reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acoustic Energy Aego M 2.1: skoro nejlepší

19.4.2011, Petr Štefek, recenze
Acoustic Energy Aego M 2.1: skoro nejlepší
Dnes si představíme starší kousek reproduktorů pro počítač z dílen anglické značky Acoustic Energy. Aego M je reproduktorový set s kvalitním zvukem a provedením. Je ale ve své třídě nejlepší?
Acoustic Energy Aego M 2.1 má co říci i po letech od svého uvedení a svou zvukovou kvalitou překoná hravě většinu libovolné konkurence v ceně okolo 5 tisíc korun. Rád bych nyní řekl, že tento reproduktorový set je nejlepší ve třídě, ale bohužel tak nemohu učinit. Creative GigaWorks T3 nasadil příliš vysoko laťku svým zpracováním a zvukem. Zvukem překonává Aego M o poměrně malý kousek, což je dáno především o něco dynamičtější reprodukcí basů, které jsou také poměrně jasně definované a nevtíravé. Kdyby se jednalo pouze o zvuk, tak zde balancujeme na tenké hraně a bylo by velmi těžké rozhodnout.

Pokud se podíváme na zpracování obou setů, tak zde vyhrává Creative GigaWorks T3 o třídu. Rozdíl je velmi patrný především ve zpracování hlavních jednotek, kde Aego M působí poněkud „old school“, byť jeho satelity jsou mi sympatičtější svým kovovým provedením. Jejich navržení je důmyslné a směřuje tak zvuk z desky stolu přímo na vaše uši. Možnosti přišroubování na stěnu jsou rovněž vynikající a díky bílé barvě a plochému reproduktorovému kabelu se zde umístění na zeď přímo nabízí.





Výtky, které se na adresu reproduktorového setu Aegom M uskutečnily, byly převážně z oblasti provedení hlavní jednotky, která působí poněkud méně bytelně a trochu staromilsky. Další výtkou je absence pryžových nožiček pod satelity, které by zabránily protáčení satelitů na velmi hladkých plochách vlivem tíhy kabelu na hladkých plochách. Další menší výtku bych měl k absenci plynulého nastavení basů, které zde má pouze tři úrovně. Vše ale zachrání kvalitní ekvalizér zvukové karty.

Velmi dobrou zprávou je, že Acoustic Energy Aego M lze v některých případech ve výprodeji pořídit za cenu okolo 2 000 Kč, čímž se dostává na špičku reproduktorů k PC v oblasti poměru ceny ku výkonu. Bohužel budete muset hledat především u zástupců značky Acoustic Energy, protože se nejedná o úplně běžnou masovku, kterou koupíte ve všech e-shopech. Pokud byste měli platit plnou cenu, tedy něco okolo 6 tisíc korun, pak raději zvolte Creative GigaWorks T3.


Dynamická a příjemná reprodukce
Slabší (ale přesné) basy
Slušné sladění satelitů a subwooferu
Méně bytelné provedení basové jednotky
Stereo cinch vstup
Ovládání hlasitosti
Ocení kvalitní zdroj zvuku
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 5900 Kč s DPH
reklama