reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD FX-8320E: energeticky úsporný Piledriver

9.12.2014, Jan Vítek, recenze
AMD FX-8320E: energeticky úsporný Piledriver
Trojici nových procesorů FX můžeme vidět jako poslední záchvěv generace AMD FX "Piledriver". Jde o celkem tři modely, z nichž si dnes vyzkoušíme ten nejslabší, který byl ale měl být i energeticky nejúspornější - FX-8320E.

Spotřeba procesorů


V testech procesorů měříme spotřebu při více příležitostech a stejně jako v předchozích případech nám ji zjistil Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s pevným diskem a především s grafickou kartou), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby ani disk v době měření nepracoval, respektive měl roztočené plotny, ale nebyl přímo aktivní. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený.

Výsledky spotřeby ostatních procesorů než nově testovaného FX-8320E byly naměřeny už dříve, kdy se pracovalo i s kompletně odlišnou sestavou. Nezbývalo tedy než udělat jednu zásadní věc, a to zapomenout na absolutní hodnoty spotřeby a soustředit se na rozdíly mezi hodnotami spotřeby při různém zatížení a spotřebou v klidu. Jen v takovém případě mohou vyniknout rozdíly, které lze porovnávat v grafu. Zde už si také budeme všímat pouze procesorů AMD FX.

V předchozím testu AMD FX Vishera tedy měly procesory AMD FX-8150 a FX-8350 spotřebu v klidu pouze 78 W, zatímco u dnes testovaného FX-8320E to bylo přes 110 W, ale za to může použitá grafická karta. Tento rozdíl jsem tedy ve výsledcích vyrovnal a oněch 35 W bylo odečtěno od ostatních nově naměřených hodnot. Výsledkem jsou následující grafy:













Jak je možné, že rozdíly jsou tak velké? Inu v minulých testech bylo naměřeno, že výkonné procesory FX-8150 a 8350 vykázaly rozdíl mezi zátěží a klidem i přes 170 W, zatímco ostatní komponenty, a především grafická karta, zůstávaly v klidu. Když se ale podíváme na procesor FX-8350E a jeho rozdíl mezi spotřebou v zátěži Prime95 a klidovým režimem, pak to je 94 W, což je již daleko lepší výsledek, který lépe odpovídá jeho hodnotě TDP. Samozřejmě je třeba počítat i s tím, že i v klidu má procesor nějakou spotřebu, kterou je třeba k rozdílu přidat, ale to platí i pro ostatní. Platí ale i to, že čím vyšší spotřeba sestavy, tím více se projeví i ztráty zdroje, takže zde jsou žravější procesory mírně v nevýhodě.

Procesory AMD FX jsou ostatně známy svou vysokou spotřebou, a to se projevilo v mnoha testech. Dokáží tak o desítky wattů "předčit" i 130W procesory Intel, jako je Core i7 920. Ovšem v našem případě, i když jsme museli výsledky pro srovnání trošku poupravit, je znát, že AMD na spotřebě úsporných modelů značně zapracovalo a je velmi příjemné zjistit, že snížené TDP není jen papírová hodnota.

reklama