reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené

22.7.2008, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené
Dnes se zaměříme na software True Image 11 Home od Acronisu. Jde o balík softwaru, který se stará především o bezpečí vašich dat a programových nastavení ať už před jejich zneužitím nebo ztrátou. My se zaměříme především na nové funkce, které nabízí verze 11.
Tento software tedy přichází v klasické krabici, kde najdeme v plastovém obalu jedno CD s instalačními soubory i obsáhlý a podrobný manuál v českém jazyce. Ten se bude jistě leckomu hodit, i když se v něm někde vyskytne chyba, jako například hned na začátku v obsahu kapitol. Kromě informací o samotném softwaru si v manuálu můžeme dohledat i další základní informace například o souborových systémech, BIOSu a dalších relevantních informacích, které by se mohly hodit.





Acronis nám dá nejdříve na výběr, co chceme vlastně nainstalovat. Popravdě, moc voleb tedy nemáme, pouze samotný True Image 11 Home, Acrobat Reader a elektronickou podobu uživatelské přírůčky.



Pokud si v dalším okně zvolíme volitelnou instalaci, budou nám nabídnuty dvě části - samotný True Image a pak program pro tvorbu záchranných médií, který využít nemusíme.



A pak již instalace pokračuje sama a nevyžaduje, abychom do ní nějak zasahovali. Celá procedura je tedy v každém případě velmi jednoduchá a přímá, což ostatně očekáváme od celé této aplikace. Uvidíme.



Po úspěšné instalaci a spuštění aplikace se objeví menší okno, které slouží jako hlavní rozcestník mezi jednotlivými funkcemi programu. Na tyto (Záloha a obnova, Diskové nástroje, Try and Decide a Nástroje pro správu) se podíváme v následujících čtyřech kapitolách. Samozřejmě si nebudeme popisovat úplně všechno, protože to by bylo opravdu na dlouho



Nejdříve se ale zběžně podíváme na možnosti z menu Nástroje, kde najdeme základní volby pro celou aplikaci. Ve Vzhledu si můžeme nastavit pouze fonty pro aplikace a systémové nabídky. Upozornění zahrují vyplnění e-mailové adresy pro zasílání zvolených zpráv a také nastavení Windows Messengeru. Dále to jsou Výchozí volby zálohy, kde máme například ochranu zálohy zvoleným heslem, vyloučení zdrojových souborů, nastavitelnou úroveň komprese, rozdělení záloh na pevné části, nastavení zpracování chyb (ignorovat či ne), atp.



A stejně jako možnosti pro zálohy jsou zde Výchozí možnosti obnovení, kam patří volby pro přepsání či nepřepsání existujících souborů, zálohovací příkazy, priorita obnovení, nastavení úrovně zabezpečení a další nastavení. Předposlední volba Možnosti úlohy má v sobě pouze filtr pro seznam úloh, které byly vytvořeny aktuálním uživatelem a nakonec tu máme Možnosti funkce Try and Decide, které se řadí ke stejnojmenné funkci z hlavní nabídky programu. Patří sem navrácení systému do jednoho z uložených stavů, nastavení výstrahy při úbytku volného místa v Acronis Secure Zone a nakonec automatické spuštění služby při startu systému.
reklama