reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon HD 6900: Cayman v rybníku

29.12.2010, Petr Štefek, technologie
AMD Radeon HD 6900: Cayman v rybníku
V dnešním článku se podíváme na zbrusu nový grafický čip AMD Cayman, jenž reprezentuje značný evoluční krok a základ architektury budoucnosti, na které bude AMD v dalších letech stavět další generace grafických karet.
Z hlediska architektury je návrh Caymanu výrazným krokem kupředu a poměrně silný konkurent pro stávajícího krále všech grafických čipů v podobě GF110 společnosti Nvidia. Můžeme mu zazlívat vyšší spotřebu a také vyšší výslednou cenu grafických karet, ale výkonnostně a technologicky se jedná prozatím o jasného vítěze. AMD v případě Caymanu sází na o něco méně komplexní čip, který ovšem má všech 5P na to, aby se s Fermi (míněno pouze GF110, neboť GF100 stojí za zlámanou grešli) mohl utkat na všech frontách.



Zajímavostí pro všechny nadšence efektivních věcí je také fakt, že Cayman má méně stream procesorů než Cypress, ale ve výsledku je to o něco větší čip s podstatně více tranzistory. AMD si v Caymanu realizuje základ své budoucnosti, která se bude ubírat ještě nějakou dobu na 40 nm a rezerva pro vytvoření výkonnějšího čipu zde ještě je. 28nm proces je prozatím v nedohlednu (někdo říká konec 2011, někdo dokonce 2012).



Nejdůležitějším faktem je, že Cayman je jediným zástupcem VLIW4 architektury v portfoliu AMD a levnější Radeony HD 6800 využívají starší VLIW5 architektury, která dle všech indicií nebude pro nové hry tím pravým ořechovým. V dalším článku se podíváme na výkony nového Radeonu HD 6900 ve hrách a aplikacích.


Zdroje: Anandtech.com, AMD.com, Wikipedia.com
reklama