reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

Albatron K8Ultra-U Pro

Základní desky Albatron nepatří k příliš rozšířeným na českém trhu. Ovšem jedná se o zajímavé rozšíření dnešního testu.



Co si budeme nalhávat, desky této firmy jsou orientované především na nízkou cenu. Tomu odpovídá rovněž vybavení a příslušenství. Proto v krabici nehledejte přídavné brackety nebo třeba dodatečná CD se softwarem. Nízká cena se podepsala i na pevném přiletování BIOSu na základní desku, proto doporučuji opatrně flashovat.

Základem je čipová sada ULi M1689, kterou jsme si zde na stránkách SH již představovali. Jedná se o jednočipové řešení, které svoji výbavou i výkonem velmi připomíná již nevyrábějící se nForce3 150Pro.



Co se týká rozložení komponent, asi nejvíce vám bude vadit umístění napájecích konektorů. To je dáno především menšími rozměry desky a tak asi nezbylo místo na jiné umístění. Každopádně toto umístění kabelů poměrně značně zavazí. Ještě drobný problém jsem měl s pojistkou AGP slotu, která je v těsném sousedství s pasivem na čipové sadě, takže pokud chcete grafickou kartu vyjmout, je nutné trochu víc zatáhnout a pojistku přetlačit.

Také se mi nelíbí umístění ClearCMOS jumperu, který je obklopen sloty a hlavně kabely, takže je po zamontování desky do skříně poměrně zle přístupný.



Konektory nijak nevyčnívají. Tedy klasická kombinace COM, LPT, PS/2 a USB portů. Výčet pak uzavírá RJ45 a tři audio konektory.



Nejen že je napájecí konektor umístěn mezi procesorem a grafickou kartou, ale ještě mu sousedí konektor pro ventilátor procesoru. Takže přes kondenzátory v okolí dá docela práci vše zapojit dohromady.



Jsem rád, že i levnější desky respektive výrobci si zvykli na používání barevně odlišených systémových konektorů. Značně to pomáhá při montáži počítače a ušetří vám to trochu času.



Pojistka AGP slotu opravdu není řešená příliš ideálně. Kvůli sousedícímu pasivu čipové sady nejde zcela vyhnout a dá tak práci kartu vytáhnout (tedy je potřeba trochu více síly než bývá zvykem).

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
Albatron K8Ultra-U Pro
Ikona Odkaz na databázi
Uli M1689
Frekvence CPU
200 - 333
Frekvence AGP
66 / 74 / 88
Napětí procesoru
+5% / +10% / +15%
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
1,5V / 1,7V
Dělička
100 / 133 / 166 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí
2,75 - 2,85V (po 0,05V)

BIOS ve své třídě patří k průměru. Na straně jedné obsahuje možnosti změny frekvence AGP slotu, na straně druhé pak jsou menší možnosti nastavení pamětí. S tím souvisí i poměrně zajímavá nabídka u napětí pamětí, kde rozmezí 2,75V - 2,85V je značně netradiční (běžné napětí se pohybuje mezi 2,5 a 2,6V).

Jinak ještě zdůrazním, že čipová sada ULi M1689 obsahuje PCI/AGP lock.



Hlavní nabídka mi hned na první pohled připomněla Asus, který používá stejný typ uspořádání. Nic proti, ale osobně mě přijde nepřehledný a najít požadovanou položku je otázka více kliknutí a pohybů.



Pod záložkou Avanced je Frequency/voltage control. Zde je možné nastavit napětí pro procesor, pamětí a AGP slotu. Ale ani jedna z dostupných hodnot by overclockerům radost neudělala.

Podobně jako MSI, Soltek, ASRock a další desky, i Albatron poskytuje pouze základní možnosti nastavení pamětí. Hlavně je trochu škoda, že není žádná dělička, která by umožňovala dobře zvedat frekvenci pamětí i s frekvencí procesoru. Takto se musíte spolehnout na Auto.



Díky PCI/AGP locku lze měnit i frekvenci PCI slotu s návazností se mění i frekvence AGP slotu. Na výběr jsou tři hodnoty, což si myslím bohatě stačí. Osobně si vystačím s manuálním nastavením 33MHz, jelikož na příklad zvukové karty Creative jsou na zvyšování frekvence PCI slotů přímo háklivé.



Pod záložkou HW monitor jsou zobrazené pouze teploty, otáčky a napětí. Bohužel již nelze nastavit ventilátory. Tedy nic jako SmartFAN nehledejte, není to zde.
reklama