reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acoustic Energy Aego M 2.1: skoro nejlepší

19.4.2011, Petr Štefek, recenze
Acoustic Energy Aego M 2.1: skoro nejlepší
Dnes si představíme starší kousek reproduktorů pro počítač z dílen anglické značky Acoustic Energy. Aego M je reproduktorový set s kvalitním zvukem a provedením. Je ale ve své třídě nejlepší?

MP3, CD a YouTube


První tóny, které se linou po vybalení Aego M systému, se nedají označit za příliš přesvědčivé, což je zřejmě hlavní rozdíl oproti Creative GigaWorks T3. Zvuk je poměrně „malý“. Chybí basy, které sice jsou přítomny, ale je slyšet, že reproduktor a jeho závěs potřebují chvilku času. Ač to zní poměrně směšně, tak i takto levné reproduktory k počítači potřebují alespoň týdenní zahoření, aby se pořádně rozhýbaly. Zlepšení je ovšem slyšitelné už po necelém dni hraní. Jak reproduktory hrají, jsem tedy začal posuzovat až po zhruba týdenním poslouchání muziky u práce a hraní her (převážně Crysis 2).





Zvuk Aego M není v žádném případě efektní a můžeme mluvit o relativně vyváženém zvuku bez znatelných problémů s poklesy na středech nebo naopak nepříjemně zaduněnými basy či ostrými výškami. Aego M hrají velmi dynamicky, čistě a skoro by se dalo říci muzikálně (berte s rezervou). Na rozdíl od podobných systému v dané cenové relaci je zde znatelně naznačen pravolevý prostor a na povedené nahrávce (spíše jednodušší) můžete snadno lokalizovat jednotlivé nástroje. Složitější hudba (velká tělesa) nebo tvrdší odnože rocku se již mají tendenci slévat a být poněkud agresivní.

Největší devizou Aego M je podaní jazzu, rocku a případně popu. S trochou přivřených očí si na nich při práci užijete i klasiku a dobře nahrané metalové žánry (např. Dream Theater). Zde se projeví jejich dynamičnost a lehkost, s jakou hrají. Ku prospěchu budou i poměrně rychlé vyšší basy, které jsou v této kategorii poměrně jasně definované. Subwoofer je ve svém rozletu značně omezen a nehraje příliš nízko, ale soustředí se především na kvalitu podání, což oceňuji. Nevhodné nasazení tohoto systému u elektronické hudby je nasnadě. Poměrně pozitivně mě překvapil fakt, že pokud necháte subwoofer ve středním a nižším pásmu nastavení basů, nebudete trpět nějak výrazně parazitními rezonancemi. Provoz na 3, tedy nejvyšší stupeň, nedoporučuji.


Filmy



Ve filmech případný majitel ocení především skvěle podaný soundtrack dokreslující atmosféru filmu, jež zároveň neokrade o srozumitelnost dialogy, které jsou i bez centru velmi dobře podány. U filmů nebudete okradeni o atmosféru, ale je potřeba počítat s tím, že reproduktory jako Logitech Z-5500 zde dodají větší basový základ, ale nehrají ani zdaleka tak čistě a příjemně. Zde si musí fanoušek sledování filmů na počítači rozmyslet, zda dá přednost dynamické čisté reprodukci bez výrazných basů, nebo preferuje opak.




Zajímavou zkušeností je přehrávání Blu-ray nebo ripů s HD audiem, kde je při nasazení Aega M ve společnosti Audiotrak Prodigy HD2 slyšet značný přínos. V kombinaci s obyčejným kodekem na základní desce se reprodukce posune o poznání níže. Filmy tedy Aego M rozhodně zvládne bez ztráty kytičky.


Hry


Testování zvuku a vůbec podání ve hrách je velmi ošemetná věc, neboť v naprosté většině je jejich zvuk spíše průměrný ve srovnání se špičkovou produkcí filmů. Crysis 2 ovšem překonává snad vše, co jsme mohli doposud slyšet. Skvělý soundtrack, výrazné rozlišení zdrojů zvuku v rámci možností 2.1 systému. Hraní této hry ve spojení s Aego M je opravdovým požitkem (do té míry, že se občas zaposloucháte do podařeného soundtracku).





Další tituly jako Starcraft II nebo Sacred 2 jsou rovněž podány tak, jak si člověk představuje. Dialogy zní přirozeně bez nežádoucího zasahování basové jednotky. Hudba dostatečně separována od hlasitosti herního prostředí a dialogů s NPC. V této oblasti není co vytýkat a budete spokojeni s libovolnou zvukovou kartou (případě i Creative X-Fi jakožto herní zvukovkou).
reklama