reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2010: co umí?

22.2.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2010: co umí?
Před rokem jsme si vyzkoušeli, jak se pracuje s aplikací Acronis True Image 11 Home. V kostce se dá říci, že jde o zálohovací software s uživatelsky přívětivým prostředím, jenž je i velmi funkční. Nyní je řada na verzi 2010 připravenou i pro nové Windows 7.

Obnova dat


V případě, že buď vlastním neuvážením, nebo po selhání hardwaru ztratíte nějaká data, a ta máte pomocí Acronis True Image Home zálohována na jiném úložišti, přichází na řadu jejich obnova.


- klikněte pro zvětšení -

K dispozici je samostatná hlavní záložka ve výchozím okně, kde jsou zaznamenány provedené zálohy disků a oddílů, zálohy souborů a vedle toho i nonstop záloha a online záloha.



Zde se již hodí tlačítko s vyhledáváním v horní liště. Funkce vyhledávání funguje jak pro samotné zálohy, tak i pro jejich obsah, jak je vidět v horním screenshotu. Vyhledávat tedy tak můžeme i soubory v archívech .tib.


- klikněte pro zvětšení -

Volba Obnova dat z nonstop zálohy nám otevře okno s "průzkumníkem", v němž se můžeme probírat daty, která jsou touto funkcí chráněna. V dolní části vidíme časovou osu skládající se z dní, pod které aplikace sází časové body provedených zálohovacích akcí. Z legendy se dozvíme o třech možných označeních pro soubory či složky - první označuje změnu (všimneme si třeba u souboru media.nsf), další smazanou složku či soubor a pak nedokončenou zálohu.

Po kliknutí na vybraný soubor či složku pravým tlačítkem se otevře menu, kde nám je dovoleno podívat se na všechny provedené zálohovací akce a onu vybranou pak lze vyvolat zpět a defacto obnovit soubor ze stavu, v nemž byl ve vybrané datum a čas zálohován. Online zálohování tedy disponuje velkým potenciálem a v podstatě nepřetržitě chrání naše data, ovšem to za cenu zvýšených požadavků na systémové prostředky. Mohu ale říci, že při běžné práci na počítači není ani poznat, že v pozadí probíhá nějaké nepřetržité zálohování. Záleží ale samozřejmě na tom, jak moc diskově intenzivní operace budeme provádět a jak výkonný systém a rychlá datová úložiště budeme využívat.

Pro systém v malých kancelářích a domácnostech napojený na vzdálený NAS box či podobné zařízení jde ale dle mého názoru o ideální nástroj k zajištění téměř stoprocentní ochrany dat před ztrátou. A když se navíc tento způsob spojí s předplaceným zálohováním na online úložiště (tedy až a jestli bude Acronisem zprovozněno), není již v podstatě co řešit.


Acronis Secure Zone


Zmíníme se ještě o funkci Acronis Secure Zone. Pod ní se skrývá vytvoření speciálního diskového oddílu. Ten bude chráněn pomocí vašeho zvoleného hesla a může být vytvořen třeba za účelem uchovávání záloh, které tak mohou v podstatě být chráněny heslem hned dvakrát.



Prvním krokem je výběr disku a oddílu, který chceme chránit pomocí Secure Zone. Disk může být klidně celý zabrán již existujícími oddíly, ale ty musí být alespoň zčásti prázdné, aby mohl Acronis vytvořit oddíl nový. Jeho velikost si nastavíme v druhém kroku přičemž nejméně může být na něm 50 MB.



Po ověření nastavení v kapitole shrnutí nám program provede požadované změny.

reklama