reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?

14.3.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?
Společnost AOC je známá svými monitory v nižší cenové relaci. V poslední době však dorazily e-IPS panely, které do oblasti LCD monitorů vdechly nový vítr. V dnešní recenzi se podíváme, jak si s tímto panelem poradilo právě AOC.

Odezva


AOC sáhlo po e-IPS obrazovce, která je v poslední době velmi častá. Splňuje totiž požadavky většiny uživatelů. Slušné podání barev (tedy je tu větší předpoklad než u TN), široké pozorovací úhly a díky LED navíc i nízká spotřeba. e-IPS je zkrátka takovým slušným nástupcem TN, který má potenciál TN zcela vytlačit. A to je jedině dobře.

Odezva je však z velké části závislá na elektronice samotného monitoru. Zda použije OverDrive, jak s ním umí pracovat atd. AOC kompletně OverDrive vypustilo a spoléhá na rychlost samotných krystalů, nikterak jim nepomáhá. Bohužel tím utrpěla odezva jako taková. Sice se za pohybujícími se objekty neobjevuje světlý či tmavý stín, ale zase není odezva moc rychlá. Na druhou stranu je v celém spektru téměř stejná, a tak se můžete spolehnout na hodnotu kolem 21 ms (průměrná rise) resp. 15 ms u fall. Odezva fall má sice trochu větší rozptyl, ale na to jsme si už zvykli.





Pro názornost tu máme ještě pruhový graf, který zobrazuje pouze několik hodnot, ale zase je pro porovnání monitorů lepší.



Je docela škoda, že AOC nenasadilo alespoň základní OverDrive, který by jistě odezvě pomohl. Pokud hledáte monitor pro profesionální hraní her, tak se poohlédněte jinde. Odezva však není všechno a monitor může překvapit v dalších aspektech. Nezapomínejme také na cenu monitoru, která je velmi nízká.




0-175-0 (20 ms/dílek)




50-200-50 bez OverDrive (20 ms/dílek)


Sledování videa


Poměr stran 16:9 je pro video stvořený, takže se není čemu divit, že sledování filmů nebude problém. Problém může být menší velikost panelu, vyšší rozlišení a tím i nutnost sledovat filmy z menší vzdálenosti. Nejde ale o televizi, takže se není čemu divit. Bohužel se zde objevil trochu problém s odezvou. Sice se neprojevují duchy v obraze, ale sem tam se ztrácí detaily. Nejvíce je to vidět u tmavých rychlých scén.







Prosvítání obrazu je bohužel u levných monitorů problém


Velmi důležitý je aspekt prosvítání v krajích obrazu. Pokud jsou průsvity výrazné, mohou rušit sledování videa. AOC i2352Vh má docela problémy s průsvitem jak v levé spodní části, tak v levém horním rohu. Více napoví naměřená tabulka a fotografie.





Hraní her


Už z naměřené odezvy je jasné, že trhák na profesionální hraní CS to nebude. Při běžném hraní si však odezvy nemusíte až tolik všimnout. Je to hlavně důsledkem absence překmitů a tím odstraněním duchů v obraze. Monitor AOC i2352Vh bych však doporučil spíše hráčům adventur a pro občasné hraní FPS. Profesionální hráče bohužel neuspokojí.


reklama