reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2010: co umí?

22.2.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2010: co umí?
Před rokem jsme si vyzkoušeli, jak se pracuje s aplikací Acronis True Image 11 Home. V kostce se dá říci, že jde o zálohovací software s uživatelsky přívětivým prostředím, jenž je i velmi funkční. Nyní je řada na verzi 2010 připravenou i pro nové Windows 7.

Zálohování


Před obnovou dat je samozřejmě nutné si ona data zálohovat, a to bude tématem této kapitoly. Záložka Zálohování se skládá z Centra záloh, Online zálohy, Zálohy souborů a Nonstop zálohování. Druhá a čtvtrá volba jsou v aktuální verzi True Image Home novinkami, avšak online zálohování zatím dle informací Acronisu v našich končinách nefunguje. Můžeme se pouze registrovat, čímž dáme výrobci najevo, že o tuto funkci máme zájem.




Záloha disků a oddílů


Mrkněme tedy nejdříve na zálohu disků a diskového oddílu, která je v nabídce Centra záloh.



První krok je jasný, čili výběr toho, co se má zálohovat. V nabídce jsou interně připojené disky i externí úložiště, jako v tomto případě Disk 2 připojený přes USB 2.0.



Druhou volbou je cesta k uložení souboru .tib a také název. Program nabízí automatické vytvoření jména dle aktuálního data vytvoření zálohy. My jsme si zvolili zálohování systémové partition na externí disk. Pak ale ještě můžeme celou tuto akci upřesnit (volitelné kroky dole vlevo), a to pomocí plánování (neplánovat, jednorázově, při události, pravidelně, denně, týdně či měsíčně). Program myslí i na to, že zdrojové či cílové úložné zařízení může být při spuštění plánované akce odpojeno, v kterémžto případě úlohu zruší a počká na to, až ji bude moci provést. Nebo si můžeme zvolit, aby byla úloha spuštěna jen při nečinnosti počítače, což je ale ošemetné, protože program samozřejmě nevidí do budoucnosti. A součástí plánování je rovněž zadání hesla do systému, aby vše bylo bezpečné.

Dále si zvolíme metodu zálohování, a sice buď plnou, která přepíše předchozí zálohu, doporučnou přírůstkovou zálohu zálohující pouze změny a nebo rozdílovou zálohující pouze změny od poslední plné zálohy. Třetí možností je volba souborů, jež se mají vyloučit, tedy především .tmp nebo .tib, skryté soubory a složky, systémové soubory a složky, nebo dle našich preferencí.

Možnosti zálohy jsou rozsáhlejší a obsahují třeba šifrování výsledného souboru (až 256bitová AES), komprese, příkazy prováděné před a po zálohovnání, upozornění o akci odeslané na e-mail, ověření integrity záloh, jejich rozdělení na části, priorita akce, nastavení rychlosti zápisu na pevný disk, aby aplikace příliš nebrzdila celý počítač a prahu volného místa, za nějž již se data zapisovat nebudou.

Předposlední možnosti se týkají automatického sloučení záloh se třemi podmínkami: když počet záloh překračuje určitý počet, když doba uložení starých záloh překročí jistý počet dní a když velikost zálohovaných dat překročí jistou mez. A nakonec si můžete ke každé úloze připojit vlastní textový komentář.



Po provedení těchto dílčích voleb přikročíme k dokončení akce a jejímu případnému spuštění.



Objeví se okno se stavovou lištou, jež si můžeme ale schovat a případně i zaškrtnout volbu, že počítač se má sám po skončení vypnout, což se bude hodit především při dlouhodobých akcích.



Když okno necháme schovat, pak se automaticky přepneme do záložky Úlohy a protokoly, kde můžeme dále sledovat průběh úlohy, jakož i plánovat další. To bychom nyní ale ještě předbíhali. Nyní k záloze souborů.


Záloha souborů


Tato funkce je rozdělena na čtyři volby - prostou zálohu dat, pak stavu systému, e-mailu a aplikací. Záloha dat probíhá v podstatě stejně jako u celých disků či diskových oddílů pouze s tím rozdílem, že místo nich si budeme vybírat pouze soubory či adresáře. Netřeba se tedy tímto v recenzi zabývat dále.



Záloha stavu systému nám uloží do souboru .tib zaváděcí soubory, registr, chráněné soubory systému Windows a registrační databázi COM+ CLASS. Zálohování stavu systému pak umožňuje obnovit systémové soubory, ovladače a další, což ale neplatí pro datové soubory a složky používané při práci.



Následná možnost zálohy e-mailu probíhá také jednoduše a má i stejné volitelné kroky, jaké jsme si již dříve vypsali. Funguje ale pouze s aplikacemi Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express nebo Windows Mail. Zde jsem narazil na jednu nepříjemnost v české verzi, a sice nedokončenou lokalizaci nápovědy:


Nápověda s nedokončeným překladem

Poslední možností je záloha nastavení aplikací. Zde nám dá aplikace jednoduše na výběr, jakých aplikací se to má týkat. Další průběh je již dobře známý.




Nonstop zálohování


Nakonec si v této kapitole poukážeme na možnost nonstop zálohování. To je implicitně vypnuté, jak ukazuje následující screenshot a lze je snadno aktivovat kliknutím na ikonku...



Poté se zjeví dvě nová okna a na vrchu to, co vidíte zde dole. Týká se správy ochrany, takže si zde nastavíte, co chcete chránit a jaké uložiště k tomu využít.



V našem případě jsme si vybrali systémový diskový oddíl C. Dalším krokem je výběr úložiště.



A zde byl vybrán opět externí pevný disk, tedy jednotka G. Posledním krokem je vyloučení obsahu, tedy jednotlivé soubory, složky (unikátní), nebo všechna data jistých přípon, jež chceme, aby aplikace při zálohování ignorovala.



Následně se začne akce provádět, o čemž nás aplikace samozřejmě bude informovat. K tomuto druhu zálohování lze také využít případně i online úložiště. Fyzicky se data na cílovém úložišti nacházejí v adresáři Time Explorer Storage v 1GB souborech s příponou .data.


- klikněte pro zvětšení -

Pak již obrazovka s nonstop zálohováním ukáže tuto funkci jako zapnutou a dole v možnostech můžeme vidět, co je touto funkcí chráněno, jaké úložiště je k tomu využito a jak je rozvržena jeho kapacita.


reklama