reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acutake - levné ventilátory z Japonska

28.8.2007, Jan Vítek, recenze
Acutake - levné ventilátory z Japonska
Či spíše z Číny, protože na stránkách firmy se píše Designed in Japan, ale na samotných obalech ventilátorů již Made in China. Jedná se o ventilátory společnosti Acutake, která nabízí celkem tři velikosti ve dvou provedeních - De Luxe a Professional. Ony tři velikosti jsou nasnadě - 80, 92 a 120 mm a z nich si vybere snad každý majitel PC.
Kapitoly článku:
Pokud se porozhlédneme po internetových stránkách společnosti Acutake, pak budeme jen těžko naplněni důvěrou k tomuto výrobci. Stránku designu a zpracování ponechávám stranou, protože tu mnohdy pokulhávají i někteří daleko slavnější výrobci ze světa PC skříní a chlazení. Spíše mi jde o obsah, jenž je velmi střídmý a uživateli je nabídnuta pouze hlavní stránka, na které se Acutake snaží popsat všechny své produkty. V tom nejlepším případě nám nabídne stručný popis a pro stažení několikamegabytový zip archív s fotografiemi. V několika případech se však nedočkáme ani toho a například dnes testované ventilátory na oné stránce nejsou zmíněny vůbec. To je hned zezačátku první rána důvěryhodnosti této společnosti.



Proto se musíme spolehnout pouze na specifikace, jež najdeme na obalech ventilátorů a to v některých případech vůbec nestačí. Firma se na nich například chlubí ložisky Hypro Bearing, ale samozřejmě se o nich nedozvíme nic bližšího, pouze že slouží pro stabilní a hladký běh. Ložiska s tímto označením ale používá známá a vyhledávaná společnost ADDA. V jejím PDF dokumentu se můžeme dočíst, že jde o ložisko ze slitiny mědi a feritu (Hitachi EAK-3), kde se tření osičky snižuje tím, že uvnitř jeho těla je otvor rozšířen a vyplněn mazadlem. Celkově je takto ošetřena asi 1/3 třecí plochy a navíc je ložisko prachutěsné. Otázkou však zůstává, jaká je skutečnost u ventilátorů společnosti Acutake.

Dále také pokud se podíváme na dostupné modely, pak ty mají samozřejmě různé maximální otáčky. U 120mm verze to je 1200 RPM, 92mm se točí 1400 RPM a 80mm 1600 RPM. U všech je však udávána shodná hlučnost v podobě 14,9 dBA - na desetinu decibelu shodná, což vypadá všelijak, jen ne věrohodně.


Příslušenství verze De Luxe

Pokud se ještě zaměříme na nabídku ventilátorů této firmy, tak jsem již v perexu psal, že k dispozici jsou dvě verze každé velikosti - De Luxe a Professional. Liší se však pouze výbavou, ale nejsem si vůbec jist, zda bych si jen podle názvu dokázal bezpečně vybrat balení s bohatším přídavkem, tedy redukcí z třípinového napájecího konektoru na Peripheral Power a pružný rámeček pro tlumení vibrací - to je totiž případ řady Professional. Námi testovaná De Luxe se omezuej jen na čtyři řezné šroubky a čtyři silikonové podložky, které by měly s notnou dávkou fantazie také nějaké vibrace utlumit. A posledním rozdílem je, že podle fotografií mají ventilátory Professional ještě obaleny napájecí vodiče flexem.


Acutake FAN80 De Luxe


Jako první přijde na řadu 80mm verze ventilátoru FAN80 De Luxe. Jak již máte nahoře možnost vidět, dodává se v černé krabici se světle šedými popisky, kde je prostě a jednoduše vložen společně s malým sáčkem s příslušenstvím.



Specifikace si můžete pohodlně přečíst z fotografie zadní strany balení, takže myslím, že je ani není třeba zveřejňovat zvlášť v tabulce. Jde samozřejmě o ventilátor s klasickým třetím rozměrem, tedy 25 mm. Maximální otáčky jsou 1600 RPM a firma udává také rozmězí +/- 10 %, takže ve výsledku může mít klidně 1440 nebo 1760 RPM, ale zkušenost říká, že pokud otáčky neodpovídají základním, pak jsou zpravidla nižší.





Z přední strany ventilátoru se dočteme o zemi výroby, prohlédneme si logo Acutake a také si přečteme, že ventilátor je prý 'noiseless', tedy tichý, což je velice odvážné označení u 1600RPM ventilátoru. Ostatní firmy používají spíše střídmější 'silent'.



Co se týče kvality zpracování, pak oba kusy, které jsme měli k dispozici, měly na lopatkách tu a tam otřepy, jimiž trpěly především konce lopatek a také jejich odtokové hrany. Toto je další prvek, který dobře nepoukazuje na kvalitu výroby. Jinak odstup konců lopatek od vnitřního rámečku se velmi blížil dvěma milimetrům, což je také již příliš na to, aby ventilátor dokázal efektivně překonávat odpor vzduchu.


Zkušenosti z provozu


Po ozkoušení obou 80mm ventilátorů mohu říci, že svých 1600 RPM ve volném vzduchu skutečně dosahují. Co se týče vibrací, pak ty jsou celkem normální, ale deska stolu, na niž byly při běhu položeny, dokázala zesílit nelibé vrčení. Ventilátory se také jinak zvukově projevují v závislosti na poloze. Pokud je položíte tak, aby vanuly kolmo dolů (vlastně stačí je již velmi mírně naklonit), pak jejich ložiska začnou silně šustit. Naštěstí v běžné vertikální poloze se to tolik neprojevuje. Jinak jsou na svých základních 1600 RPM poměrně tiché, ale samozřejmě ani zdaleka ne bezhlučné. Jako největší problém bych tedy viděl náladová ložiska, jež se sem tam ozvou ševelením.
reklama