reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

Biostar K8T80-A7

Druhá základní deska Biostar v testu nese čipovou sadu VIA K8T800. Bohužel se jedná o první čipset pro tuto platformu, tomu proto odpovídají i možnosti nastavení a taktování (které prostě chybí).



Podobně jako u předchozí desky Biostar, je i zda naprosto minimální vybavení. Nečekejte nic navíc, pokud potřebujete připojit SATA disk nebo třeba více USB zařízení, je nutné si kabely nebo brackety přikoupit.



Rozložení komponent je ovšem ve srovnání s nForce3 verzí mnohem lepší. Takže se neopakuje situace s mizerně umístěnými PATA porty, dokonce i napájecí konektory jsou umístěné rozumně. Celkově se tak dá rozložení považovat za podařené.

A dokonce i BIOS není napájen přímo k desce, ale je umístěn do patice, takže v případě špatného flashování je jednodušší cesta zpět. Škoda je snad jen menšího počtu konektorů pro větráky.



I Biostar pochopil, že barevně odlišené konektory jsou dnes standard. Na pravé straně obrázku si pak můžete všimnout ClearCMOS jumperu, který je hned u okraje desky, takže je dobře dostupný.

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
Biostar K8T80-A7
Ikona Odkaz na databázi
VIA K8T800 / VIA VT8237R
Frekvence CPU
200 - 300
Frekvence PCIe/AGP
Napětí procesoru
+0,05 / +0,10 / +0,15V
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí
2,7 - 2,9V (po 0,1V)

Hned na první pohled mě zaujala možnost upgradovat BIOS bez nutnosti použít spouštěcí disketu. Takto lze pustit flash program přímo z BIOSu.



Jinak tradičně lze ty důležitější položky najít pod Frequency/Voltage Control. Bohužel, jak si můžete z následující fotografie všimnout, nic moc tam ale nenajdete. Nastavit lze pouze napětí procesoru a pamětí a pak systémová frekvence. Každopádně použitá čipová sada stejně neobsahuje PCI/AGP lock, takže žádné taktovací výsledky nečekejte.



No a možnosti nastavení pamětí jsou naprosto bídné. Změna děličky a CAS latence je naprostým základem, tak se divím, že Biostar nemá větší nabídku. Ostatně dokonce i FIC nebo ASRock toho mají víc.



V nabídkách sice lze najít položku SmartFAN, ovšem princip funkce konkrétně u této desky mi byl utajen. U jiných totiž bývá zvykem, že je možné nastavit teplotu, na které bude procesor udržován.

reklama