reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acutake - levné ventilátory z Japonska

28.8.2007, Jan Vítek, recenze
Acutake - levné ventilátory z Japonska
Či spíše z Číny, protože na stránkách firmy se píše Designed in Japan, ale na samotných obalech ventilátorů již Made in China. Jedná se o ventilátory společnosti Acutake, která nabízí celkem tři velikosti ve dvou provedeních - De Luxe a Professional. Ony tři velikosti jsou nasnadě - 80, 92 a 120 mm a z nich si vybere snad každý majitel PC.
Balení ventilátorů Acutake FAN92 De Luxe je tedy stejné - dostanete je v černé papírové krabičce s plastovým průzorem a zevnitř vytáhnete kromě ventilátoru ještě sáček s řeznými šroubky a měkkými podložkami. Nic víc, nic míň.



Specifikace hovoří o ventilátoru s rozměry 92 x 92 x 25 mm, otáčkami 1400 RPM +/- 10 %, napájecím napětím 12 V (samozřejmě stejnosměrné) a hladině hluku 14,9 dBA. Nenajdeme zde tedy nic převratného.





Design lopatek 80mm verze nebyl odlišný od již testovaných ventilátoru Nanoxia či BlackSilentFan ani desítek dalších, které se vyrábějí. A ani zde tomu není jinak. A také zde narazíme na bílý rotor uvnitř černého rámečku, 30cm napájecí kabel o třech žilách a třípinový konektor.



Odstup lopatek od rámečku se opět blíží dvěma milimetrům a také zde můžeme narazit na ostré náběžné hrany lopatek. Na druhou stranu odtokové hrany již vypadaly neskonale lépe. Pojďme se ale podívat, jak se ventilátory projevily v praxi.


Zkušenosti z provozu


Nejprve musím říci, že tyto ventilátory již netrpěly na změny polohy, alespoň zdaleka ne tolik jako 80mm verze. Na druhou stranu měly problémy jiné. Jeden kousek znatelně vrčel a k dosažení maximálních 1400 RPM mu chybělo více jak 150 RPM, takže se nevešel do specifikací. Druhý byl na tom lépe a točil se zhruba 1430 RPM. Motorek mu však také slyšitelně vrčel, což bylo znát hlavně ze 'závětrné' strany. Vyšší otáčky byly také velmi znát na hluku tvořeném lopatkami, protože ten byl u rychlejšího ventilátoru podstatně vyšší a bylo slyšet, jak si lopatky 'řežou cestu' skrz vzduch. Vzorek dvou 92mm kusů byl tedy dosti nevyvážený.
reklama