reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Sempron - "nově" levně

2.8.2004, Eagle , recenze
AMD Sempron - "nově" levně
Duron je mrtev, sláva novému Sempronu. Seznamte se. Nebo vlastně ani nemusíte, vyjma jednoho modelu už tady všechno bylo a to dost dávno (ehm, ten procesor jsem už vyměnil za pokročilejší model). A když už jsme u toho, sbohem Athlone XP, je nám líto, že končíš... nahradí tě jedna levná "skoro A64ka". PS: Docela se povedla.

Výkon - Multimédia

Na žádost některých čtenářů jsem zařadil test komprese videa. Obraz ve formátu MPEG2 se nejdříve přes XMPEG 5.03 dekóduje metodou podle normy IEEE1180 (kvůli zachování kvality) a následně se jednoprůchodově enkóduje kodekem Xvid 1.01 v nejvyšší možné kvalitě. Výsledky některé možná zarazí, ale opravdu tomu tak je, dnešní procesory jsou při požadavku maximální kvality stále příliš pomalé.




Použité dekódovací algoritmy jsou v případě Sempronu 2800+ Miha's x87 Fast iDCT a v případě zbylých dvou procesorů Reference iDCT SSE2. Sempron 3100+ vyhrává, Celeron D je poslední! A to si živě pamatuji, jak po Internetu kolovaly pověry o nevýkonné SSE2 jednotce nových Athlonů 64.

Test, který mě velmi zajímal, je přehrávání videa The Magic of Flight s rozlišením 1920x1080 (High Definition) v kodeku Windows Media 9. Toto video bylo donedávna dostupné na stránkách Microsoftu (dnes je tam jen zkrácená verze) a je velmi náročné. Ještě jsem neviděl jediný procesor, který by ho dokázal přehrát bez jediného vypadlého snímku.



Karta se obrací - Celeron D vítězí (to se dalo poznat i okem při přehrávání, video jasně méně trhalo), Sempron 2800+ situaci také jakž takž zvládal, katastrofa však přišla se Sempronem 3100+. Nízká frekvence a tudíž nízký výpočetní výkon tohoto čipu způsobily zhruba 30x horší výsledek než má Celeron. Na video se sice dalo dívat, ovšem v prakticky každém okamžiku obraz škubal, takže na nějaké "pokoukání" to vůbec nepřipadá v úvahu. Přetaktované XP-M tento úkol zvládá lépe než Celeron D.



K testu komprese do MP3 jsem použil poslední verzi známého programu LAME starou jen několik dní. Tu jsem sám zkompiloval. Stejně jako již v minulosti zde dokazuje výkon architektura Pentia 4, když v testu zaměřeném na maximální kvalitu je zhruba dvojnásobně rychlá než Athlony - a to bez ohledu na to, zda se jedná o XPčka nebo 64ky. Nejhoršího výsledku dosahuje, stejně jako v předešlém případě, Sempron 3100+. A opět je to kvůli nízkému hrubému výpočetnímu výkonu.
reklama