reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMILO Pi 1536 - levný DualCore

20.4.2006, Josef Brož, recenze
AMILO Pi 1536 - levný DualCore
AMILO Pi 1536 je nový dvouprocesorový notebook společnosti Fujitsu Siemens. Jeho srdcem je dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300 a čipová sada Intel 945PM. Výkon v oblasti multimedií zaručuje grafická karta ATI Radeon X1400 a širokoúhlý 15,4“ displej.
V následujících odstavcích se budeme věnovat portům a rozhraním AMILa Pi 1536. Notebook ve své kategorii nabízí standardní počet portů a rozhraní. Na levém boku jsou umístěny dva USB 2.0 porty spolu s DVD mechanikou a vstupem pro mikrofon. Výstup na sluchátka je kombinován s digitálním S/PDIF. Na levém boku se nachází již zmiňovaný potenciometr, který usnadňuje ovládání hlasitosti. Čelní strana je bez konektorů, pouze v pravém rohu se nachází přepínač pro zapnutí WIFI karty. Napájecí konektor je umístěn na zadní straně pod levým kloubem spolu s RJ11 konektorem pro modem.


AMILO Pi 1536 a USB 2,0

Všechny ostatní konektory a rozhraní jsou na pravém boku přístroje. Najdeme zde především DVI konektor pro výstup na externí LCD panel, dále pak S-Video pro televizor. LAN konektor RJ45 se nachází vedle integrované čtečky karet SD/MS/MMC/MSPRO. Posledními konektory je třetí USB a FireWire. Rozhraní PCMCIA bylo nahrazeno novějším Express Card 34/54. Otázkou zůstává dostupnost karet pro toto nové rozhraní. Zvláště, když uvážíme, že PCMCIA je na trhu déle než deset let a nabídka hardware je pro něj podstatně větší, než v případě Express Card. Marketingová oddělení však uvažují trochu jinak a velmi často nahrazují osvědčený a rozšířený formát něčím, co přináší především modernější líbivější název.


USB, FireWire, LAN ...

Po stránce síťové konektivity nabízí Amilo několik alternativ. Připojení k LAN zajišťuje gigabitový ethernet Realtek RTL8169/8110. Klasické vytáčené připojení obstarává modem Motorola SM56 Data Fax. Bezdrátovou komunikaci platformy Centrino umožňuje Intel PRO/Wireless 3945ABG. Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). S ohledem na úsporu energie lze WiFi vypnout přepínačem, který je umístěn v pravém rohu základny přístroje. Za postradatelnou část výbavy lze považovat infračervený (IrDA) port, naopak standardní výbavu Bluetooth. Bohužel, ani jeden z komunikačních prostředků není součástí výbavy AMILa Pi 1536.


Intel PRO/ Wireless 3945ABG


Baterie a provoz



U výkonného dvoujádrového notebooku nelze očekávat nízkou spotřebou a dlouhý provoz z baterií. Ve specifikacích je uveden překvapivě pravdivý údaj, který odhaduje práci notebooku napájeného baterií na přibližně dvě hodiny. Dlužno dodat, že tento odhad je velmi přesný. Power management notebooku AMILO velmi připomíná před rokem recenzované Prestigio. Podobnost je v tom, že AMILO má úplně stejné tlačítko, kterým vypnete větráček a snížíte frekvenci CPU. AMILO proto, stejně jako Prestigio, pracuje „pouze“ ve dvou režimech. Zde jen zbývá podotknout, že oba výrobci (Fujitsu a Prestigio) by se mohli poučit u svých konkurentů a vytvořit systém profilu power managementu, jako to má např. Asus se svým proslulým Power4Gear.


Baterie

Veškerá nastavení spotřeby a „profilů“ jsou ovlivněna pouze intelovskou technologií Enhanced SpeedStep 2, která je v případě dvoujádrových Core Duo procesorů vylepšena o sdílený power management. Frekvence procesoru se proto mění jen ve dvou skocích, v závislosti na aktuálním zatížení systému. Při provozu z baterií nebo při práci s méně náročným software běží notebook na „nižším“ taktu (cca 980 MHz) a spotřebuje méně energie. Pří práci s aplikacemi náročnými na výkon běží obě jádra na plném taktu 1,66 GHz. Zde nezbývá, než znovu připomenout osm plně konfigurovatelných profilů notebooků Asus s aplikací Power4Gear.
reklama