reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC 7Klr - 17-ti palcový monitor s plochou obrazovkou

12.4.2001, Petr Klabazňa, recenze
AOC 7Klr - 17-ti palcový monitor s plochou obrazovkou
Monitory s opravdu plochou obrazovkou jsou doposud na našem trhu nabízeny velmi zřídka. Samozřejmě pokud se nejedná o nějaký ten LCD displej, ale o poctivý CRT monitor. A my se právě na jeden takový model - 7Klr od firmy AOC - podíváme trochu podrobněji.
Kapitoly článku:
  1. AOC 7Klr - 17-ti palcový monitor s plochou obrazovkou
  2. Ovládání, plochá obrazovka a závěr
Ovládání
Jak již bylo řečeno, AOC 7Klr není vybaven síťovým vypínačem a tak je jeho zapnutí (i vypnutí) současné se zapnutím počítače (pokud ovšem nemáme v počítači zdroj ATX jen s jedním napájecím konektorem). OSD menu se aktivuje stlačením ovládacího kolečka. Poté již může uživatel měnit nastavení dnes již standardních funkcí (jako jas, kontrast, polohu a rozměr obrazu v obou směrech, teplotu barev, soudečkovitost). Dále menu umožňuje korigovat resp. měnit:
    • zoom (zvětšení/zmenšení), zvláště výhodné při počátečním nastavování v různých rozlišeních
    • dále trapézovitost, pin-ballance a parallelogram
    • rotace obrazu
    • potlačení moiré
V manuálu je dále popsán postup nastavení, abychom docílili co nejdříve co nejlepšího zobrazení. Dále se zde můžeme dozvědět, jak postupovat, pokud např. nemáme PnP grafiku, nesvítí LEDka, monitor nezobrazuje a další-obdobné „zajímavosti“. Ovšem pro běžného (průměrně zkušeného) počítačového uživatele zůstane manuálek zřejmě v krabici :-).

Testovaná sestava
Pro testy monitoru není až zas tak rozhodující typ procesoru, základní deska, paměti, či pevný disk. Mnohem důležitější je grafická karta, kterou jsem používal. Byla jí Matrox G450 dual head s označením G45+MDHA16DLE.

Plochá obrazovka
Plochá obrazovka je u tohoto monitoru opravdu plochá. Tím ale vše končí, resp. začíná. Pro následující čtení můžeme klidně zapomenout na ploché trinitronové obrazovky. U AOC 7Klr musíme plochost chápat v docela jiné dimenzi. Ale nepředbíhejme, pěkně postupně.

Principielně plocha, na kterou zobrazujeme pomocí elektronového paprsku, plochá být nemůže (bráno v rámci reálných rozměrů současných obrazovek) a musí zachovávat kulovitý tvar (při trajektorii elektronového paprsku a dostatečné ostrosti obrazu). Proto také u tohoto modelu musí plocha obrazovky takovýto tvar mít. Není-li tedy zvenčí, tak je zákonitě uvnitř! Čelní plochu obrazovky bychom tedy mohli právem označit jako plankonkávní, tedy jak si někteří z fyziky možná vzpomínají jako ploskodutou čočku. A odsud plyne řada následujících omezení pro případného uživatele.

Předně pozornému uživateli asi neunikne, že při pozorování středu obrazovky, je vše v pořádku. Naproti tomu na okrajích, popř. zvláště v rozích je obrázek jakoby za „tlustým“ sklem. Má tedy pro pozorovatele jiné vlastnosti.

Dále vlivem toho, že není obraz vytvářen v jedné (ideální) rovině dochází k výraznému snížení pozorovacích úhlů (v obou směrech). Můžeme jít dokonce až tak daleko, že při pozorování ze strany již nevidíme samotný obraz, ale tmu (tmavé oblasti, jejichž velikost je závislá na konkrétním pozorovacím úhlu).

Asi nemusím zdůrazňovat, že tyto výše uvedené poznatky vyjadřují můj subj. názor a nemusí se tedy shodovat s názory ostatních (např. některých prodejců :-). Proto zde k tomuto tématu uvedu poslední (také subj.) dojem: pokud bych vše přehnal, připomínalo mi v prvních chvílích sledování obsahu obrazovky monitoru AOC 7Klr pozorování podmořského barevného světa z okénka ponorky… Ovšem, jak říkám, přeháním a navíc jsem si na tento jev monitoru po několika málo dnech docela zvykl (skoro mi až chybí :-).

Klady:
  1. PnP monitor s poměrně komfortní možností ovládání (zoom, otáčení obrazu, trapézovitost…).
  2. Menší zástavná plocha daná menší hloubkou monitoru.
  3. Jednoduchý design podpořený multifunkcemi (aktivace, výběr i změna) – sdruženými funkcemi - u ovládání monitoru (pomocí jediného kolečka).
  4. Jemnost a snadné ovládání OSD menu po mechanické stránce, takto by měly být řešeny všechny modely!

Zápory:
  1. Plochá obrazovka není tentokráte v kladech, ale zde. Kromě toho, že přispívá ke značnému snížení pozorovacího úhlu (černý obraz při pohledu ze stran) vytváří tzv. ponorkový efekt. Ten se projevuje odlišnými (někdy až nepřirozenými) vlastnostmi při pozorování oblastí uprostřed obrazovky a po obvodu/na krajích, popř. v rozích (zde je to opravdu markantní!).
  2. V dnešní době i absence českého manuálu.

Závěr:
I když vývoj v oblasti monitorů nejde tak rychle jako v ostatních oblastech počítačového světa, přeci jen již patnácti-palcové monitory jsou postupně nahrazovány svými většími 17-ti palcovými bratříčky. Naproti tomu není cenový vývoj nikterak překotný a pokud se, jak říkáme, ceny drží, pak je to právě u CRT monitorů (a to dokonce dlouhodobě…).

Nicméně jsou již i takovéto 17-ti palcové monitory cenově přístupné (viz cena uvedená na konci recenze) širokému okruhu zájemců, takže zbývá si již jen správně vybrat. Jak již bylo uvedeno má AOC 7Klr plochou obrazovku, nicméně bych jeho využití viděl (na rozdíl od výrobce) pro běžně použití v kanceláři a nebo i na doma. Samozřejmě předem nevylučuji ani grafické aplikace, CAD, DTP a ani různé animované prezentace… Ovšem primárně bych je na AOC 7Klr provozovat nedoporučoval.

A ještě závěrem uvedu svůj názor (podotýkám, že subj.) na kvalitu zobrazení monitoru AOC 7Klr. Pokud pominu vlastnosti spojené s plochou obrazovkou (blíže viz část „Plochá obrazovka“) jevil se mi obraz z hlediska čistoty barev a proporcí velmi kvalitní (podotýkám, že jsem si ovšem dosti dlouho „hrál“ s vlastním nastavením obrazu v menu – ale stálo to za to :-). Jen poznamenám, že jsem se nejprve zabýval „rovností“ okrajů, potom proporcemi v horizontálním a vertikálním směru a nakonec .. mi pomohl onen zmiňovaný zoom (bezva funkce!).

A komu by snad 17 palců bylo již dnes málo, pak se musí poohlédnou po modelu AOC 9Klr, který má opět o cca 2 palce obrazovku větší…


Cena: 8000 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky
K testování zapůjčil: 100Mega Brno s.r.o.
reklama