítačů velmi důležité.




- pohled zpříma -


Displej zde využívá stejnou technologii jako ten u dříve testovaného Sencor Element 10.1, ovšem jinak je mezi nimi velký rozdíl. Ten spočívá především v tom, že Acer Iconia Tab W510 má daleko lepší podání barev, které jsou živější, díky čemuž vše vypadá lépe. Další rozdíl je ten, že po povrchu displeje Aceru snadněji kloužou prsty, díky čemuž se lépe ovládá. Jak je tedy vidět, ani u tabletů není IPS jako IPS.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Pozorovací úhly jsou zde samozřejmě velmi široké, takže barvy se z žádného úhlu nedeformují. Pouze jde o to, že při pohledu z úhlu se více projeví lesklý povrch displeje a klesá jas, ale to je naprosto normální.




- pohled zespoda -


S displejem tedy můžeme být spokojeni. Jeho rozlišení je na danou úhlopříčku slušné a celkové podání obrazu výborné.


Zvukový systém


V tomto případě můžeme jako obvykle využít jednak integrované reproduktory (po stranách tabletu) nebo připojit headset do vrchního 3,5mm konektoru. Co se týče integrovaných reproduktorů, pak od nich můžeme v podstatě čekat jen jediné - že budou dostatečně hlasité na to, abychom něco slyšeli a současně že přitom nebudou drnčet. To nám tento tablet splní, neboť zvuk je skutečně silný.

Na druhou stranu je velmi, velmi zkreslený, jenomže to je jaksi už předem jasné, když reproduktory hrají skrz dvoumilimetrové škvíry v bocích tabletu. Pro přehrávání videí z YouTube a komunikaci však bude zvuk tohoto tabletu naprosto stačit.


Kamera


Zadní kamera s automatickým ostřením nabízí rozlišení 8Mpix, čili 3264 x 2448, které zde skutečně má význam. To znamená, že kamera je vybavena odpovídajícím objektivem, který zajistí ostré snímání, přičemž obraz není moc rozmazaný ani u okrajů.




- klikněte pro zvětšení -


V interiéru při slabším osvětlení scény obraz pochopitelně nese známky šumu, což snižuje celkovou ostrost a také barvy nejsou moc výrazné. Celkově jde ale o dobrý výsledek.




- klikněte pro zvětšení -


V exteriérech, kde je za dne výrazně více světla, může být výsledek už jen lepší. Při zvětšení na 100 procent při největším rozlišení není ani tolik znát známý neduh v podobě roztřepených linií (či kresby). Obraz tak nebude třeba příliš upravovat na nižší rozlišení, aby se zakryly jeho neduhy.




- klikněte pro zvětšení -


Nesmíme zapomenout vyzkoušet také integrovaný LED blesk, který si systém zapne kdykoliv uzná za vhodné. Přísvit pomocí výkonné LED zde pracuje velmi dobře a zajistí ostrý a živý obraz. Samozřejmě ale nemá velký účinný dosah a je to spíše na portrét či vzdálenost kolem metru.




- klikněte pro zvětšení -


Pro porovnání si ještě ukážeme stejnou scénu pořízenou přední kamerou, která má užší úhel záběru a (nejen) kvůli tomu, že nedisponuje přísvitem, také o poznání horší a zrnitější obraz. Pro komunikaci ale bude stačit.




- klikněte pro zvětšení -


S kamerami tedy můžeme být také spokojeni, ovšem ještě si ukážeme ukázku toho, jak kamera natáčí video. Krátký záběr z exteriéru je zde (30 MB, mp4) a ukazuje, že tablet nemá problém ani s videem v rozlišení Full HD, i když bychom asi ocenili menší chromatickou aberaci a možná i stabilizaci obrazu, ale to už bych chtěl moc.


Ergonomie


V tomto případě máme před sebou zařízení, které se dá použít různými způsoby. Kromě režimu tabletu a notebooku můžeme Iconia Tab W510 také usadit i jako fotorámeček nebo využít základnu usazenou klávesnicí směrem dolů jen jako podstavec.

V režimu notebooku, či tedy spíše netbooku bych tabletu vytknul pouze to, že v kloubu nesedí pevně, takže se může na cestách klepat, což rozhodně nebudete milovat. Výhodou takového použití samozřejmě je hardwarová klávesnice a možnost využít touchpad, který je pro jemnější práci přeci jen vhodnější než dotyková vrstva a prsty, což v případě systému Windows 8 platí dvojnásob, neboť podporuje i klasické okenní aplikace.




- klikněte pro zvětšení -


Jako tablet má W510 klasické využití stejně jako každý jiný. Díky plastovým okrajům s matným povrchem se ale dobře drží v porovnání s tablety, jejichž kryt displeje zasahuje až úplně k okraji. Za zmínku stojí ještě tlačítko pro vypnutí či zapnutí funkce automatického otáčení displeje, které se bude jistě často hodit a pak tu máme také dotykové tlačítko s logem systému Windows hned pod obrazovkou, které nás za krátkého zavibrování přepíná mezi Start menu a naposled zobrazenou aplikací.




- klikněte pro zvětšení -


A pak už zbývají jen dvě podobné možnosti využití tabletu. Můžeme jej nechat rozevřený tak, že si sedne ve tvaru písmene A nebo naopak do písmene L klávesnicí dolů.
reklama