reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

FIC K8-800T

Mnozí si jistě budou tuto základní desku pamatovat už z prvních recenzí desek pro AMD64. Ale ani po této době FIC zatím nemá v nabídce novější model s jinou čipovou sadou než VIA K8T800.



I když FIC sází především na nízkou cenu, součástí balení je i jeden USB a Audio bracket.



Hned na úvod musím zmínit značně nevhodně umístěné PATA konektory. Především IDE1, který je mezi paměťovými sloty a grafickou kartou. Když se k tomu přidá grafická karta, která vyžaduje dodatečné napájení, vznikne pěkná změť kabelů. Další komponenty, jako na příklad CMOS Clear je umístěn již bezproblémově na okraji desky. Jinak umístění napájecích konektorů je bezproblémové.



Klasický počet konektorů, tedy dvojice PS/2 a COM portů, dále LPT, RJ45 pro připojení LAN, čtveřice USB konektorů a konektory zvukové.



Tuším, že to byla základní deska DFI, u které jsem psal, že má dvojnásobný počet a kapacitu kondenzátorů. Zde je názorná fotografie, která to dokazuje. K filtrování se používá pouze dvoufázové napájecí obvody s poměrně nízkou kapacitou. Naštěstí tato deska neumožňuje přetaktování a pro běžný provoz to nemá vliv na stabilitu.

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
FIC K8-800T
Ikona Odkaz na databázi
VIA K8T800 / VIA VT8237
Frekvence CPU
200 - 250
Frekvence PCIe/AGP
66 - 100
Napětí procesoru
+- 0,025 až 0,075V (po 0,025V)
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
1,5 - 1,8V (po 0,1V)
Dělička
100 / 133 / 166 / Auto
Možnosti nastavení
CAS
Napětí pamětí
2,5 - 2,8V (po 0,1V)

Základní desky FIC vždy patřily k průměru a není tomu jinak ani u této. Nastavovat toho moc nelze, a to díky staré čipové sadě bez PCI/AGP locku a pak díky značně ořezané nabídce. Jediné co může takový BIOS omluvit je cílení na OEM výrobce, kterým omezené možnosti v BIOSu rozhodně nevadí.



Na první pohled je nabídka stejná jako u konkurence, ovšem dál tomu už je trochu jinak.



Přiznám se, že nabídka změny napětí pomocí plus a mínus hodnot mi přijde značně nepřehledná. Protože před změnou je nutné nejdříve zjistit jaké napětí daný procesor má a následně k tomu přičíst nebo odečíst vybranou hodnotu. Ted nic moc.



Ovšem možnosti nastavení pamětí jsou na bodu mrazu. Nastavit CAS sice lze, ale tím to končí. A ani dělička neumožňuje mnoho. Naštěstí doufám, že takovou desku si nekupuje žádný hráč ani overclocker.

reklama