reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon HD 6990: parní válec

22.3.2011, Petr Štefek, recenze
AMD Radeon HD 6990: parní válec
Dlouho očekávaný nástupce Radeonu HD 5970 je tady a nese název označení HD 6990. Tento parní válec musí překonat vše, co mu bude stát v cestě, aby dosáhl očekávaných výsledků a zaujal první místo na výkonnostním žebříčku karet.
Radeon HD 6990 k nám dorazil přímo od AMD jako testovací vzorek, takže zde nečekejte žádné popisy příslušenství.





Jediné, co vás při vybalování trochu překvapí, je velikost a hmotnost grafické karty, která sice odpovídá předešlému Radeonu HD 5970, ale i tak se dá označit za cvalíka.





Radeon HD 6990 pracuje na frekvencích, které jsou o něco níže než u Radeonu HD 6970, ale to je způsobeno především snahou o únosnou spotřebu. Jádro pracuje při standardním provozu na 830 MHz a voltáži 1.12 V. Naopak při performance módu dosáhneme 880 MHz s vyšší voltáží 1.175 V. Paměti GDDR5 pracují na 5 GHz, což je opět o něco málo níže než v případě samostatného Radeonu HD 6970 a jeho 5.5 GHz efektivně.





Větrák chladiče pracuje v případě standardního nastavení v zátěži někde okolo 3000 otáček a jeho hluk je akceptovatelný (je velmi podobný jednojádrovým kartám pod zátěží). V performance módu a nebo při pokusu o přetaktování dojde ke značnému navýšení otáček až o 2 tisíce, což způsobuje již poměrně nepříjemný hluk v běžných domácích podmínkách. Přetaktování Radeonu HD 6990 příliš nedoporučuji. Zkusmo jsme ale dosáhli stabilně pouze 30 MHz nárůstu. Kdo ale potřebuje více výkonu v případě Radeonu HD 6990?





Pokud jste opravdoví nadšenci a nevadí vám u počítače příkon malé, permanentně zapnuté, rychlovarné konvice, pak si můžete dopřát dvojice Radeonů HD 6990 v jednom systému. Radeon HD 6990 navíc disponuje kromě jediného DVI také čtveřicí mini Display Portů, které pomohou na jediné kartě provozovat až 5 monitorů současně. Bohužel, stále zde máme onen problém s rámečky samotných monitorů, takže pocit jednolité zobrazovací plochy je z velké části pokažen.





reklama