reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Iconia Tab W510: tabletový hybrid

1.2.2013, Jan Vítek, recenze
Acer Iconia Tab W510: tabletový hybrid
Nedávno jsme měli v recenzi moderní, i když levný tablet Sencor Element 10.1 s operačním systémem Android. V dnešní recenzi půjde také o tablet, ovšem o model s procesorem Intel Atom a operačním systémem Windows 8. Chybět nebude ani hardwarová klávesnice.

Windows 8


Tablet přišel vybavený operačním systémem Windows 8 ve 32bitové verzi pro procesory x86. Ten byl již nějakou dobu používán, takže nemůžeme říci, v jakém stavu, tedy jak vybavený, přichází ve výchozí podobě. Setkáme se zde ale s rozhraním Metro, u nějž je třeba se naučit především gesta nutná pro ovládání v režimu tabletu. Využívat se zde bude především potažení prstem z okraje obrazovky do jejího středu. Tím si vytáhneme rovněž základní nabídku (zprava či zdola) nebo přepneme mezi spuštěnými aplikacemi (zleva). A když pojedete prstem zleva a ihned se vrátíte, objeví se stejně jako v moderních verzích Androidu výběr mezi spuštěnými aplikacemi (takový ekvivalent hlavního panelu).





Využít budete moci samozřejmě i klasickou plochu, ovšem pro její ovládání a ovládání příslušných aplikací není prst zrovna vhodný nástroj, protože není přesný. Pak se vyplatí připojit modul s klávesnicí a nejlépe ještě i myš. Ta především v tomto prostředí odvede daleko lepší práci než dotyková obrazovka, i když v prostředí Metra má jistou výhodu zase ona.

Windows 8 však není zrovna vhodný systém pro počítače s nedostatkem úložného prostoru, jakým může být i náš Iconia Tab W510 v případě, že si koupíte 32GB verzi. Když se podíváte, kolik zabírá pouze složka Windows, pak zjistíte, že jde o téměř 12 GB, k čemuž je třeba připočítat ještě další 4 GB souborů v rootu (pagefile, swapfile, hiberfil) a složky Users, Program Files a další, které i ve výchozí podobě také zaberou minimálně několik set megabajtů. Ve výsledku tak u 32GB verze tabletu nezískáte pro vlastní potřebu ani polovinu dané kapacity, takže zde se karty typu microSD budou velmi hodit. Operační systém Android je tak vedle Windows 8 vyložený hubeňour.


Rozhraní tabletu


Hlavní napájecí konektor umístěný v tabletu i dokovací stanici má netradiční tvar a nese snad třicet spojů, což napovídá, že může mít řadu různých využití. Zde má ale jen dvě - napájení a připojení portu USB 2.0 ze základny. Konektor samotný vypadá celkem odolně, ve své pozici se nevrtí a sedí pevně. Otázkou je, co všechno vydrží, ale vytrhávat směrem do stran jsem jej pochopitelně nezkoušel, neboť na to není dělaný, jak ostatně naznačuje i jeho samolepka.

Co se týče ostatních rozhraní, pak ta pracují stejně jako na kterémkoliv notebooku či jiném počítači s operačním systémem Windows. USB pochopitelně nemá problém s různými periferiemi ani se zařízeními Mass Storage (flash disky, pevné disky), a to ani když je připojíme přes redukci ke konektoru micro USB přímo v tabletu. Tento port je tedy také dostatečně napájen i při provozu na baterie. Nicméně napájet a dobíjet tablet z USB nepůjde, protože zapotřebí je 12 V, zatímco USB dodává jen 5 V.

Čtečka paměťových karet microSD velmi dobře poslouží k navýšení základní kapacity, a že to zde bude skutečně nutné. Využít by přitom měly jít i 64GB microSDXC, což je prozatím nejvyšší možná kapacita. Pak ještě nezapomeneme na rozhraní micro HDMI s podporou Full HD a HDCP, jeden 3,5mm audio konektor pro sluchátka s mikrofonem, čili headset a bezproblémově pracující rozhraní Wi-Fi 802.11n s dobrým dosahem a Bluetooth 4.0.

reklama