reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

Asus K8N4-E Deluxe

Jediným zástupcem nForce4-4x je deska od firmy Asus. Tuto čipovou sadu jsme si představovali již dříve u recenze MSI K8N Neo3-F. Takže jen pro rekapitulaci, jedná se o ořezanou verzi nForce4, u které byly SATA-II konektory vyměněny za klasické SATA a rovněž chybí integrovaný firewall. Jinak koncovka 4x značí limitaci násobiče sběrnice HyperTransport, výsledná frekvence tak bude 800MHz (čili frekvence pro socket 754).



Výbavou ani příslušenstvím se může Asusu K8N4-E Deluxe jen těžko něco rovnat. Běžné vybavení čipové sady bylo ještě dále rozšířené o přídavný SATA řadič SiliconImage (připojený přes klasickou PCI sběrnici) a nechybí ani FireWire čip.

Velmi slušný je i obsah balení, kde jsou všechny potřebné kabely a také rozšiřující brackety.



Rozmístění konektorů vévodí napájecí konektory. Nevím, zda se jedná o módu poslední doby, ale s umístěním mezi procesorem a sloty se setkávám stále častěji. Když už chtějí výrobci zkrátit cestu ke kondenzátorům a mosfetům, mohly napájecí konektor umístit na horní okraj desky a vzdálenost by se nijak neprodloužila. Ostatnímu není mnoho co vytknout, snad jen klasická věc u nForce4, tedy umístění PCIe ×16 slotu pro grafickou kartu hned nad PCI, takže první PCI nelze obsadit.



Klasické konektory byly rozšířeny o FireWire a SPDIF a optický výstup zvuku, daní je absence jednoho COM portu. Zde se jen zamyslím na svojí situací.....je tomu až dávno, co jsem si říkal, že bych COM zrušil, jelikož jsou k ničemu. Ovšem to by se tak museli zachovat i ostatní výrobci, jelikož na příklad dálkové ovládání televize, respektive jeho senzor je připojen přes COM, nemluvě o mých hodinkách Suunto, které se rovněž připojují přes COM. Sice jsem našel redukci na USB, ale ne všechny zařízení s touto redukcí kamarádí bez problémů.



Spodnímu okraji desky vévodí barevně odlišené systémové konektory, přídavné USB a FireWire vývody. Rovněž musím ocenit, že deska obsahuje vývod na GAME port. Ne, že by se taková zařízení stále vyráběla ve velkém, ovšem i tak se najdou periférie, které jej využijí a kupovat nové se nevyplatí.

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
Asus K8N4-E Deluxe
Ikona Odkaz na databázi
nForce4-4x
Frekvence CPU
200 - 400
Frekvence PCIe/AGP
100 - 145
Napětí procesoru
0,8 - 1,65V (po 0,025V)
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 4 další položky
Napětí pamětí
2,5 - 3,0V (po 0,05V)

Zde je dobře vidět o čem jsem již několikrát mluvil - o BIOSu u základních desek Asus. Většinu nejdůležitějších položek lze najít v záložce s názvem Advanced.



Kromě poměrně slušných možností měnit frekvence manuálně, je zde i možnost nechat BIOS systém ovládat bez nutnosti vašeho zásahu. Na výběr je hned několik profilů, které podle aktuálního stavu a vytížení mění, respektive zvyšují či snižují výkon počítače. Ovšem více jsem o tomto mluvil v předchozích samostatných recenzích.



Vzhledem k tomu, že je na palubě čipset nForce4-4x, čekal jsem trochu větší možnosti nastavení pamětí, ovšem zde Asus již tradičně vsadil na menší možnosti, kde není co pokazit. To je možná trochu škoda.



Věc, kterou jsem zmiňoval již v předchozích recenzích, je PEG Link Mode. Tato nenápadná volba umožňuje přetaktovat grafickou kartu, díky čemu pak dosáhnete vyšších skóre. Akorát Asus tuto volbu udělal trochu "kulišácky" jelikož k vypnutí přetaktování grafické karty je nutné tuto položku nastavit na Disabled (dokonce i nastavení na Normal frekvenci při vytížení trochu zvedne).



Asus je jeden z mála zástupců v této kategorii základních desek, který podporuje SmartFAN. Díky tomu lze nastavit teplotu procesoru pod kterou budou ventilátory regulované s ohledem na hluk. Po překročení této teploty se všechny otáčky zapnou na 100%.



Díky použití síťového čipu Marvell je možné vyzkoušet si připojený kabel. Asus je tradičně jediný, který to má přímo v BIOSu, ostatní základní desky sází především na Windows utilitu.

reklama