reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

Gigabyte K8NS Pro

Gigabyte je značka, kterou na stránkách SH příliš nemáme, ovšem to rozhodně neznamená, že by nějak zaostávala. Ba naopak, desky Gigabyte se vyznačují velmi dobrou výbavou a invencí v provedení. Mezi ty nejznámější zajímavosti patří DualBIOS a Dual Power System (bohužel, DPS slot není u této desky přítomen).



Jak jsem říkal, výbava patří k tomu nejlepšímu. A nezklamal ani model K8NS Pro, který obsahuje nejen DualBIOS, ale také přídavný SATA řadič SiliconImage a rovněž PATA řadič GigaRAID od firmy ITE. Toto vše je doplněno slušným příslušenstvím v podobě FireWire, USB a Audio bracketu a všemi potřebnými kabely.



Rozložení základní desky je bez větších problémů. Sice zavazí SATA konektory, ale to u všech nForce3 250Gb a Ultra. Jinak je vše rozmístěno dobře. PATA i napájecí konektory jsou na okraji desky stejně jako ClearCMOS jumper.

Na levé straně fotografie si můžete všimnout neosazeného místa po DPS slotu.



Pohled na konektory nepřináší nic zajímavého. Na palubě jsou klasické PS/2, COM, LPT, USB, RJ45 a Audio konektory.



Na obrázku si můžete dobře všimnout umístění SATA konektorů mezi procesorem a AGP slotem.

Za zmínku ještě stojí pojistka AGP slotu. Nevím, zda se jedná o záměr, ale vyjmout grafickou kartu s trochu větším chladičem dá docela hodně práce a je potřeba šikovné prsty.



Přídavný SATA Raid čip SiliconImage a PATA Raid čip GigaRAID spolu s výbavou čipové sady umožňují připojit celkem osm záznamových zařízení.

BIOS

Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte K8NS Pro
Ikona Odkaz na databázi
nForce3 250Gb
Frekvence CPU
200 - 455
Frekvence PCIe/AGP
66 - 100
Napětí procesoru
0,8 - 1,7V (po 0,025V)
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 10 dalších položek
Napětí pamětí
+0,1 a +0,2V

Gigabyte je další deskou s čipovou sadou nForce3 250Gb. Tato čipová sada je hned po nedávno uvedené nForce4-4x pro taktování poměrně vhodná, ovšem jak se s tím popral Gigabyte se podíváme dále.



Ještě než začnete cokoliv nastavovat, doporučuji stisknout klávesovou kombinaci Ctrl+F1, teprve pak se zobrazí kompletní nabídka položek. Jedná se především o Frequency/Voltage Control.



Co se týká možností nastavit napětí čipové sady případně AGP slotu, zde Gigabyte mírně zklamal, ovšem mnohem lépe se vedlo u možností nastavení pamětí.



Ano, zde se Gigabyte zařadil po boku DFI LanParty s velmi kvalitně zpracovanou možností nastavit paměti.



V položce PC Health lze najít i možnost SmartFAN, ovšem ani zde již není psané jak se určuje rychlost ventilátorů.
reklama