reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vs. Nvidia aneb grafické karty pod OpenCL

11.5.2012, Petr Štefek, recenze
AMD vs. Nvidia aneb grafické karty pod OpenCL
Herních testů karet jsme už zde měli přehršel, a tak je čas zabrousit do trochu jiných vod. Dnes se budeme zabývat výkony současných GPU pod OpenCL a vyzkoušíme si řadu zajímavých benchmarků.
SiSoft Sandra 2012 je již letitým pomocníkem k testování různých disciplín systému. My jsme využili některých testů zaměřených na OpenCL a využití GPU jako tzv. general purpose procesoru nebo přenosových rychlostí a kryptografie. Tento test je zase trochu z jiného soudku než v případě předešlého Luxmarku, ale vhodně jej doplňuje, abychom netestovali pouze grafiku.








Výpočty floating point a double precision jsou zcela jasně v kompetencích architektury GCN a opět musím smutně dodat, že libovolné řešení Nvidie je zde deklasováno. Samozřejmě je zde nutné mít na paměti, že Fermi je starší architektura a Kepler v podobě GK104 je určen výhradně pro herní nasazení.





Šifrování a dešifrování pomocí algoritmu AES256 je doménou nových Radonů. GPU Tahiti (Radeon HD 7900) je opět s velkým přehledem nejrychlejší. Konkurenční GeForce GTX 580 jsou zde absolutně bez nároku na slušné umístění. Nová GeForce GTX 680 nezvládne benchmark vůbec, což je zřejmě vinou ovladačů, ale ani tak nelze předpokládat, že by zde nějak excelovala.





Přenosové rychlosti favorizují řešení s podporou PCI Express 3.0, ale v případě interní přenosové rychlosti jsou výsledky mezi kartami relativně srovnatelné. Starší GeForce GTX 580 zde jako v jediném testu Sandra 2012 dokázala držet krok s GCN.
reklama