reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD 890FX: třikrát jinak, třikrát špičkově

30.11.2010, Vojtěch Kubiš, aktualita
AMD 890FX: třikrát jinak, třikrát špičkově
AMD ukázalo, že šestijádrový procesor nemusí mít pěticifernou hodnotu v ceníku, ba dokonce, že se jí nemusí ani nijak zvlášť blížit. Ke špičkovému procesoru patří také špičková základní deska. Jenže jakou vybrat?
Jako u ostatních základních desek od Gigabyte písmeno A v názvu značí, že deska podporuje SATA 3.0. Dále můžeme z označení vyčíst využití designu Ultra Durable 3.




Propagované technologie


Gigabyte se snaží nalákat zákazníky na množství jedinečných technologií, které mohou přijít vhod.

Ultra Durable 3 – Nejenže je v plošném spoji základní desky použito dvou vrstev mědi pro rychlejší rozvod tepla a vyšší houževnatost, Gigabyte slibuje dlouhou životnost a lepší provozní vlastnosti díky kvalitním součástkám jako kondenzátory s pevným dielektrikem, zalité cívky s feritovým jádrem a spínací tranzistory MOSFET s velmi nízkým odporem přechodu od společnosti Intersil.
3x USB Power Boost – Základní deska je schopna podat silnější napájecí výkon, které poskytuje vyšší kompatibilitu a stabilitu pro zařízení připojené přes USB, jako jsou externí disky a optické mechaniky. Díky své konstrukci dokáže účinně regulovat výstup v celém rozsahu napětí. Navíc použité součástky s nižším odporem zajištují nižší úbytky napětí a poskytují stabilnější dodávku napájecího výkonu.
Auto Unlock – Technologie GIGABYTE Auto Unlock je tvořena mikroprocesorem Core Boost, který aktivuje skrytá jádra CPU (pokud jsou k dispozici).
Home Theater – souhrn funkcí pro pokud možno co nejlepší podporu domácího kina. Tu by měl nabídnout integrovaný osmikanálový HD audio kodek Realtek ALC889 (mezi jeho hlavní přednosti patří odstup signál–šum 106 dB). Dále je zaručena akcelerace přehrávání bezztrátového audia na DVD a Blu-ray discích.
DualBIOS – ani po letech není zapomenut a jeho funkce zůstává stejná: v případě špatného přeflashování poslouží druhý čip k okamžitému obnovení BIOSu.


Layout a osazení součástek


Základní rozložení je velmi podobné ostatním deskám od Gigabyte, na tom však není nic špatného – na věcech, co dobře fungují, není třeba nic měnit. Koncepce je klasická, tedy tři samostatné chladiče propojené jednou heatpipe.

Celkový pohled na základní desku
– pro zvětšení klikněte –

Deska je vybavena čtyřmi sloty PCI-E, kdy dva jsou plnohodnotné x16, třetí je x8 a čtvrtý x4. Běžnému uživateli i v této cenové relaci budou nejspíše stačit dva, zbývající jsou spíše pro ty, co se chtějí zabývat záležitostmi jako např. Folding@home. Dále je deska vybavena dvěma krátkými sloty PCI-E x1 a jedním PCI slotem, např. pro TV kartu nebo další síťovou kartu.



Na zadním panelu je jen málo nevyužitého místa, je zde vše, co můžete potřebovat. Modré USB jsou 3.0, ostatní jsou 2.0, spodní žluté jsou zároveň eSATA konektory. Nechybí Firewire a dva LAN porty, PS/2 konektor je však jen jeden, což může dělat problém v případě uživatelů, kteří mají PS/2 myš i klávesnici. Procento takových uživatelů je ale už velmi malé a v jejich případě vzhledem k ceně pořizované sestavy jistě nebude problém zakoupit něco modernějšího, proto rozhodnutí Gigabyte nepovažuji za špatné.

Celkový pohled na základní desku
– pro zvětšení klikněte –

V okolí patice je dostatek prostoru, vše je v pořádku, jediným problémem je umístění 8pin ATX konektoru, který je příliš blízko chladiče. Při zapojení napájecího kabelu k problému nedochází, vytahuje se však špatně. Stejně jako na většině desek, jsou i zde DIMM sloty blízko patici. Při použití velkého chladiče procesoru je tak instalace pamětí nesnadná a znemožňuje použití aktivního chladiče RAM, tedy alespoň na slotech blíže k socketu, více viz. následující obrázek. Řešením by byla změna pozice ventilátoru, ale ve všech případech by to vedlo ke zhoršení průtoku vzduchu.

Pohled na sestavu
– pro zvětšení klikněte –

Na obrázku můžeme vidět tři tlačítka (červeně označené), Power, Reset a clr CMOS, které modře svítí, takže je najdete bez problému i za tmy. Tlačítko clr CMOS je pod ochrannou krytkou, k nechtěnému stisknutí by nemělo dojít. První PCI-E slot je příkladně daleko od slotů pro paměti, k žádné kolizi nedochází.

Pohled na PCI-E sloty a chladič jižního můstku
– pro zvětšení klikněte –

Na prvním obrázku vidíme vedle tlačítka clr CMOS řadič SATA, ke kterému náleží dva bílé SATA porty, které jsou schopny pouze 3 Gb/s, o zbývajících 6 modrých se stará jižní můstek AMD SB850, ty jsou pak schopny až 6 Gb/s. Nad baterií jsou dva 8Mbit flash čipy pro DualBIOS a pod ní šikovně vyřešený port front panel.

Na druhém obrázku je za audio porty schovaný již dříve zmíněný čip NEC obsluhující USB 3.0, pod ním (přibližně uprostřed obrázku) je dvojice čipů od Realteku fungující jako dvě síťové karty. Vedle nich je další čip od Realteku, tentokrát pro audio. Téměř v rohu pak iTE IT8720, který se stará o LTP, COM a PS/2 porty a také o komunikaci s disketovou mechanikou.

Celkový pohled na osazenou základní desku
- pro zvětšení klikněte -
reklama