reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD 890FX: třikrát jinak, třikrát špičkově

30.11.2010, Vojtěch Kubiš, aktualita
AMD 890FX: třikrát jinak, třikrát špičkově
AMD ukázalo, že šestijádrový procesor nemusí mít pěticifernou hodnotu v ceníku, ba dokonce, že se jí nemusí ani nijak zvlášť blížit. Ke špičkovému procesoru patří také špičková základní deska. Jenže jakou vybrat?
Stejně jako dva přední hráči na trhu, ani MSI dlouho neváhalo a představilo svou představu o základní desce s chipsetem AMD 890FX. Tou je MSI 890FXA-GD70, které navazuje na svou úspěšnou předchůdkyni 790FX-GD70. Základní koncepce, tedy NorthBridge pod stejným pasivem jako MOSFETy, zůstala zachována, ale změn byste našli hned několik.




Propagované technologie


Ani v marketingovém oddělení MSI pracovníci nohama nešoupali a připravili pro nás množství lákadel, tady je výčet těch nejzajímavějších.

Military Class – Už nějakou dobu se MSI chlubí se svými součástkami, mezi něž patří především Hi-c kondenzátory, které jsou osazené na napájecí části procesoru a se svým tantalovým jádrem slibují až osminásobnou životnost, vyšší stabilitu a výkon. MSI použilo i kvalitní cívky a ostatní kondenzátory.
OC Genie – Je zajímavý nástroj, který během okamžiku detekuje nejvhodnější konfiguraci a přetaktuje procesor na stabilní frekvenci. OC Genie spolupracuje s MSI Control Center a samotný proces přetaktování trvá několik sekund. MSI ve své prezentaci uvádí nárůst výkonu až 26 %, nám se podařilo dostat se z 3,2 na 3,9 GHz, tedy o 21% vyšší frekvence, což je solidní výsledek.
DrMOS – Na základní desce je použito kvalitních tříprvkových MOSFETů DrMOS. Ty nejenže zabírají méně místa, ale také zaručují nižší teploty a spotřebu elektrické energie v porovnání s klasickými oddělenými MOSFETy.
Unlock CPU Core – Je jednoduchý nástroj na rychlé odemknutí deaktivovaných jader procesoru přímo z prostředí Windows. Podstatným rozdílem oproti konkurenci je, že je tato funkce řešena zcela prostřednictvím BIOSu, pokud tedy v budoucnu dojde ke změnám v možnostech odemykání, nová verze BIOSu by je měla podporovat.
M-Flash – Podobně jako ostatní výrobci nabízí své řešení pro zálohování BIOSu, MSI přišlo s možností uložit BIOS na flash disk a v případě potřeby jej kdykoli načíst.


Layout a osazení součástek


První výraznou změnou je záměna jednoho PCI slotu za PCI-E, ačkoli má pouze 4 linky. Další změnou jsou tlačítka Power, Reset, OC Dial a Green Power, která už nejsou mechanická, ale jsou citlivá na dotek. I MSI se chytlo trendu a změnilo DIMM sloty pro paměti. Místo dřívějších se západkami na obou stranách jsou zde osazeny moduly se západkou pouze na jedné straně, aby nemohlo dojít ke kolizi s grafickou kartou.

Celkový pohled na základní desku
– pro zvětšení klikněte –

Paměťové moduly nestačilo pouze zacvaknout západkou, bylo zapotřebí poměrně silně zatlačit. Po jejich prvním zapojení se na debug panelu rozsvítil kód „d1“, který není uveden ve výpisu chybových zpráv v uživatelské příručce, takže musel pomoci Google.

Pohled na spodní část desky
– pro zvětšení klikněte -

Na obou obrázcích vidíme, že zde MSI nešetřilo a rozšiřujících slotů je na desce opravdu požehnaně. K dispozici jsou čtyři sloty PCI-E x16, prostřední je x4 a zbývá jeden x1 a obyčejný PCI.

Možné zapojení grafických karet:
  • dvě karty - každá má 16 linek PCI-E
  • tři karty - jedna má 16 linek PCI-E a dvě mají po 8 linkách
  • čtyři karty - každá má 8 linek PCI-E

Přítomno je šest portů SATA 3.0, které jsou zahnuté, což může být nevýhodné v případě, že máte v bedně nedostatek prostoru, v opačném případě je to spíše výhodou. MSI nám přidává ještě jeden SATA port navíc, ten má však svůj vlastní řadič přítomný hned vedle něj a je schopen pouze 3 Gb/s.

Dobře viditelný je také volič OC Dial. Ten slouží pro přetaktování (nebo podtaktování) přímo na základní desce, velikost jednotlivých skoků si můžete nastavit v BIOSu. Nalevo od baterie je už zmiňovaný Debug panel, na levé straně desky množství čipů, od NECu pro podporu USB 3.0, dvakrát Realtek Gb LAN čip pro IEEE 1394. Desce tak sice nechybí podpora pro Firewire, ale konektor byste na zadním panelu hledali marně (na desce jsou pouze piny, konektor se záslepkou si musíte dokoupit).



Na zadním panelu vidíme dvojici PS/2 portů. Je zde tak prostor i pro vaše postarší plastové hlodavce. Vedle nich je malé tlačítko clr CMOS. Z osmi USB portů je jeden zároveň eSATA, modré dva jsou USB 3.0.

Pohled na patici a okolí
- pro zvětšení klikněte -

Dvojici obrázků dominuje rozměrný chladič MOSFETů a severního můstku. Výhodou je větší prostor pro PCI-E sloty, nevýhodou je jednoduše příliš moc odpadního tepla z jednoho místa. MSI o této nevýhodě dobře vědělo, proto použilo kvalitní cívky a MOSFETy DrMOS, naměřené teploty tedy nejsou nějak markantně vyšší než má konkurence, k velkým rozdílům dochází až při přetaktování.

- Pro zvětšení klikněte -

V okolí patice je dostatek prostoru, nic s ničím nekoliduje, DIMM sloty jsou dostatečně daleko od grafické karty a díky západce pouze na jedné straně nebudete mít problém s vytažením pamětí, aniž byste vytáhli grafickou kartu.

Celkový pohled na osazenou základní desku
- pro zvětšení klikněte -
reklama