reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

DFI K8T800Pro-ALF

První dnešní deska DFI je postavena na čipové sadě VIA K8T800Pro. Ta se od své předchůdkyně K8T800 liší funkčním AGP/PCI lockem a podporou 1000MHz HT sběrnice, i když to není případ dnes testované základní desky DFI.



Hlavní doménou by měla být dobrá cena kombinovaná s rozumnými možnostmi taktování a nastavení. Proto nelze očekávat žádné převratné vybavení, ale třeba FireWire jistě potěší. Jinak v balení nechybí žádné kabely, tedy ani SATA, ovšem přídavné brackety nehledejte, nejsou tam.



Základní deska vypadá na první pohled velmi legračně. Narážím především na spodní okraj desky, který působí velmi prázdným dojmem, jelikož všechny čipy a konektory jsou integrovány ve střední a horní části základní desky. Ale to naštěstí nic nemění na docela rozumném layoutu. Jedinou výjimkou tak bude drobná kolize delší grafické karty a DIMM slotů pro paměti. Ostatní je bez problémů, tedy jak napájecí konektory, tak i PATA/SATA jsou rozumně na okraji desky.

Jinak za zmínku ještě stojí poměrně bohatě dimezovaná napájecí část, což je ostatně patrné i fotografie. Třeba ve srovnání s FIC nebo Biostarem, je počet a kapacita kondenzátorů prakticky dvojnásobná.



Tradiční obrázek konektorů, kde nechybí COM, LPT, PS/2, USB ani audio konektory. Navíc pak zde je jeden FireWire konektor.



Celkem šest PCI slotů se moc často nevidí. Obzvlášť v dnešní době je maximem 5 slotů (u desek s PCIe pak 3).

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
DFI K8T800Pro-ALF
Ikona Odkaz na databázi
VIA K8T800Pro / VIA VT8237
Frekvence CPU
200 - 400
Frekvence PCIe/AGP
66 / 75
Napětí procesoru
+5 / +10 / +15%
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
+50mW
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí
2,5 - 2,8V (po 0,1V)

Na první pohled se jedná o shodný BIOS jako u předchozí desky Biostar.



Ale po vstupu do hlubších položek je na tom DFI lépe. Lze nastavit nejen frekvence procesoru (400MHz je trochu moc, v praxi bude 300MHz určitě stačit), ale také frekvence PCI a AGP.



Nastavení pamětí je podobné jako u ostatních desek, tedy žádné překvapení se nekoná.



Rovněž jsem byl zvědavý, zda najdu možnosti nastavení ventilátorů, bohužel však nikoliv. Na druhou stranu, tato deska patří k prvním, které byly na trhu pro AMD64, proto se ani nelze divit.

reklama