reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Llano v testu: znovu a jinak

16.9.2011, Petr Štefek, recenze
AMD Llano v testu: znovu a jinak
AMD Llano jsme v testu již měli, ale dnes se na něj podíváme poněkud jinak. Může být toto APU konkurentem samostatných grafických karet nebo zastat dobře úlohu HTPC? Má vliv frekvence pamětí na grafický výkon?
AMD Llano je podařené APU, které má ambice na to, aby proklestilo cestu do běžných počítačů také následujícím generacím těchto procesorů. Velmi dobrou zprávou je výkon integrovaného Radeonu HD 6550D, který se svým výkonem řadí někde mezi low-endové samostatné Radeony HD 6450 a 6570. Výkon je dostačující na většinou současných her, když se uskrovníte v nastavování detailů. Zahrajete si na střední detaily dokonce poslední herní hit jako je Crysis 2. Všemu se navíc dá pomocí i zvolením pamětí DDR3 s taktem 1866 MHz, které vyšvihnou výkon grafiky nahoru.



AMD Llano A8-3850

AMD Llano je rovněž velmi dobré, pokud jde o akceleraci videa. Díky integrovanému Radeonu HD 6550D se kvalita videa dá srovnávat s tím nejlepším, co je dnes na trhu k dispozici. Samozřejmě mluvím o Radeonech HD 6570/6670, které znamenají v low-endu v akceleraci HD videa a DivX referenci. Nvidia v současnosti nemá low-endový čip, který by dokázal s Radeony držet krok, byť rozdíly nejsou zase tak markantní.

Celou věc poněkud kazí ceny, které se pohybují v případě dražšího modelu A8-3850 okolo 2800 Kč, což je poměrně hodně. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že v jednom balení dostáváme čtyřjádro na vysoké frekvenci a grafickou kartu. Podobně výkonný tandem bychom zvlášť pořídili o nějakých tisíc korun dráže. Celé řešení tak dává logiku pro méně majetné, kteří by rádi počítač domů na práci, sledování filmů a s trochou tolerance také na hry.
reklama