reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec P180: minimalistický maximalista

23.11.2005, Jan Vítek, recenze
Antec P180: minimalistický maximalista
V minulosti jsme se zpravidla moc nevěnovali recenzování počítačových skříní, ale jejich vzrůstající rozmanitost si o pozornost přímo říká, proto se dnes podíváme do P180, skříně, jež je zajímavá svým minimalismem na povrchu v kontrastu s netradičním a bohatým vnitřkem.
S touto recenzí počínáme s testováním PC skříní i z užitného a teplotního hlediska. V prvním případě budu popisovat postřehy z instalovaní střev dovnitř skříně a v případě druhém se podíváme na schopnost odvádět teplo od komponent při různých nastaveních, které jsou u daného výrobku k dispozici. Sestava bude pokaždé stejná, takže dnešní výsledky můžete zatím brát jako referenční, se kterými budeme porovnávat výsledky dalších skříní.


Testovací sestava:
  • Základní deska: DFI LanParty-UT nF4 Ultra
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: ThermalRight XP90C + Papst 3412 (92mm)
  • Operační paměť: Mushkin PC3200 (2*512MB)
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.8 250GB
  • Zdroj: Man Power FSP300-60BT


Plný case bez zdroje.

Instalace komponent se bohužel neobešla bez problémů. Základní deska DFI má totiž audio kodek na samostatné kartičce, která se zasunuje do desky v oblasti zadního štítku. Ale na Antec je tento modul moc vysoký a koliduje se zadním 12cm ventilátorem skříně. V oblasti zadního štítku tak nemůže být nic vyšší, než 4.5cm, jinak si můžete vybrat mezi vymontování ventilátoru ze skříně a úpravou základní desky. Pro účely testování jsem se samozřejmě rozhodl nezapojit modul s audio kodekem.


Case i se zdrojem - malý problém je v dolní části s umístěním kabelů

Kromě tohoto problému ale další jiné těžkosti nevznikly, snad bych jen ještě upozornil na místo pro 80mm ventilátor v tunelu pro grafickou kartu, do kterého se pořádně nevejdou klasické ventilátory, široké 25mm. Máme na výběr vlastně dvě umístění - vně a vevnitř tunelu. V prvním případě se s 25mm ventilátorem tunel nedá kvůli grafické kartě vůbec umístit a v druhém případě je uvnitř tunelu tolik natěsno, že se dusí. Nasnadě je tedy spíše něco užšího, jako jsou 18mm verze. Ty jsou ale na trhu v menšině, takže výběr není moc široký.


Dolní prostor lze od horního opravdu velmi uspokojivě oddělit

Teď už ale k samotnému testu odvodu tepla. Rozhodl jsem se testovat při zátěži jak procesoru, tak grafické karty, o což se postará část 3DMarku03 - test Nature, puštěný 7x za sebou. Skříň jsem zkoušel ve čtyřech základních režimech – horní dva ventilátory vypnuté, na nízké, střední a vysoké otáčky; Papst na CPU chladiči běžel při 1900RPM. Nakonec jsem ještě do tunelu pro grafickou kartu přidal ventilátor GlacialTech 80x18mm při 2400RPM a horní dva ventilátory nastavil na nízké otáčky. Teplota prostředí se při testování držela na 20°C.


Ventilátor Papst 3412 N/2GLE

A jaké jsou tedy výsledky? Už dopředu mohu říci, že test dopadl zhruba podle očekávání. Pojďme si ale nejdříve rozebrat první případ. Ventilátory byly tedy vypnuty, takže vzduch se mohl dostat ven leda volným prouděním kolem neaktivních lopatek. Hlučnost byla samozřejmě ze všech typů testu nejlepší.

Ikona Odkaz na databázi
0 RPM
Ikona Odkaz na databázi
CPU
Chipset
GPU
50°C
49°C
87°C

Jak se dalo očekávat, výsledky byly ze všech pěti testů nejhorší a dalo by se čekat, že s dalším provozem při zátěži by teploty i nadále stoupaly. Dále byly na řadě minimální otáčky obou vyfukujících ventilátorů - 1200RPM pro každý, což dohromady dává průtok 78CFM. Co se týče hlučnosti, ta byla velmi dobrá, když jsem je zkoušel na stole. Jakmile se ale vzduch začal rozbíjet o ostré mřížky, hlučnost citelně stoupla.


Ikona Odkaz na databázi
1200 RPM
Ikona Odkaz na databázi
CPU
Chipset
GPU
48°C
48°C
87°C

Zde jsem byl trochu překvapen, že minimální otáčky se skoro neprojevily a u grafické karty dokonce nenastala žádná změna. Ovšem pořád je aspoň nějaký průvan vzduchu jistota, že nedojde k přehřátí počítače. Uvidíme, jak se projeví střední otáčky - 1600RPM na obou ventilátorech a výsledný průtok 112CFM. Citelně se ovšem zvýšil také hluk, ale pořád bych byl ochoten u takového PC sedět.


Ikona Odkaz na databázi
1600 RPM
Ikona Odkaz na databázi
CPU
Chipset
GPU
44°C
46°C
83°C

To už je lepší, co říkáte? Od nízkých otáček se projevil pokles teploty CPU o celé 4°C a GPU spadlo rovněž o 4°C. Pořádný průvan se konečně projevuje. Nakonec jsem ještě zkusil nastavit ventilátory na plný výkon, kdy mají při otáčkách 2000RPM průtok dohromady závratných 158CFM. Hluk se při tomto nastavení už ovšem zvýšil natolik, že vedlě mě startoval Boeing.


Ikona Odkaz na databázi
2000 RPM
Ikona Odkaz na databázi
CPU
Chipset
GPU
42°C
44°C
81°C

Jak je vidět, překvapení se už nekonalo. Všechny komponenty zaznamenaly sestup teplot o 2°C. Zbývalo už jen vyzkoušet, jak dokáže s teplotami zatočit tunel ke grafice. Ten, jak už jsem psal, měl v sobě nízkoprofilový ventilátor na 2400RPM, při kterých vyráběl nezanedbatelný hluk. Ostatní dva ventilátory zůstaly nastaveny na nejnižších otáčkách.


Ikona Odkaz na databázi
Tunel
Ikona Odkaz na databázi
CPU
Chipset
GPU
45°C
48°C
82°C

Poměrně velký proud vzduchu oproti druhému testu s 1200RPM pomohl dvěma komponentám: snížil teplotu procesoru o 3°C a GPU hned o 5°C. Dlužno ale říci, že grafická karta měla klasický stock chladič se 4cm ventilátorkem, při kterém se takový tunel nemusí ani moc projevit. Tunel svůj smysl získá hlavně při kombinaci s pasivními VGA chladiči, kterým dodá potřebný výkon i pro velmi výkonné grafiky. Navíc ještě musím podotknout, že se moc nehodí pro SLI řešení, protože kartu ve spodním slotu proud vzduchu nemá šanci zasáhnout; možná okrajově její horní stranu.



Vyřešení chlazení skříně celkově považuji za velmi dobré. Dokonalé ani být nemůže, vzhledem k rozdílným komponentám v PC sektoru. Dokonalost si mohou dovolit snad jen výrobci opravdových značkových PC, kteří si dělají i vlastní skříně a tak Antecu můžeme těžko něco zazlívat.
reklama