reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?

14.3.2012, Pavel Kovač, recenze
AOC i2352Vh: levný a přesto dobrý?
Společnost AOC je známá svými monitory v nižší cenové relaci. V poslední době však dorazily e-IPS panely, které do oblasti LCD monitorů vdechly nový vítr. V dnešní recenzi se podíváme, jak si s tímto panelem poradilo právě AOC.
Další e-IPS panel a další TN zabiják. Cena tohoto modelu je stlačena na minimální možnou hranici, díky čemuž konkuruje klasickým TN panelům a rozhodně nabízí daleko víc. Pozorovací úhly jsou zcela v souladu s e-IPS technologií a jsou zkrátka perfektní. Nelze jim prakticky nic vytknout. Navíc je povrchová vrstva pěkně matná a bez perleťového lesku.





Barevné podání je po trošce snahy velmi dobré i bez ICM profilu. Tovární nastavení je ale slabší. Pokud nechcete experimentovat s nastavením, tak sáhněte po sRGB profilu, který poskytuje nejlepší výsledky z těch přednastavených.

Na jedničku dopadla interpolace, u které díky lehkému přeostření obrazu snížil monitor míru rozmazání. Moaré efekt se projevuje výrazně méně než při interpolaci přes grafickou kartu NVIDIA, a tak určitě využijte tu v monitoru.

Hlavním neduhem AOC i2352Vh je pomalá odezva. Výrobce vsadil na odezvu bez OverDrive a trochu se mu to vymstilo. Hodnoty kolem 21 ms dnes už nikoho neohromí. Pro hráče tedy monitor není. Trochu zklamalo podsvícení, které není nic moc. Navíc monitor trpí průsvity na okrajích, což může vadit při sledování filmů.

Hodnotit ergonomii monitoru, který má takto nízkou cenu, je docela složité. Pokud např. chcete pivot či slušný zdvih, musíte si zkrátka tisícovku připlatit. Výrobce však mohl alespoň do stojanu dát kousek kovu, aby monitor nepadal při naklápění a nemuseli jste jej při něm přidržovat.



Celkově jde sice o průměrný monitor, ale vzhledem k ceně jde o velmi dobrý výsledek. Pokud hledáte velmi levný monitor a chcete mít jistotu velkých pozorovacích úhlů, zařaďte AOC i2352Vh do svého užšího výběru. Pokud však požadujete monitor na hry, tak jej zase vyřaďte.


Jednoduchý vzhled
Na dnešní dobu pomalá odezva
Odezva bez překmitů
Špatná ergonomie (vychází z ceny)
Perfektní pozorovací úhly
Tovární (ne)kalibrace
Interpolace
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3 500 Kč s DPH

 
Za zapůjčení monitoru i2352Vh děkujeme AOC.


 
---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Another e-IPS panel and another TN killer. Price of this model is the lowest possible and thanks to this it creates a dangerous and better performing competition to classical TN panels. The view angles in general correspond to the used e-IPS technology, which makes them perfect. Also the mask of the display is nice and matt without gloss.

Colours are after some adjustments very good even without ICM profile, but default settings are not so good. If you do not want to experiment with their settings, then just use the sRGB profile that provides the best results.

Interpolation is just excellent with only slight blur thanks to resharpening. It is also much better than interpolation with the help of NVIDIA cards, so you should definitely use the monitor's solution.

The main disadvantage of AOC i2352Vh is slow response. The manufacturer chose not to use OverDrive which did not turn out well, because 21 ms is not a good value for a modern LCD, and definitely not for gamers. Also backlight could be better and without light escaping through the edges, which is annoying especially when we watch movies.

Evaluating ergonomics of such a low-priced LCD is tricky. When one needs pivot or other function, they simply have to choose a different model; however, AOC could have reinforced the stand with some metal frame so that it would not overturn during tipping

As a whole, it is an average LCD monitor, but considering the price it is a very good product for those who need a cheap LCD with good view angles. But those who need an LCD especially for games should look elsewhere.
reklama