reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

Soltek SL-K8AN2E

Firma Soltek je specialista na "kanárkoidní" základní desky. Stejně jako má DFI v oblibě žlutou, MSI červenou, tak Soltek vše barví převážně do fialová, i když najdou se vyjímky jako třeba deska popisovaná na další stránce.



Co do výbavy, není na tom tento Soltek nijak zle. Základní výbava čipové sady byla dále rozšířena o SATA/PATA řadič Promise, jen trochu zamrzí absence FireWire, i když asi ne všichni tento konektor využijí/požadují.

Co se týká příslušenství, součástí je sou všechny potřebné kabely, ale žádný bracket. Místo toho je přidáváno druhé CD, které obsahuje další programy.



Rozložení je dobré. Jen podobně jako u MSI K8T trochu zlobí přídavný řadič Promise, který má PATA konektor otočený proti ostatním a trčí tak trochu více do desky. Samozřejmostí pak jsou SATA konektory mezi AGP slotem a paticí procesoru. Jinak nelze nic vytknout, jelikož PATA i napájecí konektory jsou umístěny u kraje základní desky. Rovněž díky umístění DIMM slotů pro paměti zbylo trochu víc místa, takže i ony SATA konektory by něměly příliš zavazet (stejně bych je radši viděl u okraje stejně jako u nForce4).



Vzhledem k absenci FireWire a použití zvukového kodeku ALC650 není na straně konektorů žádné překvapení.



Pokud si pamatujete na DFI LanParty, Gigabyte nebo Biostar s nForce3 250Gb, všechny tyto desky měly SATA konektory umístěné za sebou, avšak zde jsou vedle sebe, což by mohlo usnadnit případné vázání kabelů k sobě.

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
Soltek SL-K8AN2E-GR
Ikona Odkaz na databázi
nForce3 250Gb
Frekvence CPU
200 - 300
Frekvence PCIe/AGP
66 - 100
Napětí procesoru
0,8 - 1,7V (po 0,05V)
Napětí čipové sady
1.6 - 1.9V (po 0.1V)
Napětí PCIe/AGP slotu
1,5 - 1,8 (po 0,1V)
Dělička
100 / 133 / 166 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí
2,6 - 2,8V (po 0,1V)

Celkově se jedná o čtvrtou základní desku s čipovou sadou nForce3 250Gb a stejně jako předchozí desky, má i tento Soltek poměrně slušné možnosti nastavení (tedy s vyjímkou Biostaru).



Zkušené oko si jistě všimne netradiční položky SmartDoc Anti-Burn Shield, ovšem k mému zklamání zde není prakticky nic důležitého. Tedy nic důležitého k přetaktování.



Pro přetaktování doporučuji otevřít položku Frequency/Voltage Control. Nastavit lze nejen frekvenci systémové sběrnice, ale také AGP slotu. Především pak zde je možnost nastavit paměti, která se přesunula z Advanced Chipset Features.



Klasická nabídka změny CAS latence a tří dalších položek Trcd, Tras a Trp.

reklama