reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acutake Air Fighter: design především

1.10.2007, Jan Vítek, recenze
Acutake Air Fighter: design především
Dnes si představíme skříň značky Acutake, jež se snaží skloubit všemožné moderní trendy. Jde o hliníkovou skříň s rychloupínacími mechanismy, šachtou pro pevné disky otočenou o 90° a nízko položenou pozicí pro napájecí zdroj. Jaké je však její provedení?
Skříň si tedy otevřeme přes levou bočnici, která drží za dva zadní šrouby a také pomocí dvou horních zámků, do jednoho z nichž patří jeden z klíčků v příslušenství. Vnitřek je strukturován tak, že zdroj je od horního hlavního prostoru oddělen přepážkou, v níž je vzadu nahoře vyveden rošt, kdybyste se rozhodli, že ventilátor zdroje bude pomáhat s větráním skříně. V přední části je pak v přepážce otvor, jímž budou procházet kabely od zdroje k základní desce a mechanikám.


- klikněte pro zvětšení -

Poté si můžete prohlédnout tray základní desky. Ten lze jednuše vyjmout poté, co odšroubujete pojistku, která na něj zprava tlačí. Pak jej jednoduše vysunete směrem doprava. Co se týče kabeláže, pak z předního panelu vedou pouze dva kroucené vodiče na desku (HDD LED a Power) a napájecí kabel pro přední LED a ventilátor s průchozím Peripheral Power konektorem. A vedle toho samozřejmě standardizované napájecí konektory pro USB, FireWire a audio. Zadní ventilátor je bohužel napájen pouze dvoulinkou zakončenou dalším Peripheral Power, takže si jeho otáčky nezměříme.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se mám vyjádřit k dojmům ze zpracování, pak ty nejsou příliš dobré. Plechy jednoduše nejsou zpracovány, tj. řezány a ohýbány, čistě a na některých ohybech je vidět, že plech již začal praskat. Korunu tomu však nasazují nýty, jež skříň jako celek drží pohromadě. Ty vypadají velice chabě a jeden z nich již byl uvolněný tak, že v podstatě plandal. Stabilita skříně tedy není příliš dobrá a především bych se bál, co se s ní stane po nějakém čase používání



Pohledem do zadní části se ukáže 120mm ventilátor z čirého plastu, jenž však na sobě nemá ani písmenko, takže se nemůžeme podívat ani na jeho základní specifikace. V manuálu hledat takovéto informace je také naprosto marné, protože ten háže na jednu hromadu i všechny diskové a mechanikové pozice a označuje je jako 5,25“ šachty. Nad sedmi záslepkami karet si můžete všimnout další nepřesnosti ve zpracování v podobě dvou špatně se překrývajících plechů. Ono je vůbec potřeba při instalaci komponent sem tam něco přihnout, což jde naštěstí vzhledem k použitému materiálu celkem snadno. Vedle záslepek jsou pak dva zašpuntované otvory využitelné pro hadičky vodního chlazení.



V přední části pak máme 5,25“ pozice s rychloupínáním pro optické mechaniky. Dole je pak o 90° otočená šachta s celkem šesti šuplíky pro pevné disky. Každý disk se montuje pomocí čtyřech spodních závitů přes gumové podložky a je celkem příjemné, že vzhledem k rozestupům nebudou sousedící disky na sebe příliš natěsnány a kolem nich tak bude moci lépe proudit vzduch od předního 140mm ventilátoru.



A nakonec tu máme vespod vpravo speciální konektor, jenž napájí LED v postranním panelu (na druhé straně je stejný). Ten na odiv vystrkuje dva holé kovové hroty, jež jsou do něj pružně zapuštěny a mohou tedy tlačit na kontaktní plošky v kouscích PCB na bočnicích a zásobovat tak LED energií.



A nakonec zbývá pohled na přední panel zevnitř. Sundáte jej jednoduše použitím hrubší síly, což ale neznamená, že jej musíte přímo páčit. Jde to celkem pohodlně a poté se objeví 140mm ventilátor v celé své kráse a vedle něj také plošný spoj s připájenými I/O konektory. Na plastové části je pak připevněn hnědý plošný spoj, jenž má na sobě pouze několik odporů. Z něj vedou kabely ke všemožně umístěným LED – ty svítí stejně jako všechny ostatní v této skříni modře. Kladně hodnotím to, že kabely z předního panelu se připojují ke skříni přes konektor, takže je celek možné jednoduše odpojit a nemusíte se zlobit s omezující kabeláží. Také ventilátor se připojuje přes konektor v černém plastovém modulu.




Příslušenství


Krabička s příslušenstvím odhalí již zmíněný anglický manuál, jenž je zde spíše jen tak aby se neřeklo. Na něm také není skříň označována jako Air Fighter, ale Nighthawk, což je přízvisko zmíněného letounu F-117.



Na krátkém kabelu vyvedený PC speaker, dostatečný počet všemožných šroubků a distančních podložek, klíčky k bočnici a sadu osmi plastových ližin pro instalaci mechanik do 5,25“ šachet.



Následovně zde máme redukci do 5,25“ pozice pro instalaci externího 3,5“ zařízení a pak ještě neoznačená plastová záslepka, jejíž místo jsem po chvíli hledání našel v otvoru pro průchod kabelů od zdroje k základní desce. Tento otvor se pak příhodně zmenší, aby se oba prostory ještě více oddělily a i kabely samotné se tímto usměrní.



A nakonec se podíváme na zadní ventilátor jenž má stejně jako přední prosvícené tělo dalšími modrými LED. Na druhé jeho straně však najdete pouze ochrannou samolepku bez potisku, takže můžu pouze hádat podle průtoku vzduchu, že jeho otáčky se budou pohybovat někde kolem 1400 RPM. Kvůli tomu také není jeho hluk zrovna nejmenší a ventilátor by tedy potřeboval poněkud usměrnit nějakým regulátorem otáček.


reklama