reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD A4-3400 a A55: kombinace za 3000 Kč

27.4.2012, Jan Vítek, recenze
AMD A4-3400 a A55: kombinace za 3000 Kč
Na otestování k nám došel základ sestavy, v němž se nachází APU A4-3400 od společnosti AMD, základní deska Gigabyte se sadou AMD A55 a rovněž paměti značky AMD. Tento hardware nám umožní sestavit velmi levný počítač, na němž bychom si i mohli něco zahrát.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o aktuální verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264 v rozlišení 720p.








Testy renderování ve starším Cinebench s využitím jednoho a více jader zcela jasně ukazují výhodu jednak architektury Sandy Bridge, to v prvním grafu a v druhém pak výhodu více jader. Bohužel A4-3400 se nemůže pochlubit ani jednou z těchto výhod, a tak se v obou případech ocitl na chvostě, přičemž zvlášť nelichotivé to bylo v druhém případě. Tam je rozdíl mezi ním a nejvýkonnějším Core i5-2310 více než trojnásobný. Ovšem trojnásobná je i pořizovací cena zmíněného Intelu, takže to je vlastně v pořádku.





Novější Cinebench dokáže ještě lépe škálovat výkon s vyšším počtem jader, a to znamená pouze větší rozdíl mezi dvoujádry a čtyřjádry a další problém pro A4-3400. A co na to Fritz Chess Mark?








Tento test dokázal také lépe ocenit procesory Sandy Bridge a více jader, takže jde v podstatě o obdobné výsledky jako u testů Cinebench.





Stejně to je u testu komprese souboru ve WinRAR 4, kde se počítá čas, který trvá zabalení jednoho velkého souboru s nastavením nejlepší komprese. WinRAR dokáže ocenit vícejádrové procesory, což opět A4-3400 posunulo na samotný chvost testovaných procesorů.





A nakonec jsme nechali procesory převádět video do x264, kde se rovněž lépe uplatní vícejádrové procesory, ovšem stejně jako v jiných případech i zde jsou čtyřjádrová APU od AMD stejně výkonná jako dvoujádrové Intel Core i3.
reklama