reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

Biostar K8NHA Grand

Základní desky Biostar patří k poměrně rozšířeným na českém trhu, i když se osobně přiznám, že nevím do jaké kategorie mám tyto desky zařadit. I když jsem do testu dostal i Biostar s čipovou sadou nForce4, svým vybavením a možnostmi BIOSu bych tuto značku zařadil spíše po boku FIC. Tedy levné řešení bez žádných věcí navíc a bez větších možností nastavení.



Jak jsem již psal, výbava byla jen základní. V krabici krom základní desky najdete pouze jeden IDE80 a floppy kabel. Docela mě zarazila absence SATA. Jedinou možností tak může být, že se jedná o desku pro větší výrobce, kteří ji použijí do svých sestav a pak nepotřebují žádné příslušenství nepatrně zvyšující cenu.



Z rozložení komponent mě zaujalo především umístění PATA konektorů. Ty jsou trochu netradičně až na spodním okraji základní desky, takže pokud máte vyšší skříň, bude potřeba delší kabely. Co se týká napájecích konektorů, asi se budu stále opakovat, ale nemohu si pomoct, toto umístění považuji za nevhodné. Na závěr pak ještě SATA konektory. Ty jsou už tradičně mezi AGP a paticí pro procesor. Bohužel, toto je vada všech čipových sad nForce3.



Konektory pro připojení nevyčnívají z řady, tedy jedná se o klasický počet, krom jednoho chybějícího COM portu. Navíc, pak zde je FireWire.



Zde je krásný pohled na nevhodné umístění napájecích konektorů a SATA konektorů. V nejhorším případě, tedy po osazení větší grafické karty, zapojení napájecích konektorů a připojení dvou SATA disků, bude prostor kolem procesoru a jeho chladiče docela vyplněn, takže přístup čerstvého vzduchu bude omezen.

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
Biostar K8BHA-Grand
Ikona Odkaz na databázi
nForce3 250Gb
Frekvence CPU
200 -250
Frekvence PCIe/AGP
66 - 100
Napětí procesoru
+1,7 / 3,4 / 5,1%
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí
2,7 - 2,9V (po 0,1V)

První z dvojice základních desek s čipovou sadou nForce3 250Gb má klasický Phoenix - Award BIOS, který známe od ostatních desek. Z nabídky tak zaujme především BIOS Upgrade. Díky tomu je možné flashnout BIOS bez vytváření spouštěcí diskety.



Bohužel, co se týká možností nastavení napětí, tak to mě Biostar pěkně zklamal.



Rovněž jsem zklamaný nabídkou děliček, u čipové sady nForce3 250Gb mi totiž naprosto chybí 1:1 (alias DDR400).



A na závěr nabídka PC Health. Přijde mi trochu škoda, že žádná deska této kategorie nemá možnost ovládat ventilátory podobně jako mají základní desky AOpen, případně Abit. Přeci jen, jakmile si člověk na takové možnosti zvykne, jinde mu chybí.

reklama