reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2010: co umí?

22.2.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2010: co umí?
Před rokem jsme si vyzkoušeli, jak se pracuje s aplikací Acronis True Image 11 Home. V kostce se dá říci, že jde o zálohovací software s uživatelsky přívětivým prostředím, jenž je i velmi funkční. Nyní je řada na verzi 2010 připravenou i pro nové Windows 7.

Úlohy a protokoly


Acronis se u verze True Image Home 2010 chlubí rovněž správou úloh s přehledným kalendářem zobrazující jak plánované, tak proběhlé akce včetně podrobného protokolu. Tato funkce bude námětem i této kapitoly. V příslušné záložce se tedy zobrazí dny celkem třech měsíců - uplynulého, aktuálního a následujícího. Jednotlivé dny jsou vysvíceny modrou barvou pro naplánované akce, červenou pro neúspěšně proběhlé akce a zelenou pro úspěšně poběhlé.


- klikněte pro zvětšení -

Pod kalendářem se zobrazují dle záložek naplánované či nenaplánované úlohy, jež si můžeme najít buď takto, nebo je vyhledat pomocí funkce zpřístupnělé napravo nahoře. Pokud si na akci klikneme pravým tlačítkem, objeví se menu, s jehož pomocí si v této verzi True Image Home již lze akce také klonovat. To by nám mohlo ušetřit nějaký čas při plánování nových záloh. Kromě toho můžeme i naplánované akce rovnou spustit, upravit, změnit jim plán, přejmenovat, odstranit, nebo jen vypnout.



Na screenshotu nahoře vidíte nenaplánovanou úlohu zálohování systémového diskového oddílu. To znamená, že byla vytvořena jen pro jedno spuštění. Zjistit si můžeme poslední spuštění, jeho výsledek a také vlastníka této akce, jenž koresponduje s uživatelskými účty operačního systému (je tedy nutné znát i heslo příslušného účtu pro vytvoření takovéto akce).



Ve třetí záložce se můžeme probírat protokoly událostí, kde se můžeme informovat, co předcházelo případnémo selhání naplánované akce, apod. V horní části si lze nechat vypsat záznamy jen pro určité časové rozmezí a pak výběr dále zúžit filtrováním typů oznámení - chyby, výstrahy, běžné informace.


Try & Decide


Nyní se podíváme na funkci Try & Decide, která má vyhrazenu samostatnou hlavní záložku v okně aplikace.



Tento režim je implicitně vypnutý a zapíná se podobně jako nonstop zálohování. Jeho smysl je dobře popsaný v úvodním okně - jednoduše si po jeho zapnutí budete moci dělat s počítačem psí kusy a pak se případně snadno vrátit zpět, aniž byste pocítili následky svých akcí. To se může hodit pro různé experimenty, jejichž následky můžeme, nebo nemusíme akceptovat.



Acronis nás před zapnutím režimu upozorní, abychom neprováděli kontrolu integrity dat na disku, nebo jeho defragmentaci. Zároveň doporučuje vytvoření záchranného média, takže je zřejmé, že tato akce asi nemusí vždy dopadnout dobře.



Po zapnutí se hlavní obrazovka změní a stejně tak, jako jsme režim Try & Decide zapli, tak jej můžeme vypnout. Acronis nám přitom dá na výběr tři následující možnosti.



Změny můžeme zrušit, nebo je použít, což lze učinit bez restartu i s restartem. Použití změn bude záviset ja jejich rozsahu a už jen to, že restart pokládá aplikace automaticky za rychlejší, je známka toho, že se občas asi načekáme.



My jsme si vybrali možnost použití změn bez restartu, po čemž True Image Home zobrazil informace o celkovém průběhu této akce.
reklama