reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec P182: počítačové dělo

23.7.2007, Jan Vítek, recenze
Antec P182: počítačové dělo
Po roce a půl od recenze původního Antec P180 k nám dorazil vylepšený zástupce řady Performance One. Ten by měl mít několik vylepšení a snad i vyřešeno těch několik málo neduhů, které doprovázely starší verzi. Uvidíme, zde se opravdu jedná o krok dopředu.
Antec Performance One P182 je opravdovou skříní pro nadšence a rozhodně nejde pouze o přebarvený model P180. Pokud bych měl začít s výčtem vylepšení, byly by to především nové možnosti vedení kabelů, s čímž se model P180 velmi potýkal. Tím se nám velmi zjednodušila instalace komponent a otevřel prostor pro zefektivnění průtoku vzduchu skrz skříň. K tomu pomáhá i nová možnost instalovat 120mm ventilátor na horní HDD box a vnést mezi přídavné karty závan čerstvého vzduchu - pro majitele CrossFire či SLI řešení jak dělané. Dále tu jsou zadní otvory pro hadičky vodního chlazení, pěkně vyvedené přepínače otáček zadních ventilátorů či již dokonale rovná přední dvířka. A nakonec nesmíme zapomenout ani na povrch skříně, jenž je příjemně reflektivní, ale na druhou stranu téměř vůbec nezvýrazňuje otisky prstů.

V ostatních ohledech si Antec P182 ponechává kvality svého předchůdce. Díky kvalitnímu materiálu a bohatě strukturovanému vnitřku je velmi pevný, k čemuž přispívají i tlusté a těžké bočnice a také klade důraz na co největší omezení šíření vibrací. Kvůli tomu se pevné disky - nejproblémovější komponenty v tomto smyslu - montují přes silikonové podložky do boxů, které jsou připevněny v plastových kolejnicích. Okolí je navíc posíleno tlustším SECC plechem a bočnice, které vibracemi trpívají nejvíc, jsou se skříni spojeny přes plast.




Ocenění TREFA získává Antec Performance One P182
za možnosti chlazení a celkové provedení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Další kapitolou je provedení chlazení. Máme zde oddělenou horní komoru a dolní tunel pro nezávislé chlazení pevných disků a zbytku skříně. Dvojice zadních regulovatelných 120mm ventilátorů společně s jedním předním ventilátorem musí poskytnout dostatečný průtok vzduchu i pro ty nejvýkonnější sestavy založené na formátu ATX. Zdroj se pak dole stará o chlazení sama sebe a maximálně si k tomu přibere vzduch od čtyřech disků v dolním HDD boxu, k čemuž mu může pomoci i jeden ventilátor ve středu tunelu.

Skříň je také pečlivě utěsněna, takže vzduch musí proudit téměř výhradně přes dvě přední pozice opatřené prachovými filtry. Ty můžete velmi rychle a snadno vyjmout a očistit je i pod vodou. Jediný výrazný problém tak vidím v horním spojleru, skrz nějž se může dovnitř dostat tekutina. Ten by mohl být opatřen ještě vyměnitelným pláštěm, aby se takovým nehodám nejlépe zcela zabránilo. Poslední drobností jsou přední USB 2.0 porty, jež jsou umístěné příliš u sebe, ale jinak zpod mých rukou vychází Antec P182 bez poskvrnky.





Cena je sice poměrně vysoká, ale s ní musíme počítat, protože toto není produkt pro každého. Pro všechny vyjmenované kvality jsem se rozhodl skříni Antec P182 udělit ocenění TREFA; označení skříně "Bez kompromisů" v tomto případě sedí.


Slušné možnosti chlazení
Zpracování zadního a předního roštu
Dostatečně pevná konstrukce
Příliš skryté přední I/O porty
Snadno přístupný přední panel
Neúplné příslušenství
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4390 Kč s DPH


Za zapůjčení skříně Antec Performance One P182 děkujeme firmě JSComputers




------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------

Antec Performance One P182 is a real chassis for enthusiasts a we cannot see it only as model P180 with different colour. Should I start with the lost of improvements, the first one would be new potential for cable management which was a real problem for P180. Better cable management improved installation procedure and also brought scope for more effective airflow through the chassis. Also new position for 120mm fan on upper HDD box helps users to bring cool air among their PC cards, which is especially important for CrossFire or SLI solutions. Next, there are rear holes for watercooling tubes, nicely done switches for rear 120mm fans' RPM control and also perfectly flat front door. And last, we musn't forget the reflective surface of the case that doesn't set off fingerprints almost at all.

In other aspects Antec P182 keeps the qualities of its predecessor. It is very solid thanks to quality material, thick and heavy side panels and structured interior. It also puts emphasis on vibration dampening. Hard drives - the greatest sources of vibrations - are mounted into HDD boxes using soft rubber washers and the boxes are mounted in plastic rails. Surroundings is also strengthened with thicker SECC steel and side panels, that suffer from vibrations the most, are connected via plastic parts.

The next thing is cooling conception. Here we have separate upper chamber and lower tunnel for independent cooling of hard drives and the rest of the case. Two rear 120mm fans together with one front 120mm fan must provide sufficient airflow even for the most powerful components. Power supply in the lower tunnel can take care of itself and four more HDDs at maximum. And if not, there is always another 120mm fan in the middle. The case is also carefully sealed, so air has to come in through two front fan grills with air filters. These filters can be very easily and fast detached and cleaned even under running water. The only problem I see lies in the upper spoiler that may let some liquid enter the case. The spoiler could have been equiped with an alternative solid surface to prevent such accidents. And the last small problem are two front USB 2.0 ports - they are too close to each other, but otherwise this case certainly showed its qualities. The price is a bit too high, but we have to expect it, because this case is not for everybody. Because of all the Antec P182's advantages I decided to award it Trefa prize; the label "Without Compromise" on Antec box is in this case true.
reklama